Mykolas Romeris University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Terletak hanya 20 minit dari pusat Vilnius, Mykolas Romeris University (MRU) adalah salah satu universiti terbesar dan paling antarabangsa di Lithuania, yang kini mempunyai sekitar 7,000 pelajar dari 58 negara. Universiti ini menawarkan program yang diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris untuk pelajar antarabangsa di semua peringkat - dari Sarjana Muda ke PhD dalam bidang Sains Sosial.

Universiti ini bekerjasama rapat dengan 300 universiti, institusi awam dan swasta dan MRU adalah ahli aktif pelbagai organisasi antarabangsa : Persatuan Antarabangsa Universiti, Persatuan Universiti Eropah, Persatuan Eropah untuk Pendidikan Antarabangsa, Konsortium Ilmu Pengetahuan Eropah-Asia untuk Masyarakat Pintar dan Inklusif , dan lain-lain.

Menurut ranking Universiti Dunia QS (EECA 2019) Mykolas Romeris University bertambah baik dengan 6 tempat dan mendapat tempat ke-142 yang terhormat sementara dalam kedudukan QS oleh subjek 2020 dalam Undang-Undang MRU berada di antara 250 Universiti terbaik di dunia.

44336_2016_TEISE_KIEKVIENAM-0208.jpg

Sebab untuk belajar di MRU

 1. Platform pembelajaran maya yang progresif, dinamik, moden
 2. Persekitaran pelbagai budaya
 3. Banyak perkhidmatan yang benar-benar percuma: tempat letak kereta yang besar, dewan sukan dan gimnasium, kursus bahasa asing, band tarian, studio tarian dan teater, pasukan bola keranjang, internet wayarles, aktiviti kebudayaan dan pendidikan.
 4. Kos sara hidup rendah (350-400 EUR / bulan dengan penginapan di rumah Pelajar Universiti)
 5. Perpustakaan yang berfungsi pada waktu malam
 6. Minggu pengenalan percuma untuk pelajar antarabangsa (seminar maklumat, lawatan, lawatan, acara kebudayaan)
 7. Visa pelajar membenarkan perjalanan ke seluruh kawasan Schengen
 8. Biasiswa untuk pelajar mencari ijazah penuh dan untuk mobiliti antarabangsa (untuk pengajian dan magang)
 9. Diploma Eropah, yang mudah dikenali di seluruh dunia
 10. Institut King Sejong di mana pelajar boleh belajar bahasa Korea dan budaya secara percuma
 11. Salah satu wifi awam terpantas di dunia
 12. Vilnius selesa yang indah; segar, udara bersih (terbersih di Eropah)

44335_2016_MRU_Karjeros_laboratorija-7861.jpg

 • Penginapan: Ya, ditawarkan untuk semua pelajar antarabangsa
 • Di mana: Di kampus, 5 minit berjalan kaki ke bangunan utama Universiti
 • Harga: 85-200 EUR sebulan
 • Permulaan Pengajian: 1 September.

Prosedur Permohonan dan Dokumen yang Diperlukan

Ikuti 4 langkah:

 1. Isi borang permohonan dalam talian di apply.mruni.eu
 2. Muat naik dokumen yang diperlukan
 3. Secure pendaftaran anda dengan membayar yuran permohonan
 4. Hantar permohonan anda

Dokumen yang diperlukan:

 1. Dokumen pendidikan
  1. Bagi pelajar yang memperolehi ijazah Sarjana Muda: Salinan diploma pendidikan menengah atau diploma pendidikan yang disahkan dengan transkrip rekod akademik. Dokumen mesti diterjemahkan secara rasmi ke bahasa Lithuania atau bahasa Inggeris.
  2. Nota: dokumen pendidikan tambahan (seperti keputusan peperiksaan negeri atau pra-Universiti Pendidikan) mungkin diperlukan mengikut pemohon negara tempat tinggal .
  3. Bagi pelajar yang memperolehi ijazah Sarjana: Salinan transkrip dan diploma universiti yang sah (calon mesti mempunyai ijazah Sarjana Muda Universiti atau ijazah pertama yang bersamaan dengan tempoh pengajian selama 3 tahun minimum). Dokumen mesti diterjemahkan secara rasmi ke bahasa Lithuania atau bahasa Inggeris.
 2. Dokumen membuktikan hasil penguasaan bahasa Inggeris.
  1. Bagi pelajar yang memperoleh ijazah Sarjana Muda: sekurang-kurangnya tahap B1; penilaian sijil kemahiran berbahasa Inggeris bersamaan dengan tahap B1: Kertas TOEFL 477-510, TOEFL IBT 53-64, IELTS 4.5-5.0, tahap PTE
  2. Bagi pelajar yang memperoleh ijazah Sarjana: sekurang-kurangnya tahap B2, penilaian sijil kecekapan bahasa Inggeris bersamaan dengan tahap B2: Kertas TOEFL 513-547, TOEFL IBT 65-78, IELTS 5.5-6.0.
  3. Nota: Sekiranya anda tidak mempunyai IELTS atau TOEFL, ada kemungkinan untuk mengambil ujian peringkat bahasa Inggeris dalam talian yang dianjurkan oleh Universiti. Anda harus memilih pilihan ini semasa mengisi permohonan. Tiada bayaran tambahan untuk ujian ini.
 3. Salinan pasport
 4. Foto jenis pasport.

44337_2016_vasaros_mokikla-5368.jpg

Tarikh Permohonan

1 Jun

Catatan: Kerana virus Covid-19, tarikh akhir kemasukan pelajar antarabangsa dilanjutkan sehingga 22 Jun.

Semua pemohon yang tidak dapat masuk ke MRU secara fizikal mulai 1 September untuk semester musim luruh akan ditawarkan untuk belajar secara dalam talian untuk semester musim luruh pertama.

Kemasukan tambahan untuk warga Negara Anggota EU dan negara-negara rejim perjalanan bebas visa untuk masuk ke Republik Lithuania, serta warga negara yang memerlukan visa untuk masuk ke Republik Lithuania di mana terdapat Kedutaan Republik Lithuania akan dianjurkan dari 7 Julai hingga 10 Ogos.

44338_2017_diplomu_iteikimas__Business_Media_School-3344.jpg

Lokasi

Vilnius

Mykolas Romeris University

Alamat
Ateities st. 20,

LT-08303 Vilnius, Vilnius County, Lithuania
Telefon
+370 5 271 4625

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami