University Of Tuebingen

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

66821_top.jpg

Inovatif, interdisipliner, antarabangsa: Tiga perkataan ini merumuskan apa yang membuat University of Tübingen istimewa. Penyelidikan dan pengajaran yang sangat baik adalah jawapan Tübingen terhadap cabaran masa depan dalam dunia global. Kami mengekalkan pertukaran dengan rakan kongsi di seluruh dunia - baik di institusi pendidikan tinggi maupun di institusi penyelidikan bukan universiti. Rangkaian dan kerjasama di seluruh fakulti dan sempadan subjek adalah tunggak strategi berjaya kami. Ini ditunjukkan dalam kedudukan baik kami dalam kedudukan antarabangsa. Di samping itu, kami adalah salah satu daripada sebelas universiti Jerman yang dibezakan dengan gelaran "cemerlang".

Tradisi panjang

Universiti Tübingen, dengan lebih daripada 500 tahun sejarahnya, adalah salah satu daripada tertua di Jerman. Banyak intelektual yang hebat telah belajar dan bekerja di Tübingen - termasuk Kepler, Hegel, Hölderlin, dan Schelling. Loci genius - semangat tempat - kini lebih kuat dari sebelumnya.

Sejarah Fizik di Tübingen

Matematik dan fizik bermula dengan astronomi di Tübingen. Sudah pada tahun 1507, iaitu 30 tahun selepas pendirian universiti, Duke Ulrich memanggil pastor Johannes Stöffler (1452-1531) kepada fakultas seniman sebagai profesor untuk "Mathesis". Pada masa ini matematik dan astronomi berkait rapat di Tübingen. Stoeffler terutamanya dikenali melalui penerbitan Ephemeris Astronomi, di mana dia telah menjadualkan perjalanan planet ke 20 tahun lebih awal.

Beliau juga membina Jam Astronomi di dewan bandar Tübingen. Beliau diikuti oleh wakil-wakil astronomi seperti Michael Mästlin (1546-1601), guru Johannes Kepler, dan Wilhelm Schickard (1592-1635), yang mengembangkan mesin pengkomputeran pertama untuk pengiraan astronominya. Schickard mempunyai profesor di Tübingen untuk bahasa Ibrani dan Astronomi. Johannes Kepler (1571-1630), di mana namanya fakulti menganjurkan acara akademik setiap tahun, hanya sebagai pelajar di Tübingen. Perselisihan mengenai doktrin teologi menghalang Kepler dilantik menjadi profesor di Tübingen.

Pada tahun 1863 Fakulti Sains pertama di sebuah universiti di Jerman ditubuhkan di Tübingen. Ini adalah tambahan kepada kerusi matematik dan fizik bagi mereka untuk geologi, kimia, botani dan zoologi. Pada abad ke-19, ia sepatutnya disebutkan, di atas semua, Karl Ferdinand Braun (1850-1918), yang bekerja dalam bidang elektromagnetik selama 10 tahun, bermula pada tahun 1885. Beliau mengembangkan osiloskop-ray osiloskop - tiub Braun - yang titik permulaan untuk pembangunan televisyen dan monitor komputer. Sumbangannya terhadap pembangunan teknologi antena membolehkan stesen radio dan TV berkuasa.

Pada separuh pertama Fisika Abad ke-20 di Tübingen dicirikan terutamanya oleh fizik nuklear. Nama Friedrich Paschen (1865-1947), Ernst Back (1936-1948) dan Walter Gerlach dikaitkan dengan eksperimen asas fizik atom dan mekanik kuantum. Hans Geiger (1882-1945) bekerja di bidang radioaktif dan fizik nuklear. Dengan namanya terutamanya kaunter Geiger untuk mengesan zarah pengionan dikaitkan.

Pada musim panas 1970, Fakulti Matematik dan Sains Alam telah dibubarkan ke pelbagai jabatan. Antara lain, Fakulti Matematik dan Jabatan Fizik - sejak 1979 Fakulti Fizik - muncul. Pada semester musim panas 1973, sebahagian besar institut fakulti ini boleh bergerak ke bangunan baru di kawasan Morgenstelle.

Sebagai sebahagian daripada reformasi struktur universiti pada semester musim sejuk 2002/03, Fakulti Matematik dan Fakulti Fizik telah digabungkan menjadi Fakulti Matematik dan Fizik bersama. Dalam pembaharuan struktur selanjutnya pada semester musim sejuk 2010/11, Fakulti Sains dan Matematik telah diasaskan dan Fizik kini menjadi sebahagian daripada fakulti ini.

68240_neckarfrontkobusch.jpg

Lokasi

Tübingen

Alamat
Eberhard Karls Universität Tübingen
Geschwister-Scholl-Platz

72074 Tübingen, Baden-Württemberg, Jerman

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami