University of Göttingen

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Georg-August-Universität Göttingen

Ditubuhkan pada 1737, Georg-August-Universität Göttingen merupakan sebuah universiti penyelidikan terkenal antarabangsa dengan fokus yang kuat dalam pengajaran berasaskan penyelidikan. Universiti dibezakan oleh kepelbagaian spektrum subjeknya khususnya dalam bidang kemanusiaan, kemudahan yang sangat baik untuk mengejar penyelidikan saintifik, dan kualiti yang cemerlang satu kawasan yang menentukan profil. Dari 2007-2012 Georg-August-Universität Göttingen adalah ganjaran pembiayaan daripada Inisiatif Kecemerlangan Jerman Persekutuan dan Kerajaan Negeri dengan strategi institusi untuk masa depan yang bertajuk "Göttingen.Tradition - Inovasi - Autonomy". Universiti dapat merealisasikan semua langkah-langkah konsep itu. Sekarang Göttingen University membangunkan langkah-langkah yang berjaya mewujudkan lagi untuk terus menerus memajukan perkembangan positif Universiti dalam penyelidikan dan pengajaran.

A University dengan Tradition

Universiti menanggung nama pengasasnya Georg Ogos, King George II dari Great Britain, Pemilih dan Duke of Brunswick-Lüneburg, (Hannover). Dalam pertalian dengan semangat Pencerahan, Göttingen ditinggalkan ketuanan teologi dan menetapkan kebolehannya di landasan yang sama. Sebagai lokasi akademik Göttingen telah lama dianggap sebagai hab dunia matematik - Kedudukan yang hilang, bagaimanapun, pada tahun 1933 ketika di bawah Nazi memerintah lebih daripada 50 profesor dan pensyarah terpaksa meninggalkan universiti, termasuk beberapa daripada 44 penerima anugerah Nobel yang nama-nama yang berkaitan dengan bandar. Selepas akhir Perang Dunia II, Göttingen University adalah yang pertama di Jerman untuk meneruskan operasi pengajaran dan ia kemudian menjadi salah satu institusi pendidikan terbesar tinggi di negara ini.

Universiti sebagai Foundation

Menggiatkan proses pengantarabangsaan, menggalakkan kecemerlangan dalam penyelidikan dan pengajaran, mengguna pakai struktur Ijazah Sarjana Muda dan Sarjana, memberikan semua peringkat Universiti autonomi dan tanggungjawab diri, mengoptimumkan peruntukan sumber: Langkah-langkah ini mencirikan pembaharuan baru-baru ini yang dijalankan di Universiti. Pada awal tahun 2003, Georg-August-Universität menjadi universiti Jerman pertama dengan pelbagai jenis disiplin untuk mengambil alih status undang-undang asas yang di bawah undang-undang awam. Pihak Universiti mempunyai sejak itu dipertingkatkan profil penyelidikannya, dicipta entiti penyelidikan baru seperti Pusat Penyelidikan Courant dan Lichtenberg-Kolleg, dipergiatkan kerjasama di Kampus Göttingen, menarik dan mengekalkan ahli akademik yang cemerlang dan disokong dengan pengambilan pelajar yang sangat baik dan ahli akademik muda dari luar negara .

Campus Göttingen

Universiti Göttingen menganggap tradisi penyelidikan yang besar dan kepelbagaian subjek sebagai membentuk kekuatan tertentu. Hampir semua disiplin akademik termasuk perubatan diwakili dalam 13 fakulti, kecuali yang sains kejuruteraan. The Georg-August Universität juga dibezakan oleh yang disepadukan ke dalam rangkaian pusat penyelidikan tambahan-universiti kelas pertama yang melibatkan, yang paling menonjol, yang Göttingen Academy of Sciences, Primat Center Jerman, Aerospace Center Jerman dan lima Max Planck Institut. Bersama-sama, rakan kongsi tempatan mewujudkan dengan Universiti satu pakatan untuk kerjasama dalam penyelidikan dan pengajaran boleh dikatakan unik di Republik Persekutuan dari segi kedalaman dan lebarnya. unsur-unsur yang berjaya yang akan memberikan suasana bersama menjalankan pusat kerjasama penyelidikan, kumpulan penyelidikan junior dan kemudahan infrastruktur, dan disatukan pelantikan profesor. Kerjasama ini baru-baru ini telah menimbulkan pusat-pusat penyelidikan yang cemerlang yang telah memenangi pembiayaan daripada Yayasan Penyelidikan Jerman (DFG) dan Kementerian Persekutuan bagi Pendidikan dan Penyelidikan. Dalam skop Inisiatif Kecemerlangan, promosi Kluster Kecemerlangan "Nanoscale Microscopy dan Molekul Fisiologi Otak (CNMPB)" dan Sekolah Pengajian Siswazah Göttingen untuk Neurosciences; Biofizik dan Biosains Molekul (GGNB) akan diteruskan dalam fasa programm kedua. Disebabkan oleh kesan positif ke atas pengajaran pelajar dan memupuk penyelidik muda yang berpunca dari neuro dan biosains di Göttingen, kawasan-kawasan tumpuan penyelidikan, ditanam bersama-sama dengan rakan-rakan institusi Universiti di kampus Göttingen, memainkan peranan penting dalam membentuk profil. kecemerlangan penyelidikan di peringkat antarabangsa juga dipaparkan dalam bidang kimia, fizik perkara pekat dan optik, kepelbagaian biologi dan ekologi, Geobiologi dan matematik tulen, dan juga dalam bahasa dan kesusasteraan kajian Jerman, kajian dunia timur dan purba, dan teologi. Hasil daripada proses integrasi komuniti penyelidikan tempatan, kemungkinan khusus untuk Göttingen telah timbul untuk menarik dan dipegang simpan penyelidik yang sangat baik dari kedua-dua di dalam dan di luar Jerman, dan aktiviti penyelidikan yang berkualiti tinggi telah dimulakan dan maju. Begitu juga, kemajuan ulama muda yang sangat berbakat dan ahli-ahli sains adalah matlamat strategik utama di Georg-August-Universität.

Belajar dengan Kecemerlangan

Göttingen mempunyai banyak kelebihan sebagai lokasi kajian universiti mana Georg-August-Universität ialah meningkatkan dengan membangunkan program ijazah inovatif, struktur Ijazah Sarjana Muda dan Sarjana, menjalankan pengantarabangsaan sistematik program pengajian dan melaksanakan langkah-langkah jaminan kualiti. Kira-kira 30 000 orang muda kini belajar di sini, kira-kira sebelas peratus daripada mereka adalah dari luar negara - demonstrasi yang jelas tarik bahawa Universiti telah lama dikenakan di peringkat antarabangsa. Pelbagai kursus ijazah yang ditawarkan menonjol kedua-dua untuk kemudahan kajian dengan cemerlang baik dalam sains semula jadi dan kehidupan dan untuk keluasan kepelbagaian subjek dalam bidang kemanusiaan dan sains sosial, pilihan mendapati hanya sebilangan kecil universiti di Jerman. Seperti spektrum mata pelajaran membolehkan isu utama yang perlu ditangani dengan perspektif disiplin, walaupun di peringkat sarjana muda. Dengan 80 mata pelajaran untuk dipilih, kira-kira 1,000 gabungan yang mungkin dalam perjalanan ke tamat pengajian dengan ijazah Sarjana Muda. Dalam rangkaian yang kian berkembang Sarjana dan Ph.D. program Universiti memupuk kecemerlangan dan menawarkan jarak ke tempat penyelidikan. program pengajian yang dikendalikan dalam bahasa Inggeris, darjah dua negara dan tempoh wajib dibelanjakan di luar negara menyediakan graduan untuk pasaran kerja antarabangsa. Universiti kedudukan antarabangsa Göttingen itu sedang diperkukuhkan lagi oleh pengembangan perkongsian. Selain kompleks dengan universiti-universiti Eropah dalam rangka Program Erasmus, banyak kerjasama di Universiti, fakulti dan tahap institut memudahkan lawatan sambil belajar di seluruh dunia, dalam beberapa kes juga membuat biasiswa disediakan. Pada tahun 2011 Universiti Göttingen berjaya dengan cadangan untuk meningkatkan lagi kualiti kajian dan pengajaran dalam rangka "Kualiti dalam Pengajaran Pact" daripada Jerman kerajaan persekutuan dan negeri. Sejak itu, Göttingen University telah memperluaskan program akademik ia menawarkan dan mengoptimumkan lagi kualiti syarat pengajian. Langkah-langkah ini akan dibangunkan dengan kerjasama pelajar.

Memupuk Saintis dan Ulama of Tomorrow

latihan kedoktoran di Göttingen tertumpu di program berstruktur berdasarkan pada empat Sekolah Siswazah: Georg August Universiti Sekolah Sains (GAUSS) - Göttinger Graduiertenschule Gesellschaftswissenschaften (GGG) - Graduiertenschule für Geisteswissenschaften Göttingen (GSGG) - Sekolah Forest Siswazah dan Sains Pertanian (GFA) ( lihat: www.graduiertenschulen.uni-goettingen.de). Empat Sekolah Siswazah menyediakan struktur organisasi untuk kumpulan latihan penyelidikan, program kedoktoran dan Antarabangsa Max-Planck Schools Research. Tujuan sekolah-sekolah ini adalah untuk mengoptimumkan penyelidikan utama dan pembelajaran-syarat bagi calon kedoktoran, yang menawarkan pengawasan intensif dan pelbagai seminar yang direka untuk memajukan latihan saintis kelas pertama dan ulama. The Göttingen Graduate School of Neuroscience, Biofizik dan Biosains Molekul, yang beroperasi di bawah bumbung Georg August Universiti Sekolah Sains (GAUSS), mendapat dana dalam Inisiatif Kecemerlangan sejak 2007. Dibiayai oleh Yayasan Penyelidikan Jerman, Penyelidikan Latihan Kumpulan (GRK) ditubuhkan untuk tempoh masa yang terhad dengan tujuan untuk menggalakkan penyelidik muda dan menyediakan mereka untuk doktor falsafah mereka. Pada Antarabangsa Max Planck Penyelidikan Schools, Max-Planck-Gesellschaft dengan kerjasama rakan-rakan di Universiti terlibat dalam memupuk saintis muda dan menawarkan pelajar terutama berbakat dari Jerman dan di luar negara peluang untuk memperoleh ijazah doktor falsafah yang terbilang istimewa.

A Perpustakaan Universiti Bertaraf Dunia

Penubuhan Perpustakaan Universiti Göttingen di 1734 adalah mercu tanda: Buat pertama kali dalam sejarah perpustakaan konsep perpustakaan penyelidikan moden telah dimasukkan ke dalam amalan dan institusi yang menjadi perpustakaan akademik yang komprehensif pertama berdiri Eropah. Hari ini, Kerajaan Negeri dan Perpustakaan Universiti Göttingen Lower Saxony (Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen, SUB) terus memegang jawatan tiang. Dengan lebih daripada 7.8 juta unit medial, ia kini adalah salah satu Germany's perpustakaan terbesar. Pegangan termasuk 5.8 juta jilid, 1.5 juta mikrofom, 31,000 Majalah elektronik di bawah lesen, 316,000 peta, 14,000 terbitan berkala dalam bentuk cetakan, 14,000 manuskrip, lebih daripada 3,100 incunabula, 395 bekues dan pelbagai barangan digital. Di samping itu, terdapat satu lagi 138 perpustakaan cawangan bebas di institusi dan jabatan. Sebuah perpustakaan digital pusat kecekapan terkenal di seluruh dunia, SUB mengarahkan atau mengambil bahagian dalam pelbagai projek penyelidikan dan pembangunan dalam domain ini.

Lokasi

Göttingen

University of Göttingen

Alamat
University of Göttingen
Wilhelmsplatz 1

37073 Göttingen, Lower Saxony, Jerman
Telefon
+49 551 390

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami