Offenburg University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Ditubuhkan pada tahun 1964, sebagai "Sekolah Kejuruteraan Nasional," Offenburg University Sains Gunaan Offenburg University dengan cepat menubuhkan institusi pendidikan berprestasi tinggi dengan orientasi praktikal. Hari ini, Universiti kami membentuk komuniti yang berkembang maju, dengan lebih daripada 4,300 pelajar di dua kampus. Kami menawarkan ijazah Sarjana Muda dan Sarjana dalam empat jabatan: Pentadbiran Perniagaan dan Kejuruteraan Industri, Kejuruteraan Elektrik dan Teknologi Maklumat, Kejuruteraan Mekanikal dan Kejuruteraan Proses, dan Media dan Maklumat.

85108_Offenburg-University---Campus-Offenburg.jpg

Profil antarabangsa

Offenburg University berbangga dengan orientasi antarabangsa programnya. Pada tahun 1998, ia merupakan salah satu institusi pengajian tinggi pertama di Jerman untuk memperkenalkan program ijazah Sarjana Antarabangsa melalui Sekolah Siswazah. Hari ini, kami menawarkan lima program pengajaran Bahasa Inggeris yang khusus untuk pelajar antarabangsa, yang terdiri daripada kira-kira dua belas peratus daripada keseluruhan badan pelajar. Di samping itu, Pejabat Antarabangsa mengekalkan program pertukaran aktif dengan lebih daripada 50 universiti rakan kongsi di seluruh dunia, memberikan banyak peluang kepada pelajar kami untuk belajar dan magang di luar negara. Terima kasih kepada kedekatan kami dengan sempadan Perancis, kami juga boleh menawarkan program berganda dengan universiti Perancis yang berprestij.

Syarat pelajaran yang cemerlang

Offenburg University menawarkan kampus yang lebih kecil, dan pelajar mendapat manfaat daripada pengalaman yang lebih intim dengan kelas yang lebih kecil, pengawasan individu dan sokongan oleh fakulti dan kakitangan, serta dari pengajaran secara langsung dan integrasi rapat dengan ekonomi serantau. Universiti ini mendapat peringkat tinggi dan juga dianugerahkan oleh Persatuan untuk Promosi Sains dan Kemanusiaan di Jerman kerana menjadi sebuah sekolah teknikal yang diperbaharui.

Perkongsian ekonomi

Universiti ini mengekalkan perhubungan yang baik dengan perniagaan serantau dan nasional, dan terdapat pertukaran maklumat yang berterusan antara ahli fakulti dan profesional industri, yang menyediakan akses terus ke pengetahuan terkini dalam bidang kejuruteraan. Perkongsian perniagaan yang luas juga menyediakan sumber untuk pelajar dari segi memperoleh pengalaman kerja, melakukan penyelidikan, atau bahkan untuk pekerjaan masa depan.

Penyelidikan dan Teknologi

Institut Penyelidikan Gunaan Universiti (IAF) menawarkan gabungan penyelidikan dan pemindahan teknologi. IAF mengetuai teknologi dan idea-idea inovatif dari bidang tenaga suria, perubatan, robotik, dan mobiliti elektrik. Sepanjang Universiti, terdapat campuran pakar interdisiplin yang hebat dari pelbagai bidang teknologi yang mempunyai pengetahuan khusus dan makmal moden. Aktiviti penyelidikan yang berorientasikan aplikasi dan pengalaman praktikal yang ditawarkan oleh Universiti merupakan bukti prestasi tinggi.

85107_Offenburg-University--students.jpg

Perkhidmatan Pelajar Antarabangsa

Pusat Antarabangsa Offenburg University menawarkan pelbagai perkhidmatan kepada pelajar antarabangsanya. Setiap program pengajian Sekolah Siswazah mempunyai penyelaras yang menyediakan khidmat dan nasihat yang komprehensif.

Pusat Antarabangsa juga menggalakkan dan memberi peluang kepada pelajar untuk bertemu di luar kelas. Pelbagai acara dan lawatan ditawarkan sepanjang tahun akademik.

Perkhidmatan khas untuk pelajar antarabangsa termasuk:

 • Perkhidmatan penginapan
 • Program Buddy
 • Program Orientasi
 • Kursus bahasa musim panas
 • Program kebudayaan
 • Perkhidmatan Kanan

Kos dan Perbelanjaan

Bayaran

Terdapat yuran yang akan dibayar termasuk:

 • Yuran Pentadbiran Negeri setiap semester: € 70
 • Yuran Sokongan Pelajar setiap semester: € 46
 • Yuran Pertubuhan Perwakilan Pelajar setiap semester: € 18
 • Sumbangan Perkhidmatan setiap semester: € 150 (hanya untuk pelajar yang belajar di salah satu program ijazah sarjana Bahasa Inggeris di Sekolah Siswazah).
 • Yuran Pengajian IBC-Program: € 10,400 (untuk pelajar yang belajar dalam program MBA-program Antarabangsa Perniagaan).
 • Yuran Pengajian Negara untuk Ijazah Kedua: € 650 (hanya untuk pelajar yang sudah memperoleh ijazah sarjana dari sebuah universiti Jerman.
 • Yuran Pengajian Negara untuk Non-EU-warganegara: € 1,500

Perbelanjaan hidup

Bergantung kepada gaya hidup pilihan anda, purata perbelanjaan hidup berjumlah kira-kira € 750 sebulan. Berikut adalah pecahan perbelanjaan bulanan:

 • Sewa: 300
 • Insurans kesihatan (wajib): 80
 • Bahan kajian: 40
 • Barangan runcit: 200
 • Pakaian, Pengangkutan Awam, lain-lain: 130
 • Jumlah perbelanjaan bulanan: 750

Bukti sokongan kewangan

Untuk menerima visa pelajar, pelajar asing mesti dapat membuktikan kepada pihak berkuasa Jerman bahawa mereka mempunyai sokongan kewangan yang mencukupi semasa pengajian mereka. Ini bermakna anda mesti membuktikan bahawa anda dapat menampung sekurang-kurangnya tahun pertama pengajian anda. Pada masa ini, jumlah itu berjumlah € 735 sebulan atau sejumlah € 8,820 untuk satu tahun pengajian.

Yuran GEZ

Dimaklumkan bahawa sebagai pemastautin Jerman anda perlu membayar yuran bulanan sebanyak € 17.50 setiap isi rumah (contohnya, setiap pangsapuri yang dikongsi) kepada Gebühreneinzugszentrale der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten (GEZ), sebuah organisasi bersama lembaga penyiaran awam Jerman .

'Setiap rumah' dalam konteks ini bermakna jika anda berkongsi sebuah apartmen, hanya satu daripada penyewa yang perlu membayar, dan terpulang kepada ahli isi rumah untuk memutuskan bagaimana mereka membahagikan kos. Oleh itu, jika anda beralih ke tempat yang dikongsi, anda perlu terlebih dahulu menjelaskan sama ada salah seorang ahli isi rumah yang lain telah membayar yuran GEZ itu.

85105_OffenburgUniversity-StudentsoftheInternationalMastersPrograms.jpg

Pembiayaan dan biasiswa

Di Jerman, biasiswa biasanya tidak diberikan oleh universiti sendiri tetapi oleh institusi dan asas bebas. Perkhidmatan Pertukaran Akademik Jerman (DAAD) menawarkan pangkalan data biasiswa dan geran yang komprehensif, yang mesti dipohon dari negara asal sebelum ketibaan anda. Maklumat mengenai kemungkinan pembiayaan juga disediakan oleh Panduan Pembiayaan Eropah.

Maklumat terperinci juga tersedia melalui pejabat serantau DAAD, Kedutaan Jerman, Konsulat Jerman atau Perwakilan Rasmi Jerman di negara asal anda, serta dari organisasi khusus yang memberikan beasiswa.

Di Offenburg jumlah biasiswa separa terhad juga tersedia; Permohonan untuk ini hanya dibuka kepada pelajar yang mendaftar yang telah menunjukkan prestasi akademik yang tinggi dan komitmen sosial di luar kelas.

Peluang pekerjaan

Pelajar yang warga EU boleh bekerja di Jerman tanpa izin kerja.

Pelajar bukan EU mempunyai dua peluang:

 • Di luar kampus: 120 hari setahun, mengikut peraturan visa untuk pelajar asing.
 • Di kampus: bilangan pembantu dan tunjuk ajar terhad disediakan.

Pengetahuan asas bahasa Jerman diperlukan untuk kebanyakan pekerjaan.

Lokasi

Offenburg

Offenburg University of Applied Sciences

Alamat
Campus Offenburg
Hochschule für Tech­nik, Wirtschaft und Me­dien Of­fen­burg
Bad­straße 24

77652 Offenburg, Baden-Württemberg, Jerman
Telefon
+49 781 2050

Gengenbach

Alamat
Campus Gengenbach
Hochschule für Tech­nik, Wirtschaft und Me­dien Of­fen­burg
Kloster­straße 14

77723 Gengenbach, Baden-Württemberg, Jerman

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami