Friedensau Adventist University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Friedensau telah menjadi tempat pendidikan sejak 1899. Pada 19 November 1899 institut yang mendahului universiti, "Sekolah Industri dan Misi", memulakan operasi dengan hanya tujuh murid dalam keadaan yang sangat mendasar. Sekolah itu ditempatkan di sebuah kilang lama di Sungai Ihle, yang pertama kali disebutkan dalam 1306.

Sepuluh tahun yang akan datang menyaksikan pembinaan ensemble bangunan pengajaran dan kediaman yang besar yang masih mentakrifkan rupa kampus hari ini. Sebuah sanatorium, bengkel dan kilang makanan juga dibina, sejajar dengan model pedagogi holistik sekolah, menyediakan pengajaran dan peluang praktikal untuk mendapatkan wang. Sebelum Perang Dunia, saya sehingga 250 orang setahun menggunakan peluang latihan yang ditawarkan.

Semasa Perang Dunia I, Kementerian Perang mendirikan sebuah hospital tentera di bangunan. Tidak sampai tahun 1919 latihan itu dapat diteruskan, dan berkembang pada tahun-tahun berikutnya dengan kursus-kursus baru (sekolah ekonomi rumah, sekolah persediaan untuk kejururawatan, kursus peringkat menengah dalam sains dan teknologi, kursus perniagaan dan penjagaan anak). Pada tahun 1923 nama institusi telah ditukar kepada "Seminar Feriensis Misi Friedensau". Pada tahun 1930, seminari menerima akreditasi negeri dari pegawai pentadbiran Magdeburg untuk ekonomi dan kursus perniagaannya.

Tempoh Nazi membawa banyak sekatan, memuncak pada penutupan seminari dalam Perang Dunia Kedua. Sekali lagi bangunan mengajar digunakan untuk menjaga tentera yang sakit dan cedera, pertama dari Wehrmacht, dan dari 1945 dari tentera Soviet.

Melalui syafaat Menteri-Presiden Saxony-Anhalt, Erhard Hüener, pentadbiran ketenteraan Soviet membenarkan sekolah dibuka semula pada tahun 1947. Ini menjadikan Seminari Friedensau kemudahan latihan gereja yang pertama dan satu-satunya yang dibenarkan untuk meneruskan operasi pengajarannya di Zon pendudukan Soviet.

Semasa tempoh GDR, kerajaan SED (pihak komunis) hanya membenarkan latihan pekerja gereja. Serta latihan untuk para pastor, terdapat kursus setahun untuk diakon. Pada tahun 1981, piawaian dan kualiti latihan yang tinggi membawa kepada nama baru, "Seminari Teologi Friedensau". Dua tahun kemudian, Persidangan Agung Persidangan Ketujuh-Hari telah mengiktiraf seminari sebagai Kolej Kanan. Dari tahun 1980-an pelajar dari negara sosialis lain dari Eropah Timur dan Afrika boleh dilatih sebagai pastor di Friedensau.

Pada 15 September 1990, Seminari Teologi menjadi universiti terakreditasi negeri berikutan keputusan oleh Majlis Menteri-menteri GDR. Kemudian Sekolah Ilmu Sosial ditubuhkan bersama-sama Sekolah Teologi, yang menawarkan kursus Diplom dan Master dalam teologi sejak tahun 1992.

Hari ini, Friedensau Adventist University , sebagai universiti yang berorientasikan akademik, yang dikendalikan oleh gereja, memperoleh kelayakan universiti. Friedensau adalah tempat biasiswa yang ditubuhkan dan mempunyai kerjasama penyelidikan yang menghubungkannya dengan institusi di beberapa benua.123392_028A9844.JPG

Kampus

dia kampus Friedensau berbeza dari tempat universiti lain di banyak kawasan.

Kampus ini dekat dengan alam semula jadi, dan kemudahannya mudah dicapai satu sama lain, menjimatkan masa dan mengurangkan tekanan. Jarak antara pelajar dan kakitangan pengajar membolehkan ruang bagi kepercayaan bersama dan hidup bersama. Di samping program pengajian, terdapat banyak peluang rohani, budaya, seni dan sukan untuk kehidupan ekstra kurikuler aktif di Friedensau.123394_180626_Friedensau_001.jpg

Kenyataan Misi

Misi universiti kami adalah untuk memberi sumbangan dalam bidang pendidikan dan biasiswa, untuk gereja dan masyarakat. Sebagai gereja bebas, institusi Adventist kita selaras dengan tradisi reformasi dan pemikiran inovatif. Penyelidikan dan pengajaran kami adalah berdasarkan kaedah saintifik, keterbukaan asas terhadap keputusan yang tidak dijangka, dan tanggungjawab terhadap Tuhan dan manusia.

Profil

Sebagai sebuah universiti yang mempunyai profil khas, kami menumpukan perhatian pada bidang-bidang yang berkaitan dengan perkhidmatan kepada orang-orang. Bidang tumpuan kami ialah teologi, sains sosial, kerjasama pembangunan, dan sains kesihatan. Kami melihat diri kita sebagai sebuah universiti antarabangsa, berkomitmen untuk interkulturisme dan peluang yang sama, dan menjalankan sejarah hubungan jangka panjang dengan negara-negara di setiap benua.

Komuniti

Kami adalah universiti kampus. Ini bermakna guru, pekerja, dan pelajar kami membentuk komuniti yang percaya, toleran, pelbagai budaya dan koperasi. Kami ingin memberi sokongan holistik kepada semua ahli komuniti ini. Di sini kesaksamaan antara lelaki dan wanita adalah fakta asas, seperti menghormati agama-agama lain, pandangan dunia, dan budaya. Sebagai sebuah universiti yang mesra keluarga, kami ingin mewujudkan keadaan yang memudahkan untuk menyelaraskan kajian, profesion, dan keluarga. Tata letak yang luas kampus dengan persekitaran semulajadi juga menyumbang kepada ini.

Kami berjanji untuk mengajar pelajar asas-asas bidang beasiswa yang relevan, serta menangani sumbangan semasa penyelidikan. Objektif pengajaran kami adalah untuk menggabungkan kemahiran dalam penyelidikan dan dalam aplikasi, memastikan bahawa graduan kami sentiasa bekerja pada standard yang tinggi dan memenuhi tuntutan bidang tanggungjawab mereka. Kami juga menawarkan pendidikan lanjutan dan pembangunan profesional, mengikuti prinsip pembelajaran sepanjang hayat. Guru dan pelajar universiti menyumbang kepada wacana ilmiah dengan penerbitan. Pengajaran dan penyelidikan kami, yang membentuk satu unit, adalah berdasarkan kepada etika Kristian dan mempunyai tumpuan menyeluruh, interdisipliner.

Persatuan dan kerohanian

Kami yakin bahawa iman, pendidikan, dan gaya hidup tidak dapat dipisahkan. Kami berusaha untuk mencerminkan, dalam tindakan kita, kerohanian berdasarkan Injil Yesus Kristus. Oleh itu, kami memupuk perkembangan peribadi identiti dengan menggalakkan dan membolehkan refleksi diri. Matlamat kami juga adalah untuk memberikan komentar yang membina dan kritikal terhadap perkembangan Gereja dan masyarakat. Inilah pemahaman kita yang menyeluruh mengenai misi kita dan cara kita sebagai masyarakat universiti yang ingin memenuhinya.123395_Wittenberg.jpg

Lokasi

Möckern

Alamat
Friedensau Adventist University
An der Ihle 19

D-39291 Möckern, Saxony-Anhalt, Jerman

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami