University of Ferrara - Department of Economics

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

University of Ferrara menawarkan persekitaran bersejarah yang unik. Peringatan mengagumkan dari Zaman Pertengahan dan Zaman Renaissance hidup di istana, rumah, gereja, muzium, dataran, halaman dan lorong. Jauh dari diselubungi masa lalu, Ferrara adalah sebuah bandar lestari yang mesra penunggang basikal dan pejalan kaki di mana orang muda dapat mengalami kualiti hidup yang tinggi, memanfaatkan infrastruktur yang dijaga dengan baik, dan menggabungkan dengan baik. Memupuk pandangan inovatif mengenai masa depan yang disokong oleh tradisi budaya yang berakar umbi adalah matlamat utama University of Ferrara, yang menawarkan pelbagai gelar BA dan MA dan PhD dalam bidang sains dan kemanusiaan. Seluruh bandar adalah kampus yang meriah yang berkembang maju dalam interaksi antara pelajar nasional dan antarabangsa.

134905_134845_Picturetoincludeinprogdescription8.jpg

Mengenai

Ferrara adalah Kampus terbuka yang selamat dan mesra dengan kemudahan pengajaran dan penyelidikan yang terletak di pusat serta tepat di luar tembok Renaissance.

"Da 600 anni guardiamo avanti": Melihat ke depan telah menjadi keutamaan Universiti Ferrara selama enam abad.

Universiti Ferrara terus maju ke hadapan dengan mempromosikan pengantarabangsaan. Memupuk komuniti saintifik dan akademik antarabangsa melibatkan pelbagai perspektif: pencapaian standard pengajaran dan penyelidikan tertinggi yang diperkuat dengan memberi tumpuan kepada bidang kecemerlangan tertentu dan berkembang dengan adanya identiti sejarah dan budaya yang kuat. Ferrara mempunyai kisi jalan, alun-alun, dan bangunan yang bercampur dengan kemudahan pengajaran dan penyelidikan yang terletak di tengah serta tepat di luar tembok Renaissance. Kerana konfigurasi bandar yang unik, kota ini muncul sebagai kampus terbuka yang berinteraksi dengan masyarakat luas.

134901_134839_Picturetoincludeinprogdescription2.jpg

Nikmati Unife

Selamat Datang di University of Ferrara Ditubuhkan pada tahun 1391, University of Ferrara adalah seperti Kota Ferrara itu sendiri: bersejarah tetapi berkilau, kecil tetapi berdaya saing, dengan orang-orang datang bersama untuk belajar di kampus bandarnya. Kami adalah Universiti yang dinamik di bandar yang indah dan dinamik.

Kegiatan kami sangat antarabangsa. Pengajaran dan penyelidikan kami sangat diantarabangsakan untuk memberi peluang kepada pelajar kami untuk berpindah dan ke luar Eropah, dengan itu memberikan mereka pengalaman yang menyeronokkan yang akan memperkaya mereka secara peribadi dan profesional. Kami menarik pelajar antarabangsa terbaik yang menawarkan mereka peluang pengajaran dan penyelidikan yang sangat baik kerana kami berpendapat bahawa penyelidikan lebih kuat apabila dijalankan dalam komuniti akademik yang merangkumi pelajar.

134900_134838_Picturetoincludeinprogdescription1.jpg

Misi kita

Kami telah melihat ke depan selama 600 tahun. Ini bukan hanya garis tanda logo komunikasi Universiti tetapi juga salah satu objektif yang kami anggap sebagai keutamaan. Universiti Ferrara memandang ke depan dan masa depan hanya boleh membawa kepada pengantarabangsaan.

"Kami telah melihat ke depan selama 600 tahun". Ini bukan sahaja garis tanda logo komunikasi Universiti tetapi juga salah satu objektif yang kami anggap sebagai keutamaan.

Universiti Ferrara memandang ke depan dan masa depan hanya boleh membawa kepada pengantarabangsaan. Menjadi sebahagian daripada komuniti saintifik dan akademik antarabangsa tidak bermaksud keseragaman dan kehilangan identiti tetapi, sebaliknya, berkongsi standard pengajaran dan penyelidikan universiti terbaik di dunia sambil mengekalkan keperibadian dan kecemerlangan seseorang. Pembukaan memerlukan komunikasi dengan seluruh dunia, mencari jalan bersama dan mewujudkan tempat berkembang untuk inovasi, pengembangan teknologi, dan pertumbuhan budaya dan saintifik tanpa melupakan akar umbi seseorang. Kehadiran kemudahan pengajaran dan penyelidikan di seluruh bandar menjadikan Ferrara sebuah kampus terbuka yang besar dan selamat - tempat yang sesuai untuk belajar atau menginap. Kampus Ferrara bukan hanya sebuah universiti di dalam sebuah bandar, tetapi sebuah bandar di mana semuanya berputar di sekitar Universiti - ia adalah bahagian yang tidak terpisahkan bukan sahaja dari struktur bandar tetapi juga aktiviti dan ciri-cirinya. Oleh itu, mempromosikan dan memperkukuhkan imej Universiti Ferrara di luar negara, mendorong dan memperkukuhkan imej kawasan dan bandar, yang merupakan tapak Warisan Dunia Unesco.

134902_134842_Picturetoincludeinprogdescription10.jpg

Sejarah Unife

Universiti Ferrara, salah satu universiti tertua di Itali, telah menyambut dan mendidik tokoh terkenal dari dunia budaya, Seni, dan Sains, seperti Nicholas Copernicus dan Paracelsus.

University of Ferrara ditubuhkan pada tahun 1391 oleh Marquise Alberto V dari Este dengan izin Paus Boniface IX. Kursus pertama yang akan diresmikan adalah Seni, Teologi, dan Hukum dan diajarkan oleh guru terkenal seperti Bartolomeo Saliceto, seorang pakar di kalangan ahli hukum.

Selama abad ke-15 dan ke-16, Ferrara menjadi salah satu pusat budaya Renaissance Itali yang paling berkembang maju dan Universiti menikmati zaman prestij yang tinggi, berkat juga kehadiran para intelektual terkenal seperti Nicholas Copernicus dan Paracelsus. Setelah asimilasinya menjadi Negeri Papal pada tahun 1598, Universiti ini berubah dari Universiti Estensi City yang berprestij menjadi Universiti di pinggiran bandar. Pada Zaman Napoleon, dengan rancangan untuk universiti kebangsaan, Universiti kehilangan kuasa untuk memberikan gelaran ijazah dan aktiviti akademik biasa tidak disambung sehingga tahun 1816. Selepas penyatuan Itali, Universiti Ferrara menjadi universiti percuma. Pada tahun-tahun sebelum Perang Dunia Pertama, dengan lebih daripada 500 pelajar, Universiti adalah universiti percuma yang paling banyak dihadiri di Itali. Oleh itu, identiti Universiti berakar pada tradisi sejarah dan budaya yang membezakannya daripada yang lain. Sejak didirikan, ia telah menyambut dan mendidik tokoh terkenal dari dunia Budaya, Kesenian dan Sains. Dari segi saiz, kemudahan, dan kualiti dan kuantiti pendidikan dan penyelidikan, universiti adalah tempat yang unggul di Itali. Ini juga ditunjukkan oleh kedudukannya yang sangat baik dalam kedudukan antarabangsa.

134906_134846_Picturetoincludeinprogdescription3.jpg

Nicholas Copernicus

b. 1473 Torun, Pomerania - d. 1543 Frauenburg

Ahli astronomi Poland adalah pengarang "De revolusionibus orbium coelestium", di mana konsepsi Ptolemaic terbalik, menghadirkan sistem di mana matahari adalah pusat alam semesta.

Teori Copernican adalah asas untuk pengembangan sains astronomi dan mewakili permulaan astronomi moden.

Paracelsus

b.1493 Einsiedeln, Switzerland - d. 1541 Salzburg

Sebagai seorang doktor dan ahli falsafah, dia adalah salah satu tokoh sains Renaissance yang paling penting dan kompleks.

Dia mengintegrasikan teori Aristoteles mengenai empat elemen dan menolak ajaran tradisional perubatan, sehingga menghidupkan disiplin baru: iatokimia, berdasarkan rawatan penyakit menggunakan bahan mineral.

Giovanni Pico dari Mirandola

b. 1463 Mirandola (Mo) - d. 1494 Florence

Salah seorang ahli falsafah dan humanis Itali yang paling terkenal, dia adalah rakan Marsilio Ficino, Lorenzo the Magnificent, dan Angelo Poliziano.

Antara karyanya yang paling terkenal adalah "Oratio de hominis martabat" dan sembilan ratus artikel yang mengandungi masalah falsafah dan teologi.

134899_134840_Picturetoincludeinprogdescription4.jpg

Jabatan Ekonomi dan Pengurusan

Jabatan Ekonomi dan Pengurusan (DEM) ditubuhkan pada tahun 2013 dari Jabatan Ekonomi, Institusi dan Wilayah sebelumnya yang ditubuhkan pada tahun 1997.

Jabatan ini dicirikan oleh sifat multidisiplin dan bidang pengajaran dan penyelidikan utamanya merangkumi ekonomi, perniagaan dan undang-undang.

Pasukan pengajaran kami merangkumi lebih daripada 40 profesor dan penyelidik, 9 juruteknik, dan kira-kira 30 orang penyelidik, pelajar siswazah, dan kolaborator.

Program ijazah pascasiswazah kami memberikan keseimbangan yang ideal antara teori akademik, amalan perniagaan, dan urusan semasa.

Bermula dari tahun akademik 2015-2016, Jabatan Ekonomi dan Pengurusan memperbaharui tawaran pendidikannya dengan melancarkan empat program sarjana baru yang sangat khusus, untuk memberikan kemahiran profesional yang kuat dengan perhatian khusus terhadap isu-isu antarabangsa. Dua daripada kursus ini ( Perusahaan Kecil dan Sederhana di Pasaran Antarabangsa dan Ekonomi Hijau dan Kelestarian ) akan diajar sepenuhnya dalam Bahasa Inggeris. Mereka ditujukan kepada pelajar dari Itali dan negara-negara lain yang berminat untuk mengalami lingkungan pembelajaran yang maju untuk mendapatkan pemahaman yang mendalam tentang senario ekonomi dan ekonomi global yang kompetitif.

Lokasi

Ferrara

Alamat
Via Voltapaletto 11
44121 Ferrara, Emilia-Romagna, Itali

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami