Ualikhanov University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sh. Ualikhanov Kokshetau State University adalah salah satu universiti serantau terkemuka di Kazakhstan Utara. Ia lebih daripada 50 tahun memimpin sistem pendidikan. Universiti ini ditubuhkan pada tahun 1996.

Hari ini Sh. Ualikhanov Kokshetau State University adalah sebuah institusi pendidikan tinggi yang sedang giat membangun secara aktif dengan tradisi yang layak, potensi besar dan rancangan yang serius untuk masa depan.

Pada masa ini, terdapat 6 fakulti di universiti. Kakitangan akademik terdiri daripada lebih 500 profesor. Para pelajar dilatih dalam 54 kepakaran. Jumlah pelajar adalah kira-kira 9000 orang. Universiti menawarkan program pendidikan pada Sarjana Muda (4 tahun), Sarjana (2 tahun), Ph.D. (3 tahun). Proses pendidikan universiti diadopsi dengan prinsip Proses Bologna berdasarkan hubungan ECTS dan "University-Enterprise".123631_photo-1531545514256-b1400bc00f31.jpg Mimi Thian / Unsplash

Salah satu tugas utama Sh. Universiti Negeri Ualikhanov Kokshetau adalah untuk memastikan daya saing dan permintaan para graduan, pengiktirafan diploma antarabangsa, dan status ekonomi dan sosial tinggi kakitangan pengajar. Hari ini universiti secara beransur-ansur membina satu strategi integrasi dengan dunia pendidikan dan sistem maklumat saintifik. Universiti ini beroperasi dengan lebih daripada 60 pusat penyelidikan utama di Poland, Turki, Jerman, Amerika Syarikat, UK, Slovakia, Rusia, negara-negara Asia Tengah. Pensyarah dan pelajar mengambil bahagian dalam program pendidikan antarabangsa seperti DAAD, IREX, LOGO, TEMPUS, Erasmus Mundus, Beasiswa Negeri "Bundestag", "Bolashak.

Pada 2015, universiti itu menyertai Persatuan Eropah dan Persatuan Eurasia Universiti.

Dalam ranking institusi universiti - 2018 "Kazakhstan 2050 - Penarafan Kebangsaan mengenai Inovasi dan Kecemerlangan Akademik", yang dipegang oleh Akademi Sains Kebangsaan Sekolah Menengah Kazakhstan, universiti itu menduduki tempat ke-12 di kalangan universiti multidisiplin di Republik Kazakhstan.

Lokasi

Kokshetau

Alamat
76, Abay street
020000 Kokshetau, Akmola Province, Kazakhstan

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami