University of Technology, Jamaica (UTech)

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Lokasi

University of Technology, Jamaica (UTech) , sebelumnya College of Arts, Science and Technology terletak di Wilayah Metropolitan Greater Kingston di paroki St. Andrew dan menempati sekitar 18.2 hektar. Ia terletak di sebelah timur Taman Botani Hope di pusat-pusat komersial Papine-Liguanea. Kampus ini dilalui oleh beberapa laluan bas dan berada dalam jarak berjalan kaki dari Kampus Mona Universiti wilayah Hindia Barat dan Hospital Universiti.

Sejarah

Universiti ini ditubuhkan pada tahun 1958, pada asalnya dengan nama Jamaica Institute of Technology. Pada tahun 1959, namanya ditukar menjadi College of Arts, Science and Technology, dan digabungkan di bawah Skema College of Arts, Science and Technology (CAST) tahun 1959. Ini disahkan oleh Akta Parlimen pada tahun 1964. Pada tahun 1986, Skim CAST disemak semula untuk menjadikan Kolej sebagai institusi pemberian ijazah. Skim CAST juga memberi kuasa secara sah kepada institusi untuk menjalankan urusannya di bawah dua badan pemerintahan, iaitu Majlis dan Lembaga Akademik.

Institusi ini secara rasmi diberikan status Universiti pada 1 September 1995, dengan nama, Universiti Teknologi, Jamaica, dan disewa penuh pada 29 Jun 1999.

Sejarah institusi ini berkaitan erat dengan perkembangan sosial dan ekonomi Jamaica. Dari lebih daripada 50 pelajar dan 4 program pada tahun 1958, institusi ini telah berkembang menjadi institusi nasional utama dengan populasi pelajar lebih dari 11,000 dan menawarkan lebih dari 100 program yang berbeza pada peringkat sijil, diploma dan ijazah.

Penawaran dan pengembangan akademiknya telah dimodelkan pada sistem politeknik Inggeris dengan penekanan pada fleksibiliti pendekatan, pembelajaran berasaskan kerja dan hubungan profesional. Fleksibiliti dalam penawaran akademiknya tercermin dalam pelbagai kaedah penyampaian program yang merangkumi program sepenuh masa dan separuh masa (pelepasan hari, petang) dan kerja-kerja berasaskan koperasi. Di samping itu, beberapa program diberi francais di beberapa Kolej Komuniti dan kebanyakan program dihubungkan dengan organisasi profesional nasional dan antarabangsa.

Lokasi

Kingston

University of Technology

Alamat
University of Technology, Jamaica, 237 Old Hope Road
Kingston, St Andrew Parish, Jamaika
Telefon
+1 876-927-1680

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami