Bauhaus-Universität Weimar

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Bauhaus-Universität Weimar adalah sebuah universiti penyelidikan antarabangsa yang komited kepada idea Bauhaus dan oleh itu mempunyai orientasi tradisional antarabangsa. Aspirasinya adalah untuk menggabungkan seni dengan sains dan teknik yang membawa kita untuk berjalan jalan yang unik di Jerman. Aspirasi untuk pengantarabangsaan ada frasa kosong tetapi satu komponen integratif persefahaman diri kita dan orientasi.

Dengan fakulti dan bidang pengajian seperti Seni Bina, Seni dan Reka Bentuk, Kejuruteraan Awam dan Media, kaum Bauhaus-Universität Weimar mempunyai identiti yang tersendiri.

Bauhaus-Universität Weimar telah menjadi terkenal dengan rangkaian meluas aktiviti pengajaran dan penyelidikan berdasarkan kejuruteraan awam dan berorientasikan seni bina-disiplin. Hari ini Universiti menawarkan spektrum luas pengajaran dengan kira-kira 40 kursus pengajian, termasuklah seni, reka bentuk, reka bentuk web, komunikasi visual, reka bentuk media, budaya media, seni bina, kejuruteraan awam, sains bahan, teknologi pemprosesan, alam sekitar dan pengurusan.

Istilah »Bauhaus« bermaksud keghairahan yang mencuba, keterbukaan, kreativiti, hubungan rapat dengan amalan industri dan secara antarabangsa. Berlandaskan tradisi pergerakan Bauhaus, semua fakulti yang terlibat dalam penciptaan ruang awam. Matlamatnya adalah untuk mendapatkan ilmu pengetahuan, seni dan teknologi bekerja bersama-sama analitikal, kreatif dan inovatif dalam perancangan, pembinaan dan reka bentuk ruang semasa dan masa hadapan kediaman. Pengalaman praktikal memainkan peranan yang penting dalam semua bidang akademik, dan juga dalam pembangunan seni.

Pengujian, pensijilan dan pembangunan produk adalah sama penting untuk jurutera awam kerana mereka adalah kepada pemaju media dan pereka.

Dalam usaha untuk menentukan imej antarabangsanya dan mewujudkan dirinya dengan jayanya sebagai sebuah universiti nternational i, ia adalah strategi universiti untuk mengantarabangsakan di semua kawasan. Terutamanya dalam bidang pengajaran, penyelidikan, dan pembangunan kreatif seni, orientasi antarabangsa perlu meningkatkan melalui cara yang berbeza dan instrumen menggalakkan. Oleh sebab itu, pengantarabangsaan telah termaktub ke dalam pengurusan oleh prinsip universiti. Lebih-lebih lagi, kedudukan Pegawai untuk Kerjasama Strategik Antarabangsa telah dicipta. Tugas beliau adalah untuk mengemaskini strategi pengantarabangsaan dan mengambil langkah-langkah yang pelbagai.

Lokasi

Weimar

Bauhaus-Universität Weimar

Alamat
Bauhaus-Universität Weimar
Geschwister-Scholl-Straße 8

99423 Weimar, Thuringia, Jerman
Telefon
+49 3643 581112

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami