Philipps University Marburg

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sebagai universiti yang paling kaya dengan tradisi di Hesse, Philipps-Universität menyatukan penyelidikan yang inovatif dengan sokongan teladan bagi para sarjana muda dan penyelidik, dengan tawaran akademik yang menarik dalam suasana yang menarik dengan pusat bandar bersejarah abad pertengahan. Fokus ilmiah Philipps-Universität - dengan 12 pemenang Hadiah Leibniz, salah satu institusi penyelidikan terkemuka Hesse - adalah pada bidang penyelidikan jangkitan dan tumor, mikrobiologi sintetik, sains bahan, ilmu saraf kognitif dan gunaan, penyelidikan dinamika bahasa, biodiversiti dan iklim penyelidikan, dan penyelidikan konflik.

Philipps-Universität bukan sahaja sebuah universiti Jerman yang mempunyai tradisi, ia juga merupakan universiti tertua di dunia yang didirikan sebagai institusi Protestan pada tahun 1527. Ia telah menjadi tempat penyelidikan dan pengajaran selama hampir lima abad.

Pada masa ini terdapat sekitar 25,000 pelajar yang belajar di Marburg - 12 peratus dari seluruh dunia.

Hampir semua bidang sains, kecuali sains kejuruteraan, diwakili di Philipps-Universität Marburg . Disiplin yang berbeza ditugaskan untuk 16 jabatan yang berbeza.

Banyak organisasi melengkapkan dan memperkayakan rangkaian perkhidmatan universiti. Contohnya, organisasi seperti itu boleh menjalankan aktiviti penyelidikan khas atau menyokong Philipps-Universität Marburg dalam bidang komunikasi, IT dan bahasa asing.

145470_pexels-photo-5676744.jpeg

Sejarah Universiti Marburg

Diasaskan oleh Landgrave Philipp: Universiti antara Lutheranisme dan Calvinisme (1527-1653)

Pada 30 Mei 1527, Landgrave Philipp the Magnanimous of Hesse mengasaskan Universität Marburg setelah memperkenalkan Reformasi di wilayahnya; Universiti juga telah menanggung namanya sejak awal abad ke-20. Universiti Protestan tertua di dunia yang masih wujud mula beroperasi dengan 10 profesor dan sekitar 90 pelajar di empat fakulti teologi, undang-undang, perubatan, dan falsafah. Setelah kematian Philipp pada tahun 1567, wilayahnya dibahagikan kepada empat puteranya, dan pada mulanya, putra-putra itu mengarahkan universiti bersama. Konflik pengakuan mendorong cucu Philipp, Landgrave Louis V dari Hesse-Darmstadt, untuk mendirikan universiti sendiri pada tahun 1607 di Giessen, yang merupakan Lutheran - tidak seperti Marburg, yang pada masa itu Calvinis.

Universiti Negeri Reformed Hessen-Kassel (1653-1807)

Konflik, yang selama Perang Tiga Puluh Tahun juga dilakukan secara militer, menyebabkan gangguan kehidupan universiti di Marburg. Universiti yang ditubuhkan semula mengikat para profesornya ke denominasi yang diperbaharui. Pelantikan pada tahun 1723 ahli falsafah Christian Wolff, salah seorang pemikir paling berpengaruh pada Zaman Pencerahan, mencetuskan masa kemajuan untuk Marburg dan menarik pelajar dari dekat dan jauh, termasuk sarjana sejagat Rusia Michail Lomonossow. Bermula pada tahun 1780-an, keadaan mulai meningkat lagi, dengan bantuan profesor perubatan terkenal memainkan peranan yang menentukan. Tidak lama selepas tahun 1800, ahli hukum Friedrich Carl von Savigny bekerja sebagai profesor dan mentor untuk dua pelajar Marburg yang paling terkenal, Jacob dan Wilhelm Grimm.

Universiti di Kerajaan Westphalia dan Pemilih Hessen (1807-1866)

Dengan terbentuknya Kerajaan Westphalia pada tahun 1807 di bawah pemerintahan adik bungsu Napoleon, Jérôme, kewujudan Marburg Universität tergantung pada keseimbangan. Selain universiti di Göttingen dan Halle, hanya ada satu universiti lagi di kerajaan ini. Marburg menerima - tidak seperti Rinteln dan Helmstedt - kontrak. Pada tahun 1858, sebuah wad pembedahan moden telah dibina di Universiti, yang sekali lagi menjadi universiti negeri dari Pemilih Hesse pada tahun 1813. Wilhelm Roser bekerja di sana. Peguam perlembagaan Sylvester Jordan mengusahakan perlembagaan Pemilihan Hesse tahun 1831, walaupun dia dipenjarakan di istana Marburg pada tahun 1839. Ahli kimia terkenal Robert Bunsen juga sedang menyelesaikan penyelidikan dan pengajaran di Marburg pada masa ini.

1874 - Marburg Menjadi Prusia (1866-1933)

Pada tahun 1866, Marburg Universität menjadi Prusia. Seiring dengan ini muncul lonjakan dalam setiap makna perkataan. Bilangan profesor meningkat dua kali ganda pada awal Perang Dunia Pertama dan jumlah pelajar meningkat kepada 2,500 orang. Sekitar tahun 1900, profesor terkenal mengajar di semua jabatan di Marburg. Ahli falsafah Hermann Cohen dan Paul Natorp mengasaskan sekitar masa ini yang disebut "Sekolah Marburg." Hadiah Nobel Perubatan pertama diberikan pada tahun 1901 kepada penemu terapi serum terhadap difteria dan Profesor Kebersihan, Emil von Behring. "Alte Universität" dibina dari tahun 1874 hingga 1891 di tempat biara Dominican yang bobrok. Pada tahun 1908, pelajar perempuan pertama dibenarkan untuk mengikuti matrikulasi di universiti. Prestij keilmuan Marburg tinggi pada tahun 1920-an. Martin Heidegger dan Rudolf Bultmann mengajar di Marburg. Walau bagaimanapun, badan pelajar kebanyakannya bersifat nasionalis. Apa yang disebut Marburg Student Corps memainkan peranan penting dalam pembunuhan Mechterstädt, di mana 15 pekerja ditembak mati.

Peraturan Sosial Nasional dan Pembukaan Semula Selepas Perang Dunia Kedua (1933-1945)

Setelah perampasan kuasa Nazi pada tahun 1933, pemerintahan sendiri akademik dihapuskan, dan - seperti yang berlaku di seluruh Jerman - Führerprinzip diperkenalkan di Marburg Universität. Profesor dan pelajar terpaksa juga dari kedudukan mereka di Marburg. Salah seorang daripada mereka - seorang profesor untuk kajian Indo-Jermanik, Hermann Jacobsohn - bunuh diri akibatnya. Disertasi kedoktoran oleh orang Yahudi dinyatakan tidak sah, dan bukan hanya semasa perang, Perpustakaan Universiti Marburg juga mendapat keuntungan dari pencurian besar-besaran buku oleh Sosialis Nasional. Fakulti Teologi, terutama Hans von Soden dan Rudolf Bultmann, menentang perenggan Aryan dan menyokong Gereja Pengakuan. Menjelang semester musim bunga tahun 1931, Organisasi Pelajar Nazi telah memperoleh majoriti di senat pelajar Marburg. Sebuah universiti yang berwibawa dan berideologi sepenuhnya tidak lagi dapat menunjukkan prestasi yang tinggi dari segi prestasi ilmiah dan ilmiah, dan dengan tercetusnya perang pada tahun 1939, perkembangan ini bertambah buruk.

Universiti Sejak tahun 1945

Marburg mengalami Perang Dunia Kedua yang sebahagian besarnya tidak cedera. Sudah pada bulan September 1945, Universität dibuka semula. Seperti halnya di tempat lain, berdamai dengan Sosialisme Nasional adalah sebahagian dari latar belakang gerakan mahasiswa pada akhir 1960-an. Saintis politik Marxis Wolfgang Abendroth mempunyai banyak daya tarik ilmiah dan politik. Dia menyumbang kepada reputasi Marburg sebagai "universiti merah." Pada masa yang sama, Philipps-Universität juga berkembang menjadi universiti moden untuk orang ramai, dengan kira-kira 10,000 pelajar sekitar tahun 1970. Perluasan Marburg dapat dibaca secara spasial: Banyak bangunan baru untuk pentadbiran, institusi kemanusiaan, dan perpustakaan utama adalah kunci perkembangan pada tahun 60-an. Untuk sains dan perubatan semula jadi, bangunan besar dibina - termasuk Klinik Universiti - di atas Lahnberge mulai tahun 1970.

1970/71 memberi kesan mendalam terhadap sejarah universiti. Terdapat penyusunan semula asas. Jawatan Rektor dihapuskan dan digantikan oleh Presiden. Fakulti - yang kini mencapai jumlah lima - dibubarkan dan digantikan oleh 21 jabatan.

Proses Bologna yang disebut, penswastaan Klinik, dan rancangan baru untuk pembinaan - baik di atas Lahnberge dan juga di Lembah Sungai Lahn - telah memperkenalkan satu lagi fasa gempa pembangunan universiti, tanpa akhir atau hasil yang dapat dilihat. Universiti ini mempunyai 16 jabatan dan sekitar 25,000 pelajar.

145484_pexels-photo-3184325.jpeg

Perkhidmatan Pengumpulan Dana dan Alumni

Unit kakitangan kami menyelaraskan kempen penggalangan dana untuk projek-projek di Philipps-Universität yang mempunyai faedah tambahan untuk pelajar, guru, dan wilayah. Kami mengalu-alukan anda untuk bergabung dengan kami dalam membentuk masa depan universiti: dengan sumbangan untuk kempen rumah hijau kami sekarang, dengan sokongan Biasiswa Jerman atau Dana Bantuan Kecemasan Corona atau pemberian percuma. Kami ingin menyampaikan peluang dan kejayaan pendanaan kami kepada anda di sini. Kami berharap dapat menghubungi anda.

Kehidupan di UMR

Di Philipps-Universität Marburg , kami telah menyambut pelajar dan cendekiawan antarabangsa selama lebih dari 500 tahun. Anda akan menemui kami di bandar Marburg abad pertengahan yang indah, di sepanjang laluan dongeng Jerman di negeri Hessen. Di sini, tradisi dan sejarah persekitaran anda akan memikat dan memberi inspirasi kepada anda, dan semangat bandar kecil kami yang ramah akan membuat anda berasa seperti di rumah sebaik sahaja anda tiba.

Sama ada anda datang kepada kami sebagai pelajar, calon doktor, penyelidik, atau sebagai guru pertukaran atau pentadbir, peluang besar menanti anda di Marburg. Anda akan mengikuti jejak fikiran hebat seperti Emil von Behring, pemenang Hadiah Nobel pertama di dunia; ahli kimia terkenal dunia, Robert Bunsen; dan saudara-saudara Grimm, yang kisahnya telah berjalan dari Hessen ke penjuru dunia yang paling jauh. Seperti kata pepatah: bandar lain mempunyai universiti - Marburg adalah universiti.

Lokasi

Marburg

Alamat
Biegenstraße,10
35037 Marburg, Hesse, Jerman

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami