University of Padova

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universiti Padova adalah salah satu kerusi di Eropah tertua dan paling berprestij pembelajaran; ia adalah sebuah universiti pelbagai disiplin yang bertujuan untuk menyediakan pelajar dengan kedua-dua latihan profesional dan latar belakang budaya yang kukuh. A kelayakan dari Universiti Padova adalah simbol setelah mencapai matlamat bercita-cita tinggi, salah satu yang diiktiraf dan didambakan oleh para pelajar dan majikan sama-sama.

Kursus di Universiti Padova sentiasa dikemas kini untuk memenuhi keperluan yang sentiasa berubah-ubah pasaran buruh. Darjah Healthcare, sebagai contoh, meliputi pelbagai kursus baru seperti Nursing Pediatric (Sekolah Perubatan), atau Neurosains dan Neuropsychological Pemulihan (Psychology). Program ijazah kejuruteraan yang ada dalam bidang Awam, Seni bina, Alam Sekitar, Industri dan Kejuruteraan Maklumat.

Universiti darjah Padova juga mencerminkan keperluan hari ini untuk melindungi kedua-dua alam sekitar dengan kursus Sains Alam Sekitar dan Teknologi (Sains Pertanian), dan pengguna dengan Keselamatan dan Kebersihan Produk Makanan (Perubatan Veterinar). Penyelidikan ke dalam farmaseutikal juga ditutup dengan Biotechnologies Farmasi (Farmasi), seperti penyelidikan ke dalam produk teknologi tinggi dengan kursus Sains Bahan (Sains). Penekanan juga diberikan kepada Kemanusiaan, seperti Sejarah dan Pemuliharaan Seni dan Warisan Budaya (Seni dan Falsafah), dan latihan guru dengan kursus dalam Pendidikan Sekolah Rendah (Pendidikan) Kursus tradisional .The Universiti untuk profesional dalam Undang-undang, Ekonomi, dan Pengurusan perniagaan yang dijalankan bersama kursus-kursus yang menganalisis sistem sosial yang kompleks seperti Sains Sosiologi (Sains Politik) dan Perangkaan Penduduk dan Masyarakat (Sains Statistik).

Tambahan pula, bermotivasi tinggi Pelajar universiti juga boleh memohon untuk kemasukan ke Galilea Sekolah Pengajian Tinggi. Selepas proses pemilihan mencabar, setiap tahun 30 pelajar dipilih untuk menghadiri peringkat tinggi kursus dalam rumah sekolah dan menggunakan perkhidmatan yang istimewa.

SEJARAH

Universiti Padova telah ditubuhkan pada tahun 1222, selepas sekumpulan pelajar dan guru-guru mengambil keputusan untuk datang ke sini dari Bologna. Mereka menubuhkan sebuah badan bebas dari ulama, yang telah dikumpulkan mengikut tempat asal mereka ke dalam nationes, di mana pelajar undang-undang yang diluluskan, yang dipilih rettore yang (rektor, atau canselor) dan memilih guru-guru mereka, yang telah dibayar dengan wang pelajar dikumpulkan. Mempertahankan kebebasan berfikir dalam kajian dan pengajaran menjadi ciri yang tersendiri yang pada hari ini hidup di dalam motto Universiti: Universa Universis Patavina Libertas.

Pengenalan kaedah empirik dan eksperimen bersama-sama dengan ajaran teori menandakan subuh zaman kegemilangan. Pada abad ke-16 dan ke-17, Padova menjadi bengkel idea dan rumah kepada tokoh-tokoh yang mengubah sejarah kebudayaan dan sains kemanusiaan. Mereka termasuk Andrea Vesalio, yang mengasaskan anatomi moden, dan juga ahli astronomi Copernicus, dan Galileo, yang memerhatikan langit di sini.

Padova juga bercakap besar universiti taman botani yang pertama di dunia dan teater anatomi kekal, yang dibina oleh Girolamo Fabrici d'Acquapendente. William Harvey, yang menjadi terkenal untuk menerangkan peredaran darah, belajar di Padova, dan pada 1678 Elena Lucrezia Cornaro Piscopia menjadi wanita pertama di dunia yang dianugerahkan ijazah universiti.

Kejatuhan Republik Serenissima Venice pada tahun 1797 menandakan permulaan zaman gelap. Padova jatuh di bawah pemerintahan yang pertama di Perancis dan kemudian Austria, melalui Risorgimento huru-hara Itali, yang turut memberi kesan kepada Universiti.

Antara 19-an dan ke-20 awal, Universiti diperluaskan kepada fakulti Kejuruteraan, Farmasi, dan Sains Politik bersama-sama dengan fakulti tradisional Undang-undang, Perubatan, Seni dan Falsafah, dan Sains.

Kemunculan Fasisme disekat nilai Universiti daripada pemikiran bebas dan kebebasan budaya. Profesor Its berjanji setia kepada rejim, dan selepas itu kelulusan undang-undang perkauman Itali dan pengusiran profesor Yahudi membuka salah satu daripada tempoh paling gelap dalam sejarah Universiti. Rektor Concetto Marchesi menggegarkan Universiti dari tidur dan, pada ketinggian yang pendudukan Jerman membuat rayuan yang berani kepada pelajar untuk berjuang untuk kebebasan Itali. Pengorbanan dalam nama Pembebasan, Universiti Padova telah dianugerahkan pingat emas untuk keberanian tentera, satu-satunya universiti untuk menerima apa-apa penghormatan.

Dalam tempoh selepas perang, Universiti membuka fakulti Pendidikan, Sains Pertanian, dan Psikologi dan, dalam tahun 1990-an, fakulti Perubatan Veterinar, dan Ekonomi dan Pentadbiran Perniagaan. Pada abad ke-20, Universiti Padova dihasilkan sasterawan besar seperti Diego Valeri dan Concetto Marchesi; jurutera martabat Giuseppe Colombo, "tuan mekanik langit"; ahli matematik seperti Tullio Levi Civita; fuqaha Alfredo Rocco dan Livio Paladin; ahli falsafah Luigi Stefanini dan Enrico Opocher; dan doktor seperti Vincenzo Gallucci, yang melakukan pemindahan jantung yang pertama di Itali. Alaf baru dibuka dengan beberapa penemuan baru yang penting, terutamanya dalam bidang perubatan, bioperubatan, kejuruteraan dan teknologi aeroangkasa.

Lokasi

Padua

University of Padova

Alamat
Via 8 Febbraio, 2
35122 Padova

35122 Padua, Veneto, Itali
Telefon
+39 049 827 5111

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program