Pforzheim University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Penubuhan dan perkembangan sejarah Universiti Pforzheim dikaitkan dengan banyak cara untuk perkembangan ekonomi serantau yang kini merupakan salah satu rantau perniagaan terkemuka di Eropah. Permintaan untuk pakar dalam pelbagai bidang industri perhiasan dalam tempoh 130 tahun yang lalu telah menghasilkan pembangunan universiti sains yang penting yang digunakan dengan pelbagai kajian yang mana kedua di Jerman.

Universiti Pforzheim dengan kira-kira 4,500 pelajar adalah salah satu yang terbesar seumpamanya di negeri Jerman Baden-Württemberg. Penggabungan kedua-dua bekas universiti sains gunaan untuk reka bentuk dan ekonomi pada tahun 1992 meletakkan asas bagi jurusan kejuruteraan universiti. Hari ini, Universiti Reka bentuk, kejuruteraan, ekonomi dan undang-undang Pforzheim menganggap dirinya sebagai dorongan kepada masyarakat dan model untuk hubungan dengan orang, sumber dan idea. Pengajian dan perkhidmatan penyelidikan terpakai untuk mencapai hasil yang sangat baik dalam bidang reka bentuk, kejuruteraan dan ekonomi. Selepas tamat pengajian mereka, graduan universiti mampu berfikir dan bertindak menurut keperluan praktikal mereka dalam cara interkultural.

Kepelbagaian spesialisasi bidang pengkhususan berdasarkan kajian fundamental yang mantap adalah persiapan yang sangat baik untuk tugas-tugas teknikal dan pengurusan untuk para pelajar. Sekolah Reka Bentuk menawarkan spektrum kajian yang menarik mengenai Perhiasan dan Objek kehidupan seharian, Komunikasi Visual, Reka Bentuk Perindustrian dan Reka Bentuk Fesyen dan Pengangkutan. Sekolah Kejuruteraan merangkumi kajian dalam bidang Kejuruteraan Elektrik / Teknologi Maklumat, Kejuruteraan Mekanikal, Pentadbiran Perniagaan dan Kejuruteraan dan Teknologi Maklumat Teknikal.

Sukatan pelajaran kursus yang paling luas ditawarkan oleh Sekolah Perniagaan. Kursus Ijazah ditawarkan yang memberi tumpuan kepada Pembelian dan Logistik, Pemasaran Antarabangsa, Pemasaran, Penyelidikan Pasaran dan Komunikasi, Pengiklanan, Kawalan, Kewangan dan Perakaunan, Percukaian dan Pengauditan, Sistem Maklumat Perniagaan, Perniagaan Antarabangsa dan Pengurusan Sumber Manusia. Pforzheim University telah menawarkan kursus ijazah dalam undang-undang perniagaan sejak 1996. Sebagai tambahan, Universiti Pforzheim mempunyai pelbagai gelar sarjana dari semua fakulti.

Pejabat antarabangsa mempunyai hubungan dengan lebih daripada 100 universiti rakan kongsi di seluruh dunia. Ini membolehkan sokongan pelajar yang ingin melengkapkan sebahagian daripada pengajian mereka di luar negara untuk mendapatkan pengalaman berharga yang berkaitan dengan pengajian mereka. Pengetahuan tentang bahasa asing dan pemahaman tentang perkara-perkara antara budaya telah menjadi penting dalam era globalisasi moden.

Pemikiran antardisiplin di Pforzheim University bukan sekedar persoalan administrasi. Malah, kursus yang bertindih antara fakulti yang berbeza lebih mampu mencerminkan realiti kehidupan seharian di mana graduan perniagaan bekerja rapat dengan jurutera dan pereka. Semangat interdisipliner juga mempunyai peranan yang besar dalam pembangunan dan pengaturan sarjana muda dan sarjana. Gabungan dan pembangunan pelbagai kursus yang tersendiri dan kualiti dan kepelbagaian kursus menjadikan sumbangan yang sangat penting kepada kejayaan universiti. Kesan sinergi positif melalui kaitan teori dan amalan didokumentasikan dalam banyak projek dan aktiviti penyelidikan yang dijalankan dalam kerjasama dengan industri dan komuniti perniagaan. Institut Penyelidikan Gunaan, banyak pusat pemindahan Steinbeis dan Institut Teknologi Permata hanyalah beberapa contoh kerjasama ini.

Di Pforzheim, orang itu tetap menjadi tumpuan walaupun terdapat kepelbagaian kursus dan jumlah pelajar. Lebih daripada 350 profesor, tutor dan rakan-rakan mereka secara intensif menjaga pelajar. Pelajar diberi sokongan segera dari permulaan pengajian mereka dan seringkali walaupun selepas kursus telah berakhir, di mana banyak profesor mengambil peranan penting mentor. Dalam satu pertandingan yang melibatkan semua Jerman, Universiti Pforzheim dapat menubuhkan pusat KEIM untuk pengasas perniagaan baru untuk membimbing para pelajar untuk bekerja sendiri.

Pusat komputer universiti menawarkan sokongan untuk membolehkan pendidikan praktikal dalam bidang teknologi maklumat. Sejak tahun 2003 pusat ini telah dapat menawarkan pelajar perkhidmatan yang sangat istimewa. Perkhidmatan inovatif ini, beroperasi buat kali pertama di Jerman, menghantar pelajar mesej teks di telefon bimbit mereka untuk memberi nasihat kepada pelajar dalam masa yang baik sekiranya ceramah atau seminar perlu dibatalkan.

Di dunia perniagaan, kualiti graduan universiti dari Pforzheim adalah pengetahuan umum. Dari segi penerimaan para graduan dari Pforzheim, universiti itu telah banyak kali dinilai sebagai salah satu universiti terkemuka di Jerman. Penjagaan yang mana universiti mengendalikan pendidikan akademik adalah salah satu sebab mengapa banyak graduan universiti dari Universiti Pforzheim dicari pekerja di syarikat terkenal.

Lokasi

Pforzheim

Pforzheim University

Alamat
Hochschule Pforzheim University
Tiefenbronner Str. 65,

75175 Pforzheim, Baden-Württemberg, Jerman
Telefon
+49 7231 286524

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: