Ain Shams University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Ain Shams University , sebagai universiti Mesir ketiga, ditubuhkan pada Julai 1950 dengan nama "Universiti Ibrahim Pasha". Ia menyertai dua universiti terdahulu, "Universiti Kaherah" (Fua'd yang pertama) dan "Universiti Alexandria" (Farouk yang pertama) dalam memenuhi mesej universiti dan memenuhi permintaan remaja yang semakin meningkat untuk pendidikan tinggi. Apabila ia pertama kali ditubuhkan, Ain Shams University terdiri daripada beberapa fakulti dan institusi akademik yang kemudiannya berkembang menjadi universiti.

Selepas revolusi pada 23 Julai 1952, dicadangkan bahawa universiti-universiti Mesir diberi nama yang sangat dikaitkan dengan akar dan landmark sejarah negara. Oleh itu, pada 21 Februari 1954 nama universiti itu telah diubah menjadi "Heliopolis", dan kemudian berubah pada tahun yang sama dengan nama sekarang "Ain Shams", bahasa Arab untuk "Heliopolis", atau "O'n" yang merupakan universiti tertua dalam sejarah. "O'n" University ditubuhkan kira-kira 5000 tahun yang lalu, dan ia mempunyai kemasyhuran yang luas sebagai pusat pengetahuan dan pembelajaran, terutama dalam bidang astronomi, kejuruteraan dan perubatan. Mungkin contoh sempurna pengetahuan dan kemahiran guru O'N adalah Imhotep, ketua imam, menteri, dan arkitek, yang pada tahun 2700 SM merancang struktur batu besar pertama yang diketahui dalam sejarah, Piramid Langkah Zoser di Sakkara. Westcar Papyrus juga menyatakan bahawa pengasas Dinasti Kelima adalah Rektor Universiti "O'n" sebelum menaiki takhta. Walau bagaimanapun, pencapaian yang paling penting dalam "O'n" University adalah panggilan untuk menyembah dewa tunggal, cakera solar Aton, di tangan Akhenaton, yang dipengaruhi oleh idea para imam "O'n".

Lambang universiti, obelisk dan dua helang, mewujudkan hubungan antara nama dan sejarah purba universiti. Obelisk bermaksud rumah kehidupan di bandar "O'n", sedangkan dua helang itu adalah simbol Horus, dewa Mesir pada waktu itu.

Universiti ini kini terletak di kawasan Istana Zaafaran, yang dibina semasa rejim Khedive Ismail. Istana ini dinamakan begitu kerana kawasan sekitarnya terkenal dengan kunyit (di Arab Zaafaran) perladangan. Istana ini digunakan untuk menjadi tuan rumah pejabat pentadbiran Universiti Mesir ketika ditubuhkan pada tahun 1925. Ia digunakan oleh Kementerian Luar Negeri (sebagai rumah tamu) untuk menampung pelawat penting. Istana itu juga menyaksikan penandatanganan Perjanjian 1936 antara Mesir dan Great Britain. Akhirnya pada tahun 1952, ia digunakan sebagai ibu pejabat pentadbiran Ain Shams University .

Sebagai sebuah institusi saintifik dan budaya utama, Ain Shams University menyedari sepenuhnya tentang cabaran-cabaran ini dan yakin bahawa ia mempunyai - dengan Universiti-universiti Mesir yang lain - tanggungjawab sukar untuk penciptaan generasi ini. Yang sedar dan bangga dengan identiti dan tradisi dan juga bersedia untuk mewujudkan masa depan yang lebih baik untuk negara mereka. Malah, Ain Shams University telah memainkan peranan yang tidak dapat dinafikan dalam membangunkan kehidupan kultural dan sains di Mesir dan memperkayakan pengetahuan manusia secara umum.

Universiti ini merangkumi 15 fakulti dan 2 institut yang tinggi. Pada tahun 1950, terdapat hanya lapan fakulti: fakulti Sastera, fakulti undang-undang, fakulti Perdagangan, fakulti Sains, fakulti Kejuruteraan, fakulti Perubatan, fakulti Pertanian, dan Kolej wanita. Pada tahun 1969, fakulti Pendidikan, yang dikenali sejak 1880 sebagai kolej Guru, menjadi fakultas kesembilan di universiti. Pada tahun 1973 fakulti Al-Alsun telah menjadi ahli kesepuluh di universiti. Walau bagaimanapun, sejarah fakulti ini bermula pada tahun 1835.

Pada tahun 1994, satu dekri dikeluarkan untuk penubuhan dua lagi fakulti; fakulti Farmasi dan fakulti Pergigian, kajian sebenar bermula pada tahun berikutnya di kedua-dua fakulti. Pada tahun yang sama, ia telah memutuskan untuk menubuhkan fakulti Komputer dan Sains Maklumat, dan kajian itu bermula pada tahun berikutnya. Fakulti terakhir untuk menyertai universiti adalah fakulti Pendidikan Khas, pada tahun 1998. Fakulti Kejururawatan telah ditubuhkan pada tahun 1980, dan Institut Pengajian Siswazah Siswazah Kanak-kanak telah ditubuhkan pada tahun 1981. Penubuhan Institut Penyelidikan dan Pengajian Alam Sekitar pada tahun 1982 .

Ain Shams University terdiri daripada tujuh kampus, semuanya terletak di Great Kaherah. Pentadbiran universiti, fakulti Seni, Undang-undang dan Sains semuanya terletak di kampus utama, El-khalifa El Mamoon Street, Abassia. Fakulti Perdagangan, Al-Alsun (bahasa), Farmasi, Pergigian, Sains Komputer dan Maklumat, Institut Kanak-kanak Lepasan Ijazah dan Institut Kajian dan Penyelidikan Alam Sekitar, bersama-sama dengan Hospital khusus terletak di kampus kedua di sisi lain jalan yang dinyatakan di atas. Fakulti Perubatan dan Fakulti Kejururawatan bersama dengan hospital universiti terletak di kampus lain di Abassia. Fakulti Kejuruteraan, Pendidikan Khusus, Pendidikan, Wanita dan Pertanian masing-masing terletak di kampus berasingan di Abassia, Heliopolis dan Shoubra El-Kheima.

Lokasi

Kaherah

Alamat
Zaafaran Palace – Ain Shams University – Abbaseyya
Kaherah, Gabenor Kaherah, Mesir

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami