Julius Maximilians Universität Würzburg

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

133816_university.jpgfoto ihsan Julius Maximilians Universität Würzburg

Sejarah

The Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU) , yang diasaskan pada tahun 1402, merupakan salah satu universiti di dunia berbahasa Jerman yang mempunyai tradisi yang panjang dan kaya. Banyak cendekiawan dan saintis terkenal telah membuat tanda mereka di sini, seperti Carl Siebold, Rudolf Virchow, dan Franz Brentano.

Setakat ini, 14 penerima Nobel telah menjalankan kajian mereka di sini, termasuk Wilhelm Conrad Röntgen, yang menemui sinar X di Würzburg. Pada tahun 1985, ahli fizik, Klaus von Klitzing menerima perbezaan ini kerana penemuannya terhadap kesan kuantum Hall. Harald zur Hausen diberikan Hadiah Nobel dalam Perubatan pada tahun 2008 untuk mengetahui bahawa virus mencetuskan kanser serviks.

Di samping itu, sebelas saintis dari Universiti Würzburg telah menerima Hadiah Leibniz - hadiah penyelidikan Jerman paling berprestij.

Julius-Maximilians-Universität berkembang sepanjang masa: Sejak tahun 1960-an, ia telah menyebar ke bukit di pinggir timur bandar, yang dipanggil Hubland. Sebuah kampus hijau telah muncul di sana, membawa sekumpulan Sains dan Kemanusiaan. Ini juga merupakan rumah kepada Perpustakaan Universiti, kantin, dan Kemudahan Sukan Universiti. Pada tahun 2011, kawasan ini diperluaskan dengan 39 hektar lagi, menawarkan ruang yang besar untuk premis institut dan bilik seminar baru.

Outlook

Program pengajian baru dan kemasukan pelajar baru terus merangsang pertumbuhan. Bangunan baru untuk Pusat Rudolf Virchow untuk Biomedicine Eksperimen dan Hospital Universiti, dewan kuliah pusat yang baru dan bangunan seminar untuk semua fakulti, bangunan makmal sains, kantin baru dan pembaharuan fakulti Kimia dan Farmasi semuanya menunjukkan bahawa JMU sedang bergerak ke hadapan.

Fakta dan angka

Lebih 28,000 pelajar, termasuk kira-kira 2,300 orang muda dari luar negara, didaftarkan dengan sepuluh fakulti. Ini boleh dibahagikan kepada empat bidang utama: Kemanusiaan, Undang-Undang dan Ekonomi, Sains Hayat, dan Sains Alam dan Teknologi. Universiti dan hospital menyediakan pekerjaan untuk 10,000 orang. Sekitar 3,000 adalah kakitangan akademik, lebih daripada 400 orang sebagai profesor.

Fakulti dan Pusat

Fakulti

 • Teologi Katolik
 • Undang-undang
 • Ubat
 • Seni, Sejarah, Pengajian Falsafah, Kebudayaan dan Geografi
 • Sains Manusia
 • Biologi
 • Kimia dan Farmasi
 • Matematik dan Sains Komputer
 • Fizik dan Astronomi
 • Pengurusan Perniagaan dan Ekonomi

Unit Saintifik Pusat

 • Taman Botani
 • Sekolah Siswazah
 • Muzium Martin von Wagner
 • Muzium Mineralogi
 • Pusat Rudolf Virchow
 • Pusat Penyelidikan untuk Penyakit Berjangkit
 • Sekolah Pendidikan Profesional
 • Pusat Didactics Media
 • Pusat Kaunseling Psikologi untuk Kecerdasan

Pusat Perkhidmatan

 • Perpustakaan Universiti
 • Pusat Teknologi Maklumat
 • Pusat Sukan dan Pendidikan Jasmani
 • Pusat Bahasa

133817_university_springtime.jpgfoto ihsan Julius Maximilians Universität Würzburg

Kajian

Peluang Pelajaran

JMU menawarkan lebih daripada 250 program pengajian. Kajian Sarjana dan Sarjana termasuk program-program berikut:

Pendidikan Seni, Sejarah Seni, Penerbangan dan Angkasa Teknologi Maklumat, Biokimia, Biologi, Bioperubatan, Pentadbiran Perniagaan, Teknologi Maklumat Perniagaan, Matematik Perniagaan, Teologi Katolik, Kimia, Pengajian Klasik, Matematik Komputasi, Pengajian Bahasa Inggeris / Amerika, Etnologi Eropah / Kajian Etnik, Teologi Evangelikal, Kimia Makanan, Bahan Fungsional, Geografi, Pengajian Jerman, Sejarah, Faktor Manusia dalam Sistem Pengkomputeran, Indologi / Pengajian Asia Selatan, Sains Hayat, Linguistik, Fisika Matematik, Matematik, Media Komunikasi, Pengajian China / Cina Moden, Museologi, Pendidikan Muzik, Muzikologi, Teknologi Nanostruktur, Falsafah, Falsafah & Agama, Fizik, Pengajian Politik dan Sosial, Undang-undang Swasta, Psikologi, Undang-undang Awam, dan Teknologi, Pendidikan Keperluan Khas, dan Sains Sukan. Program dalam Perubatan, Pergigian, Farmasi, Undang-Undang, dan Latihan Guru di hampir semua jenis sekolah berpunca dalam pemeriksaan negeri.

Pendidikan lanjut

Di samping itu, terdapat kursus yang selari dan kursus pascasiswazah dalam Perubatan Eksperimen, Undang-Undang Eropah, dan bidang kajian lain. Universiti juga menawarkan beberapa kursus pendidikan lanjut, seperti Psikologi Psikoterapi, Pembelian & Pengurusan Bekalan, dan Eksekutif Eksekutif Integrasi Perniagaan (MBA). Pusat Pendidikan Berterusan menyelaras kursus pendidikan paruh waktu untuk profesional, yang diperluas secara berterusan.

Ijazah kedoktoran dan pengajian siswazah

Sebagai elemen penting dalam mempromosikan bakat muda, JMU menawarkan ijazah kedoktoran dalam semua bidang pengajian, walaupun dalam bidang interdisipliner, dengan pengajaran intensif dan kursus multidisiplin tambahan. Sekolah Siswazah Universiti Würzburg untuk pelajar kedoktoran dari semua disiplin ditubuhkan untuk tujuan ini.

Penyelidikan

Di Atas di Jerman dan Dunia

2018 Julius-Maximilians-Universität Würzburg telah berjaya dalam peraduan untuk konsep penyelidikan yang paling inovatif di Jerman dengan cadangan bersama untuk Kluster Kecemerlangan "Kerumitan dan Topologi dalam Bahan Kuantum", dijalankan secara kerjasama oleh pasukan fizik JMU dan TU Dresden.

Universiti ini mempunyai banyak pusat penyelidikan kolaboratif, sekolah siswazah, dan kumpulan penyelidikan, yang dibiayai oleh Yayasan Penyelidikan Jerman (DFG). Kemudahan penyelidikan peringkat tinggi ini dijamin untuk Würzburg walaupun persaingan sengit dari institusi pengajian tinggi lain.

The Julius-Maximilians-Universität adalah antara institusi pengajian tinggi Jerman yang paling berjaya. Ini boleh dikaitkan dengan para ulama dan saintis berkaliber tinggi serta pusat penyelidikan interdisipliner yang telah ditubuhkan di bidang Perubatan, Sains, dan Kemanusiaan.

Kejayaan dalam Kedudukan

Kedudukan akademik terus mengesahkan kedudukan utama universiti. Dalam keseluruhan keputusan Peringkat Shanghai 2018, JMU adalah salah satu daripada 200 universiti teratas di dunia dan 14 di Jerman teratas; dalam Biomedicine Peringkat Shanghai telah meletakkan JMU di antara 100 universiti terkemuka di dunia dalam kategori "Kejuruteraan Bioperubatan".

Dan Ranking Universiti Higher Education World terkini meletakkan University of Würzburg di tempat ke 159 di seluruh dunia di kalangan 1,258 universiti yang dinilai di seluruh dunia.

Hospital Universiti

Penjagaan perubatan yang cemerlang dan penyelidikan peringkat tinggi untuk faedah pesakit: Ini adalah moto Hospital Universiti. Sains dan rawatan pesakit sangat saling berkaitan di sini bahawa pesakit sentiasa mendapat keuntungan dari standard terkini dalam terapi perubatan.

Hospital itu telah ke-14 daripada 1,100 hospital di seluruh Jerman dalam Peringkat FOKUS. 2017 Hospital Universiti menyediakan rawatan pesakit dalam kira-kira 62,000 orang dan melihat 261,000 pesakit luar. Pusat Perubatan Pengendalian (ZOM) yang baru dibuka pada Kampus Perubatan yang diperluas pada tahun 2004. Ini diikuti pada tahun 2009 oleh Pusat Perubatan Dalaman (ZIM) yang baru. Pada tahun 2017, Pusat Kegagalan Jantung Komprehensif University Würzburg berpindah ke bangunan penyelidikan baru berhampiran ZIM. Persiapan sedang dijalankan untuk lebih banyak bangunan baru.

Cosmopolitan dan Mesra Keluarga

Hubungan Antarabangsa

Julius-Maximilians-Universität mengekalkan banyak perkongsian dengan universiti di Afrika, Amerika, Asia, Australia, dan Eropah, dan memperkuat hubungan ini secara berterusan. Di samping itu, terdapat hubungan yang besar di peringkat institusi dan jabatan. Pengantarabangsaan adalah keutamaan bagi JMU. Pelajarnya dibentangkan dengan pelbagai peluang untuk meneruskan pengajian di luar negara. Sebagai balasan, orang muda dari universiti rakan kongsi asing mempunyai peluang untuk belajar di Würzburg.

Alumni

Rangkaian alumni Universiti membawa gabungan orang yang sangat pelbagai. Para ahli mempunyai banyak pengalaman yang memberi manfaat kepada pelajar dan pensyarah.

Matlamat kerja alumni adalah untuk mengekalkan pengalaman semacam ini untuk universiti dan membolehkan alumni kami mengambil bahagian dalam kehidupan universiti. Semua alumni kami, serta semua orang semasa kami, dijemput untuk mendaftar di portal alumni di laman utama universiti.

Keluarga dan Kanak-kanak

JMU telah disahkan sebagai universiti mesra keluarga sekali lagi pada tahun 2015. Ia berfungsi secara berterusan ke arah meningkatkan keseimbangan antara kajian atau kerjaya dan keluarga. Perkhidmatan keluarga universiti memberikan nasihat dan maklumat mengenai semua aspek isu ini. Ia membantu dalam mengatur peletakan jagaan harian dan pengasuh bayi dan menganjurkan program seharian untuk anak-anak sekolah semasa cuti. Ia juga menjalankan kemudahan yang menyediakan penjagaan jangka pendek untuk bayi.

Universiti dan Industri

Universiti ini penting untuk komuniti perniagaan: sebagai rakan kongsi dalam projek penyelidikan berorientasikan aplikasi dan sebagai pendidik pengurus esok terutamanya. Universiti ini mengekalkan hubungan rapat antara akademik dan industri supaya teknologi terkini dengan cepat dan langsung mencari jalan dari makmal ke dunia perniagaan.

Pengawalan universiti menjamin hasil penyelidikan dengan hak harta dan pemberian lesen. Dan ia memberikan sokongan kepada ulama dan saintisnya yang ingin memulakan syarikat mereka sendiri.

133818_campus.jpgfoto ihsan Julius Maximilians Universität Würzburg

Kampus

Muda dan Vibrant

Universiti dan bandar Würzburg sentiasa berkaitan rapat. Dalam populasi kira-kira 125,000, pelajar dari JMU, Universiti Sains Gunaan, dan Universiti Muzik, bersama-sama dengan kira-kira 34,000 orang, memastikan bahawa Würzburg masih muda dan bersemangat. Würzburg terletak di kawasan wain berbukit yang mengingatkan kawasan Mediterranean. Sungai Utama mengalir melalui bandar, memberi suasana romantik kepada banyak pemandangannya. Ambil Jambatan Utama Lama, misalnya: patung-patung batu yang mengagumkan, pemandangan indah benteng dan pusat bandar bersejarah - semua ini menjadikan suasana yang hebat!

Kehidupan di sepanjang sungai

Banyak aktiviti pelajar berlaku di samping River Main dengan promenades, padang rumput dan kebun birnya: menemui muzik dan budaya benua tetangga kami di padang rumput Utama semasa perayaan Afrika terbesar di Eropah, berjalan kaki tanpa alas kaki di pasir di pantai bandar atau menikmati konsert dan persembahan teater pada peringkat terapung semasa Festival Würzburg Docks - semua ini dan banyak lagi ditawarkan di Würzburg. Satu lagi acara popular adalah Festival Mozart, di mana "Serenade No. 13" dilakukan dalam suasana yang santai di Court Garden of the Residence.

Mengenai Kota

Jarak di pusat bandar Würzburg boleh ditutup dengan mudah dengan berjalan kaki. Orang-orang bersukan boleh mencapai semua destinasi dengan basikal. Tidak ada pilihan sukan di bandar; terdapat laluan berbasikal, larian dan laluan luncur, menuju sepanjang Sungai Utama atau melalui ladang anggur. Universiti ini menawarkan spektrum aktiviti sukan yang luas, mulai dari capoeira hingga yoga.

Sumbangan Kebudayaan Universiti

JMU juga memberi manfaat kepada budaya bandar dan wilayah yang lebih luas: konser oleh Institut Penyelidikan Muzik atau pameran di muzium universiti memperkayakan pemandangan kebudayaan. Bagi orang awam, universiti menganjurkan ceramah, bacaan, dan acara awam lain. Di samping itu, terdapat makmal untuk murid sekolah, universiti kanak-kanak, universiti murid sekolah, dan program pengajian untuk warga emas. Semua acara ini digabungkan dengan kemudahan kebudayaan dan kemudahan rekreasi lain di Würzburg - teater, konsert, festival terbuka, dan festival wain - untuk mewujudkan suasana yang menarik di mana untuk hidup dan bekerja.

133815_Wurzburg.jpgfoto ihsan Julius Maximilians Universität Würzburg

Lokasi

Würzburg

Alamat
Sanderring 2
D-97070 Würzburg, Bavaria, Jerman

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami