Leipzig School of Media

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Persatuan bukan keuntungan untuk pendidikan lanjut akademik

The Leipzig School of Media (LSoM) , yang diasaskan pada tahun 2008, adalah masyarakat bukan untung untuk pendidikan berterusan lintas media dalam perkhidmatan. Ia adalah anak syarikat Yayasan Media Sparkasse Leipzig.

Kursus latihan dalam perkhidmatan LSoM ditujukan kepada pekerja yang bekerja di syarikat dalam industri media, di syarikat-syarikat di sektor lain, dalam NGO dan di institusi awam. Matlamat utama LSoM adalah untuk membantu syarikat dan organisasi mengatasi perubahan digital dan akibatnya.

Tawaran LSoM termasuk empat program Sarjana dan pelbagai kursus dan seminar. Program ijazah sarjana ini dijalankan dengan kerjasama Universiti Leipzig, HTWK Leipzig (University of Applied Sciences, Arts and Culture) dan Fresenius onlineplus dan menyimpulkan dengan ijazah sarjana yang diiktiraf di peringkat antarabangsa - bergantung pada program sarjana dengan Master of Arts (MA) atau Sarjana Sains (M.Sc.). Penyertaan dalam kursus dan seminar disahkan oleh sijil LSoM dan mungkin sebahagian peserta dapat mengambil peperiksaan dari organisasi dalam industri komunikasi.

Nilai teras kami

Media bebas dengan tanggungjawab sosial dan komunikasi berorientasikan nilai

Bagi LSoM, bebas, media bebas adalah prasyarat utama untuk berfungsi demokrasi. Hanya melalui pelaporan yang komprehensif, objektif dan kritikal, masyarakat dapat membentuk pendapat tentang isu-isu yang relevan dan menjalankan hak demokrasi mereka. Kewartawanan sebagai kebaikan demokratik adalah nilai pusat LSoM dalam pengertiannya.

Wacana demokrasi semakin banyak terjadi pada masa kini dalam perhubungan awam, pemasaran dan komunikasi korporat. Sehubungan itu, pelakon-pelakon ini juga menanggung tanggungjawab sosial. Oleh itu, LSoM bermaksud komunikasi berasaskan nilai keseluruhan, yang juga termasuk pelaku-pelakon ini. PR, pemasaran dan komunikasi lain yang teratur harus telus, jujur, adil, jujur ​​dan profesional, seperti yang dijelaskan, misalnya, dalam Kod Komunikasi Majlis Jerman untuk Perhubungan Awam.

Semua komunikasi hari ini berlaku di bawah syarat-syarat perubahan digital yang cepat berlaku. Proses ini, yang juga disebut sebagai revolusi digital dalam masyarakat secara keseluruhan, bukan sahaja mengubah semua proses teknikal, tetapi juga konsep kita tentang penyertaan umum dan sosial. Wartawan dan komunikator lain berhadapan dengan jangkaan yang berubah-ubah. Pembaca, pengguna dan pelanggan ingin dipandang serius sebagai rakan dialog di dunia digital, mereka menuntut ketelusan dan mahu mengatakannya dalam keputusan.

Perubahan kadang-kadang sangat mencabar untuk profesional media, contohnya apabila model perniagaan yang sebelum ini tidak lagi berfungsi atau profil keseluruhan hilang. Walau bagaimanapun, LSoM memberi tumpuan kepada peluang yang mengiringi perubahan. Wartawan dapat memaklumkan dan menghiburkan para penonton melalui tawaran media silang, para pemasar dapat menargetkan pelanggan mereka dengan lebih baik, dan profesional PR berpeluang untuk berinteraksi secara langsung dengan para pemangku kepentingan. Pendek kata: Perubahan media digital menawarkan kemungkinan menarik yang baru. Membentuknya adalah kebimbangan utama LSoM.

Mata jualan unik kami

Salib media, praktikal dan akademik.

Titik jualan unik LSoM adalah yang pertama dan paling penting dalam kualiti pengajaran dan latihan, yang selalu berdasarkan kedua-dua amalan dan piawaian akademik. Hanya profesor yang terkenal dan pengamal berpengalaman mengajar di LSoM. Pelajar dan pelajar belajar di LSoM dalam kumpulan pembelajaran kecil. Infrastruktur moden kampus media Villa Ida memastikan persekitaran pembelajaran yang baik. Sokongan adalah intensif, semua pelanggan LSoM menerima setiap sokongan yang dapat dibayangkan.

Kenyataan misi kami

Untuk membentuk perubahan media digital

Leipzig School of Media membantu syarikat dan organisasi untuk mengatasi perubahan digital dan akibatnya dengan menyediakan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan melalui pendidikan dan latihan akademik yang baik dan praktikal.

Lokasi

Leipzig

Alamat
Leipzig, Saxony, Jerman

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami