The Abbe School of Photonics

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Misi kami: pendidikan fotonik bertaraf dunia

Misi Abbe School of Photonics adalah untuk menawarkan program pendidikan dalam fotonik pada piawaian antarabangsa tertinggi kepada pelajar yang paling bercita-cita tinggi dan bermotivasi. Sekolah kami berfungsi sebagai kerjaya kerjaya dengan mempromosikan kerjaya akademik, serta menyediakan peluang untuk memperoleh pengalaman kerja dalam industri fotonik.

Mempelajari fotonik di bandar di mana ia bermula

Konsep dan falsafah Sekolah mempunyai matlamat utama penubuhan salah satu pusat pendidikan terkemuka di dunia dalam bidang optik dan fotonik di Jena, Jerman. ASP dibentuk oleh tradisi dan spektrum aktiviti pengajaran dan penyelidikan yang luas dalam bidang sains cahaya di Universiti kami. Sekolah ini menawarkan peluang kelayakan ijazah yang luar biasa di peringkat sarjana dan siswazah dalam bidang optik dan fotonik. Strategi kelayakan Sekolah sepenuhnya berorientasikan penyelidikan dan berdasarkan prinsip kebebasan akademik, keadaan penyelidikan yang kompetitif dan pengantarabangsaan di semua peringkat pendidikan dan penyelidikan.

Sekolah mengiktiraf tanggungjawabnya bahawa ramai graduannya akan meneruskan kerjaya dalam syarikat yang berintensifkan penyelidikan. Program latihan ASP, oleh itu, bertujuan untuk mempromosikan dan mengoptimumkan fase kerjaya akademik para ilmuwan muda dengan pengalaman kerja di perusahaan yang berintensifkan penelitian. Oleh itu, semua langkah pembangunan kerjaya yang kompetitif kami dirancang untuk meletakkan asas bagi kerjaya yang berjaya dalam bidang akademik dan industri.

ASP ditubuhkan pada tahun 2008 dalam perkongsian awam-swasta oleh kerajaan persekutuan Jerman dan kerajaan Thuringian, Universiti Jena dan industri photonics Jerman. Satu faktor utama program ialah kerjasama rapat ASP dengan rakan industri. Untuk mengekalkan pembangunan ekonomi luar biasa rakan kongsi kami pada masa akan datang, terdapat sejumlah besar pekerja yang berkelayakan tinggi yang diperlukan. Graduan ASP adalah calon yang berpotensi, bersedia untuk industri fotonik Jerman.

Jena: sebuah universiti terkemuka Jerman yang penuh sejarah dan tradisi

Universiti Friedrich Schiller Jena , dengan nama Latin kuno sebagai "alma mater jenensis", adalah salah satu universiti tertua Jerman, yang ditubuhkan pada tahun 1558. Pada masa itu bidang filsafat, teologi, undang-undang dan perubatan akademik klasik adalah subjek penyelidikan dan pengajaran. Dalam abad yang lalu, ramai ulama terkemuka telah menjadi profesor di universiti ini. Pada akhir abad ke-18 dan awal abad ke-19, Jena menjadi terkenal semasa "era ajaib" romantis klasik ketika penyair dan ahli falsafah terkenal seperti Goethe, Schiller, Hegel dan Fichte menandakan suasana intelektualnya.

Dalam Peringkat Akademik Universiti Dunia semasa, yang disebut ranking Shanghai, Friedrich Schiller University Jena berada di antara 400 Universiti terbaik di seluruh dunia . Pada ranking 2019, University of Jena tergolong dalam 22 universiti terbaik Jerman . Peringkat Shanghai dikeluarkan oleh Shanghai Ranking Consultancy dan mempertimbangkan jumlah penerbitan dan kutipan dalam majalah perdagangan ilmiah, khususnya dalam jurnal peringkat tinggi Alam dan Sains, Hadiah Nobel dan Medali Medan yang diberikan kepada penyelidik dan alumni serta prestasi penyelidikan diukur. Lebih daripada 1,200 universiti mempunyai kedudukan, 500 yang terbaik diterbitkan sejak 2003.

Lokasi

Jena

ABBE SCHOOL OF PHOTONICS

Alamat
Abbe Center of Photonics
Albert-Einstein-Str. 6
07745 Jena, Germany

07745 Jena, Thuringia, Jerman
Telefon
+49 3641-9-47963

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami