Ludwig-Maximilians-University Munich

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Ludwig-Maximilians-Universiti atau LMU, Universiti di tengah-tengah Munich, membentuk landskap bandar dan mempunyai kampus di seluruh bandar. LMU Munich adalah salah satu universiti terkemuka di Eropah. Menjalankan suatu tradisi yang bermula kira-kira 500 tahun, LMU menawarkan program pengajian yang mencabar dan menyediakan persekitaran yang sesuai untuk penyelidikan peringkat tertinggi. The LMU Pautan kecemerlangan akademik dengan kualiti hidup bandar dan nilai hebat, kira-kira 50,000 pelajar.

Dengan kira-kira 7,500 pelajar luar dari lebih daripada 125 buah negara, LMU adalah rumah akademik kebanyakan pelajar asing di Jerman. 70% daripada pelajar-pelajar ini datang dari Eropah, 20% dari Asia dan 7% dari Amerika Utara dan Selatan. Semua pelajar-pelajar ini, yang datang dari luar negara, menyumbang bersama-sama dengan ahli-ahli sains antarabangsa untuk kepelbagaian dalam budaya universiti.

LMU Munich mempunyai tradisi yang panjang sebagai universiti penyelidikan Eropah tingkat atas, jelas dapat dilihat melalui ciri-ciri antarabangsa dan kawasan kerjasama akademik penyelidikan untuk pengajaran dan pertukaran pelajar. Universiti ini merupakan ahli pengasas Liga Universiti Penyelidikan Eropah (Leru), Venice International University (VIU), Akademik Exchange Service Jerman (DAAD) dan Pusat Akademik Bavarian Antarabangsa. Dalam mobiliti dan geran program Kesatuan Eropah berjaya, LMU Munich mengambil bahagian dalam pelajar ERASMUS dan program pertukaran pensyarah, program Erasmus Mundus dan EU projek negara ketiga.

LMU Munich juga bekerjasama rapat dengan pelbagai rakan kongsi universiti luar program EU. Secara keseluruhan, LMU mengekalkan perjanjian kerjasama berdasarkan fakulti dengan lebih 400 universiti rakan kongsi di seluruh dunia yang mengawal kawasan daripada kenalan akademik dan pertukaran pelajar kepada reka bentuk program ijazah bersama. Kerjasama dan aktiviti pertukaran pada individu dan kerusi bulat tahap di luar rangkaian antarabangsa yang rapat. Di samping itu, kerjasama penyelidikan strategik terpilih menawarkan peluang untuk kenalan rapat antara institusi dan bagi penubuhan bentuk baru kerjasama. Ini dibiayai oleh strategi LMUexcellent institusi dan berkhidmat untuk menyokong status LMU Munich di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Dari segi geografi, strategi LMU Munich pengantarabangsaan memerhati akar tradisional di samping mendapatkan perkembangan semasa dalam dunia akademik global. Majoriti sesentuhnya dan inisiatif strategik yang berpangkalan di Eropah, diikuti oleh Amerika Utara dan Asia. Satu hasil daripada perkembangan ini adalah projek kerjasama baru dengan Universiti rakan kongsi Cina cemerlang, LMU-China Academic Network.

LMU Munich rumah akademik hampir 7,000 pelajar antarabangsa dari 125 negara, bilangan terbesar di mana-mana universiti Jerman dan bersamaan 15 peratus daripada jumlah pelajar LMU Munich. Tiga suku daripada pelajar-pelajar ini datang dari Eropah, 15 peratus dari Asia, dan 6 peratus daripada Amerika Utara dan Selatan. Sehingga 1,000 pelajar dari universiti rakan kongsi mendaftarkan diri di LMU Munich sebagai pelajar pertukaran untuk semester atau tahun. Dalam dua program tahun junior, kira-kira 70 pelajar dari universiti rakan kongsi Amerika Utara menghabiskan tahun ketiga pengajian mereka di Munich, sebagai tambahan kepada beberapa 450 hadirin daripada Munich Universiti Antarabangsa Summer (MISU).

Kira-kira 1,500 melawat rakan-rakan yang mengajar dan penyelidikan di LMU Munich, termasuk 90 felo penyelidikan di Alexander von Humboldt Foundation. LMU Munich Mobility Center dan pelbagai perkhidmatan istimewa yang ditawarkan ditambah dengan Pusat Antarabangsa bagi Sains dan Kemanusiaan di Munich (Internationales Begegnungszentrum der Wissenschaft München eV, IBZ) juga menggariskan komitmen antarabangsa universiti itu.

LMU Munich menang jumlah pembiayaan yang besar di luar daripada komitmennya untuk secara antarabangsa dalam pengajaran dan penyelidikan. Selain daripada kejayaan universiti itu dalam mendapatkan dana pihak ketiga antarabangsa, pelbagai bidang lain menawarkan peluang pembiayaan yang melindungi daya saing pelajar, alumni, dan ahli akademik untuk masa depan. DAAD sahaja menyumbang lebih empat juta euro setahun dalam bentuk geran kepada pelajar Jerman dan antarabangsa dan projek-projek antarabangsa, dan juga geran sokongan untuk LMU Munich.

Rumah kepada kira-kira 1.5 juta orang, Munich adalah salah satu daripada bandar-bandar di dunia yang paling mesra dan bersemangat. Dengan muzium terkenal dan galeri, teater dan festival, seni dan balet dan muzik, termasuk bertaraf dunia Bavarian State Opera dan Munich Philharmonic Orchestra, ia bukan sahaja modal Bavaria, tetapi pusat utama kebudayaan Eropah. Kedudukan berhampiran dengan Alps Bavaria dan pelbagai tasik, istana, dan aktiviti masa lapang di kawasan sekitar menambah keunikan Munich. Sesungguhnya ia adalah satu bandar seperti yang lain!

Lokasi

Munich

Ludwig-Maximilians-Universität

Alamat
Ludwig-Maximilians-Universität München
Professor-Huber-Platz 2

80539 Munich, Bavaria, Jerman
Telefon
+49 (0) 89 / 2180 - 0

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami