Johannes Gutenberg University Mainz (JGU)

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Mengenai Johannes Gutenberg University Mainz

Dengan sekitar 31,500 pelajar dari lebih 120 negara, Johannes Gutenberg University Mainz (JGU) merupakan salah satu universiti terbesar dan paling beraneka di Jerman. JGU menyatukan hampir semua disiplin akademik di bawah satu bumbung dengan Pusat Perubatan Universiti, Mainz Academy of Fine Arts, Mainz School of Music, dan Fakulti Pengajian Pengajian, Pengajian Linguistik dan Budaya di Germersheim. Di lebih 150 institusi dan klinik, 4,400 ahli akademik, 560 daripadanya adalah profesor, mengajar dan menjalankan penyelidikan. Dengan 75 bidang pengajian dan lebih daripada 260 darjah kursus, JGU menawarkan pelbagai kursus yang luar biasa.

Sebagai satu-satunya universiti Jerman, hampir semua institusi JGU terletak di satu kampus tunggal berhampiran pusat bandar, yang juga menjadi rumah kepada empat institut rakan kongsi yang terlibat dalam penyelidikan bukan universiti peringkat tertinggi: Institut Max Planck untuk Kimia (MPI-C), Max Planck Institute for Polymer Research (MPI-P), Institut Helmholtz Mainz (HIM) dan Institut Biologi Molekul (IMB). Kampus Pusat Perubatan Universiti hanya kira-kira satu kilometer jauhnya dan kedua institusi Persatuan Leibniz Mainz - Institut Sejarah Eropah (IEG) dan Muzium Pusat Roman-Jerman (RGZM) - terletak sedikit jauh di bandar dalaman. Di samping itu, banyak perniagaan tempatan juga menjalankan penyelidikan, menjadikan Mainz sebuah pusat penyelidikan yang dinamik.

109795_pexels-photo-1438072.jpeg

Pengiktirafan Wawasan Sedunia sebagai Universiti yang Dipandu Penyelidikan

JGU menikmati keunggulan global sebagai universiti yang didorong oleh penyelidikan. Bidang penyelidikan utamanya adalah fizik zarah dan hadron, sains bahan dan perubatan translasi, sementara pencapaian penyelidikannya yang paling luar biasa dalam kemanusiaan telah dicapai dalam bidang kajian Amerika dan kajian budaya sejarah. Kejayaan dalam Inisiatif Kecemerlangan kerajaan persekutuan dan negeri Jerman telah mengesahkan status akademik JGU. Pada tahun 2012, rangkaian penyelidikan Fisika Precision, Interaksi Asas dan Struktur Matter (PRISMA) diiktiraf sebagai satu kumpulan kecemerlangan dan pembiayaan Sains Bahan di Mainz (MAINZ) Sekolah Menengah Kecemerlangan telah dilanjutkan. Selain itu, penempatan hebat dalam peringkat kebangsaan dan antarabangsa, serta pelbagai penghormatan dan anugerah lain, menunjukkan betapa berjaya penyelidik dan akademik yang berpusat di Mainz.

Satu lagi sifat JGU adalah pengajaran berorientasikan penyelidikan - yang menggabungkan topik berasaskan penyelidikan dalam kurikulum pada awal. Penekanan yang sama diletakkan pada mempromosikan dan mentor bakat penyelidikan muda. JGU juga menganggap pertukaran pengetahuan dengan masyarakat sebagai salah satu tugas utamanya. Sebagai sebuah universiti terbuka, JGU menawarkan kepada orang ramai satu portfolio penyebaran maklumat yang unik yang melangkau jauh dari skop format akademik popular yang standard. Melalui sistem tadbir urus universiti, JGU memastikan bahawa ahli-ahlinya menyertai perancangan strategik dan ahli akademik yang cemerlang terlibat.

Universiti Johannes Gutenberg Mainz pada asalnya diasaskan pada tahun 1477 dan hari ini masih berusaha untuk mencontohi semangat inovatif dari senamaya. Promosi dan pengenalan idea-idea baru, penggunaan pengetahuan untuk meningkatkan kehidupan rakyat dan mendorong mereka untuk mengatasi banyak sempadan yang mereka hadapi setiap hari - ini adalah cita-cita utama Johannes Gutenberg University Mainz.

109796_pexels-photo-1595391.jpeg

Lokasi

Mainz

Alamat
Johannes Gutenberg University Mainz
Saarstr. 21
55122 Mainz, GERMANY

Mainz, Rhineland-Palatinate, Jerman

Germersheim

Alamat
Faculty 06 of
Johannes Gutenberg University Mainz
An der Hochschule 2
76726 Germersheim, GERMANY

Germersheim, Rhineland-Palatinate, Jerman

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami