Klaipeda University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Mengenai Universiti

72603_1.jpg

Klaipėda University hari ini

Pada 5 Oktober 1990, Pengerusi Majlis Tertinggi (Reconstituent Seimas) Vytautas Landsbergis menandatangani Deklarasi No. 1-640 mengenai penubuhan Universiti Klaipėda pada 1 Januari 1991.

Universiti Klaipėda memulakan aktiviti akademiknya dengan tiga fakulti (iaitu Kejuruteraan Marin, Pedagogi, dan Kemanusiaan dan Sains Asli) dan kira-kira 3,000 pelajar. Ia menyambut ulang tahun ke-25nya dengan 4.500 pelajar di Fakultas Kejuruteraan Marin dan Sains Asli, Kemanusiaan dan Sains Pendidikan, Sains Sosial dan Kesihatan, serta di Akademi Seni, Institut Pengajian Berterusan, dan Institut Sejarah Wilayah Baltik dan Arkeologi. Selama 25 tahun, kakitangan akademik Universiti telah meningkat dari 300 kepada hampir 700 guru dan penyelidik, termasuk 59% PhD dan / atau artis yang diiktiraf.

Pada masa ini, Universiti menerapkan lebih daripada 100 program pengajian dalam ketiga-tiga kitaran, menyediakan pengetahuan kontemporari berasaskan penyelidikan dan inovasi teknologi yang menjamin pendidikan tinggi universiti dan kemahiran profesional yang tinggi dan membangun keperibadian pintar, bertanggungjawab, dan kreatif. Alma Mater kami mempunyai lebih 30,600 graduan yang termasuk PhD, ahli Seimas dan Kerajaan, ketua perusahaan besar, jurutera, guru, pemain solo, dan profesional teater.

Klaipėda University merayakan Ulang Tahun Ke-25 Klaipėda University telah ditubuhkan pada 5 Oktober 1990. Pengarang P. Lileikis. Foto asal itu dipelihara di Arkib Negara Pusat Lithuania

Lebih daripada 60 makmal penyelidikan dan latihan, taman botani, kapal penyelidikan Mintis , kapal penyelidikan dan latihan Brabander , kapal layar Odisėja, Pusat Akses Terbuka untuk Penyelidikan Marin, teater latihan, dewan konsert dengan akustik yang sangat baik dan organ Rieger Kloss , sebuah Gereja Kecil Evangelical Evangelical, dana dokumen perpustakaan dengan hampir 500, 000 salinan, dan sebuah rumah penerbitan menyediakan infrastruktur penting yang membolehkan pembangunan yang berjaya aktiviti artistik peringkat antarabangsa, penyelidikan saintifik yang asas dan digunakan, aktiviti pembangunan eksperimen dalam bidang fizikal, bioperubatan, teknologi, sains sosial, dan kemanusiaan. Universiti secara tahunan melaksanakan lebih daripada 60 projek penyelidikan antarabangsa dan nasional, bekerjasama dengan rakan penyelidikan dan akademik di Eropah dan bahagian lain di dunia, dan mengambil bahagian dalam aktiviti dana, program, dan rangkaian antarabangsa.

Seni adalah bahagian penting dalam aktiviti akademik Universiti. Penyelidikan yang dijalankan di Universiti adalah berkaitan dengan sejarah, budaya, dan Seni Prusia Timur, Lithuania Minor (Prusia Lithuania), dan Wilayah Klaipėda: ia membolehkan seseorang untuk mengenali sejarah, bahasa, pengakuan, muzik dan etnik warisan dan membolehkan peningkatan kesinambungan yang bermakna.

Klaipėda University diasaskan di kawasan geografi yang unik dari segi ekonomi, kebudayaan, dan geopolitik, iaitu di tepi pantai Lithuania, memandangkan satu-satunya pelabuhan Lithuania: di peringkat kebangsaan, percubaan dibuat untuk membangunkan Klaipėda sebagai pusat metropolitan dan untuk meningkatkan daya saing antarabangsa Lithuania sebagai negara maritim. Sejak tahun 2008, Universiti Klaipėda melaksanakan Program Negeri Penyelidikan Bersepadu, Kajian, dan Pusat Perniagaan Marine Valley untuk Pembangunan Sektor Maritim Lithuania dan secara konsisten menyatukan kepimpinannya dalam bidang sains marin dan inovasi teknologi.

Sijil

Pada 28 Oktober 2016, audit pemantauan sistem pengurusan yang mematuhi keperluan ISO 9001: 2008, ISO 14001: 2004, dan piawaian BS OHSAS 18001 telah dilakukan di Universiti Klaipėda.

Sijil yang dikemas kini telah dikeluarkan:

  • ISO 9001: 2008
  • ISO 14001: 2004
  • BS OHSAS 18001

Lokasi

Klaipėda

Klaipeda University

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami