Universiti Malaysia Sarawak

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universiti Malaysia Sarawak ( UNIMAS ), universiti kelapan Malaysia secara rasmi ditubuhkan pada 24 Disember 1992. Sebuah universiti yang bersifat kontemporari dan berpandangan ke hadapan, komited untuk menyediakan negara dengan pemimpin, pengurus, saintis dan pakar teknikal serta sebagai warga yang bijak yang mampu mengatasi cabaran kompleks masa depan bersama kita - dengan yakin, cekap, dan kreatif.

Dengan kira-kira 30 kakitangan akademik, Universiti membuka pintu kepada kumpulan pertama 118 pelajar pada 8 Ogos 1993. Para pelajar telah didaftarkan di dua fakulti perintis, Fakulti Sains Sosial dan Fakulti Sains dan Teknologi Sumber. Dua pusat sokongan akademik juga ditubuhkan: Pusat Pembelajaran Gunaan dan Multimedia, dan Pusat Perkhidmatan Maklumat Akademik.

Tahun berikutnya (1994) menyaksikan empat lagi fakulti membuka pintu untuk kursus ijazah: Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia, Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif, Fakulti Kejuruteraan, dan Fakulti Teknologi Maklumat. Bilangan kakitangan dan pelajar empat kali ganda. Sementara itu, Universiti juga berkembang dalam profil kerana kebanyakan fakulti mula menawarkan program pascasiswazah. Aktiviti penyelidikan mula berakar umbi dengan penubuhan Institut Biodiversiti dan Pemuliharaan Alam Sekitar, yang memberi tumpuan kepada pelbagai flora dan fauna di Borneo. Pautan dengan pelbagai universiti di luar negara juga ditubuhkan. Pada tahun yang sama, Pusat Pemindahan Teknologi dan Perundingan UNIMAS , memenangi kontrak kajian EIA Projek Hidroelektrik Bakun, projek EIA terbesar di negara ini.

Tempoh antara Januari 1995 dan akhir Disember 1996 menyaksikan lagi penyatuan dalam struktur akademik dan penyelidikan universiti. Dua lagi fakulti mula mengambil kumpulan perintis mereka; Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (1995) dan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan (1996). Ini membawa jumlah fakulti kepada lapan, seperti yang asalnya dirancang. Pusat Bahasa

Tahun bersejarah 1997 menyaksikan kumpulan perintis graduan yang menerima ijazah mereka pada konvokesyen pertama Universiti. Tahun itu juga menyaksikan penubuhan Institut Pengajian Asia Timur.

Tahun 2000 menyaksikan perubahan dalam kerusi Naib Canselor; Profesor Dato 'Zawawi Ismail, Naib Canselor pertama digantikan oleh Profesor Datuk Yusuf Hadi sebagai Naib Canselor kedua UNIMAS . Prof Datuk Dr Abdul Rashid Abdullah dilantik sebagai Naib Canselor ketiga pada 1 Februari 2005. Dari 2001 hingga 31 Mac 2013, Profesor Datuk Dr Khairuddin Ab Hamid dilantik sebagai Naib Canselor keempat UNIMAS . YBhg Prof Dr Morshidi bin Sirat kemudiannya dilantik sebagai VC kelima pada 1 April 2013. Namun, tempohnya adalah singkat kerana beliau telah ditarik semula untuk menduduki jawatan Ketua Pengarah di Kementerian Pendidikan, Malaysia. Akibatnya, YBhg Prof Dato 'Dr Mohamad Kadim Suaidi mengambil alih sebagai Naib Canselor keenam UNIMAS pada 16 April 2013.

Sehingga September 2013, jumlah pendaftaran UNIMAS ialah 16,085 yang terdiri daripada 14,033 mahasiswa, 1,343 siswazah dan 709 pelajar pra-universiti. Di samping itu, sejumlah 2,189 kakitangan telah bekerja pada Ogos 2013.

UNIMAS adalah universiti bersertifikat ISO. Ia telah dianugerahkan pensijilan MS ISO 9001: 2000 yang berprestij untuk kecemerlangan dalam proses pengurusan terasnya - dari pengambilan pelajar baru kepada pensijilan graduannya. Program sarjana kami telah direka untuk memenuhi keperluan masyarakat dan industri. Penekanan kami terhadap teknologi telah memberikan kami status Status Koridor Raya Multimedia (MSC) yang berprestij pada 17 November 2003. Anugerah ini diberikan untuk peranan dan keupayaan kami dalam membangunkan tenaga manusia untuk MSC dan keperluan berkaitan, melalui program pembelajaran dan latihan strategik kami.

UNIMAS telah memenangi Anugerah Teknologi Maklumat Premiere dari Kerajaan Malaysia, kategori "Merapatkan Digital Divide" anugerah eAsia AFACT. Ia juga memenangi Anugerah Inovator Industri untuk Pembangunan dan Aplikasi Sistem dari Persatuan Satelit Profesional Antarabangsa (SSPI) yang berpangkalan di Amerika Syarikat, untuk kejayaannya menubuhkan sebuah telecentre di komuniti terpencil Bario, Sarawak, untuk membantu komuniti dalam komunikasi , pendidikan, e-dagang, perkhidmatan kesihatan dan kerajaan.

UNIMAS telah berjaya dalam pemerolehan geran penyelidikan, menghasilkan penerbitan dan penemuan ilmiah yang berguna. Institut Kesihatan dan Perubatan Komuniti universiti telah berjaya membangunkan vaksin calon untuk denggi melalui kerjasama dengan syarikat antarabangsa, Bavarian Nordic. Selain itu, Fakulti Sains dan Teknologi Sumber telah berjaya membangunkan proses untuk menukar kanji sagu kepada asid laktik untuk menghasilkan plastik mesra alam.

Inisiatif penemuan pengetahuan di UNIMAS adalah sebahagiannya berdasarkan kekayaan sumber semula jadi dan solek sosio-budaya yang berlainan di Negeri Sarawak. Walaupun UNIMAS adalah kuat dalam kajian biodiversiti, ini dan sebahagian besar aktiviti penyelidikan lain di universiti ini tegas berdasarkan teknologi kontemporari. Sebagai contoh, pemuliharaan sumber semula jadi negeri ini, melalui kekuatan gabungan dalam sains komputer dan IT, dengan kepakaran dalam biologi molekular dan bioteknologi, telah menyatukan beberapa penyelidikan bersama, baik secara tempatan dan antarabangsa. Kepelbagaian budaya dan keunikan sosial masyarakat Sarawak menawarkan peluang untuk kajian dalam bidang kesihatan dan perubatan, dengan memberikan pandangan terhadap pengaruh faktor persekitaran dan amalan sosio budaya mengenai interaksi pelbagai patogen; serta isu-isu lain yang berkaitan dengan kesihatan masyarakat.

Komitmen UNIMAS terhadap penyelidikan telah diiktiraf oleh pihak berkepentingan dan rakan kongsi dalam industri dengan penyediaan endowmen untuk penubuhan lapan kerusi penyelidikan; ini termasuk Kerusi Tun Zaidi untuk Kimia Perubatan, Kerusi Pembukaan Tun untuk Teknologi Sago, Kerusi Shell untuk Pengajian Alam Sekitar dan Kerusi Sapura untuk ICT.

Hari ini, kekuatan UNIMAS dalam penyelidikan sedang diakui oleh rakan sekurang-kurangnya dalam tiga bidang penyelidikan:

 • Penyelidikan bioteknologi dalam epidemiologi (denggi, JE, FMHD, malaria), biogeografi (phylogenetics) dan pertanian (sago);
 • ICT, khususnya mengenai komunikasi luar bandar dan analisis imej; dan
 • Kepelbagaian biologi, pengurusan sumber alam dan alam sekitar.

Pengurusan universiti telah dinaik taraf, berdasarkan kekuatan mereka dalam penyelidikan, status beberapa kumpulan penyelidikan di UNIMAS ke Pusat Kecemerlangan iaitu:

 • Pusat Penyelidikan Malaria
 • Pusat Penyelidikan Air
 • Informatik Luar Bandar
 • Analisis Imej dan Teknologi Spatial
 • Teknologi Semantik dan Realiti Dipertingkatkan
 • Tenaga yang boleh diperbaharui
 • Penyelidikan Sago
 • Kajian Hilang Upaya

Pada tahun 2012, UNIMAS menerima pengiktirafan kebangsaan dengan memenangi anugerah 4 emas, 3 perak dan 10 gangsa pada MTE 2012. UNIMAS juga merangkul 11 ​​pingat emas di BIS 2012, pameran antarabangsa yang diadakan di London. Prof. Dr. Balbir Singh dari Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan adalah antara penerima anugerah Saintis Terbaik Malaysia yang diberikan oleh Akademi Sains Malaysia atas sumbangannya yang cemerlang dan cemerlang dalam aktiviti penyelidikan Malaria.

Tahun lepas, UNIMAS memperoleh 44 projek di bawah geran Dana Sains Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), dengan jumlah berjumlah RM7.59 juta. Lebih RM2.88 juta lagi telah diperoleh daripada Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) untuk 81 projek penyelidikan.

Lokasi

Kuching

Alamat
94300 Kota Samarahan
Kuching, Sarawak, مليسيا

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami