Latvia University of Life Sciences and Technologies

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Pusat Pendidikan, Sains dan Kebudayaan

The Latvia University of Life Sciences and Technologies adalah satu-satunya pendidikan pertanian yang lebih tinggi di Latvia dan bertujuan untuk: mempromosikan potensi intelektual untuk pembangunan luar bandar dalam bidang pertanian; menggalakkan golongan muda memperoleh pendidikan akademik dan profesional yang lebih tinggi; membangunkan penyelidikan; menyumbang kepada pembangunan budaya; mengkaji, menyelenggara dan menyempurnakan pengalaman yang diperoleh dari rakyat Latvia dan menyampaikannya kepada generasi masa depan.
Universiti ini berbilang profil. Selain bidang pengajian tradisional, LLU juga menyediakan pelbagai program pengajian unik yang berkaitan dengan pertanian maju, perubatan veterinar, pengeluaran makanan, perhutanan dan seni bina lanskap. Universiti ini terletak di Jelgava - kota budaya lama yang hanya 40 km dari ibu kota Latvia - Riga. Jelgava diiktiraf sebagai bandar pelajar yang benar.

Misi

Rancangan Pembangunan Strategik Latvia University of Life Sciences and Technologies LLU 2015-2020, telah dibangunkan pada tahun 2015 dan diluluskan oleh Senat LLU pada 9 Disember 2015. Untuk melaksanakan fungsi dan matlamat dan objektifnya, Latvia University of Life Sciences and Technologies telah membangunkan tiga program aktiviti: 1. Pengajian 2. Sains 3. Sokongan pentadbiran dan kewangan untuk kerja-kerja kajian dan penyelidikan Matlamat dari Latvia University of Life Sciences and Technologies dari Latvia University of Life Sciences and Technologies adalah untuk menyediakan peluang untuk mendapatkan akademik yang lebih tinggi dan lebih tinggi pendidikan profesional dalam bidang pertanian, perubatan veterinar, teknologi makanan, kejuruteraan, sains perhutanan, sains sosial, teknologi maklumat dan pengurusan alam sekitar serta membangunkan sains dan mengekalkan dan mengembangkan potensi intelektual Latvia dan budaya. Objektif LLU : 1.Untuk memastikan kualiti pengajaran yang bersesuaian dengan piawaian universiti kebangsaan yang akan membolehkan mendidik pakar kompetitif untuk pasaran pekerja Latvia dan antarabangsa. 2.Untuk membangunkan potensi saintifik untuk mengambil bahagian dalam penyelidikan antarabangsa, untuk mengintegrasikan pendidikan akademik dan penyelidikan yang akan memastikan pengenalan teknologi berasaskan pengetahuan yang inovatif ke dalam ekonomi negara Latvia, khususnya, di rantau Zemgale. 3.Untuk memastikan pembangunan lestari universiti sebagai institusi pendidikan, sains dan kebudayaan negara:

 • untuk memperkuat asas undang-undang;
 • untuk memperbaiki struktur organisasi selaras dengannya
 • kepada objektif LLU ; untuk membangun kerjasama dengan institusi, pendidikan akademik dan institusi sains di Latvia dan luar negeri, perusahaan dan organisasi profesional dan institusi serantau Zemgale;
 • untuk menguruskan bahan LLU dan asas teknikal dengan berkesan.

Misi LLU Untuk membangunkan modal intelektual yang berdaya saing berdasarkan kecemerlangan dalam penyelidikan, penggunaan hasil penyelidikan dalam ekonomi, kualiti pendidikan yang tinggi dan pengurusan berkesan universiti. Visi LLU adalah Latvia University of Life Sciences and Technologies merupakan salah satu universiti sains dan teknologi terkemuka di rantau Laut Baltik, yang mengkhususkan diri dalam penggunaan sumber semula jadi lestari yang bertujuan meningkatkan kualiti hidup untuk masyarakat.

Fakta

 • Latvia University of Life Sciences and Technologies ( LLU ) ditubuhkan pada tahun 1939 dan fakulti tertua adalah Fakulti Pertanian, ditubuhkan pada tahun 1863, yang mempunyai kerjasama yang erat dengan banyak universiti di luar negara. LLU telah menjadi institusi pesat berkembang sejak zaman Latvia memandangkan kemerdekaannya.
 • Terdapat 8 fakulti di universiti: Pertanian, Perubatan Veterinar, Kejuruteraan, Teknologi Makanan, Alam Sekitar dan Kejuruteraan Awam, Hutan, Teknologi Maklumat, Ekonomi dan Pembangunan Sosial.
 • 64 program pengajian sarjana, tuisyen dan doktoral disediakan oleh 313 pensyarah dan penyelidik untuk 4350 pelajar pada 2014/2015.
 • Kerjasama antarabangsa berdasarkan lebih daripada 130 perjanjian kerjasama yang telah disepakati dengan institusi rakan dari 27 negara Eropah dan 42 perjanjian bilateral aktif dengan HEI dan pusat penyelidikan dari 19 negara di seluruh dunia.
 • Muzium universiti mengalu-alukan untuk melihat Sejarah Istana Jelgava dan Sejarah Latvia University of Life Sciences and Technologies Pameran Latvia University of Life Sciences and Technologies .
 • Persekitaran budaya universiti terbentuk secara aktif dan diterokai dalam acara tradisional dan unik.
 • Terdapat juga peluang sukan yang luas untuk pelajar dan pekerja universiti.

Lokasi

Jelgava

Latvijas Lauksaimniecības universitāte

Alamat
Latvia University of Life Sciences and Technologies,
2 Liela Street

LV-3001 Jelgava, Latvia
Telefon
+371 63 022 584

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami