University of Bologna

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Alma Mater Studior - Università di Bologna

The Alma Mater Studiorum, universiti tertua di dunia Barat, membuka jalan untuk inovasi melalui katalog program yang semakin kaya, penyelidikan canggih dan perspektif antarabangsa yang semakin luas.


Sejak ia ditubuhkan pada tahun 1088, Alma Mater Studiorum telah berpusatkan pelajar, menyelenggarakan tokoh-tokoh terkemuka dari masyarakat sains dan seni. Dengan lima buah kampus (Bologna, Cesena, Forlì, Ravenna, Rimini) dan sebuah cabang di Buenos Aires, ia menawarkan katalog kursus yang pelbagai yang disesuaikan dengan keperluan masyarakat sekarang: lebih 200 program sarjana di antara 32 jabatannya dan 5 buah sekolah ditawarkan kepada lebih 82,000 pelajar. 3,600 graduan didaftarkan dalam PhD dan program kitaran ke-3 yang lain.


Sebagai universiti penyelidikan yang komprehensif Alma Mater melabur dalam pendekatan lintas budaya yang pelbagai disiplin dan dalam hubungan yang tidak dapat dipisahkan antara penyelidikan dan pengajaran. Salah satu universiti yang paling aktif yang mengetuai dan mengambil bahagian dalam penyelidikan Eropah dan projek kerjasama akademik, Bologna telah membentuk pakatan pengetahuan dengan industri dan organisasi awam / swasta. Ia adalah hab rangkaian antarabangsa. Di luar pautan Eropah yang dekat, ia menikmati pelbagai hubungan dengan Amerika, Afrika, Asia dan Australia.

Panggilan untuk permohonan geran belajar dan subsidi untuk pelajar antarabangsa - Unibo Actions 1 & 2, keluar. Klik di sini untuk maklumat lebih lanjut.

Lokasi

Bologna

Alamat
Via Zamboni, 33
40126 Bologna, Emilia-Romagna, Itali

Cesena

Alamat
Piazza Aldo Moro, 90
Cesena, Emilia-Romagna, Itali

Forli

Alamat
Piazzale Sante Solieri,1
47121 Forli, Emilia-Romagna, Itali

Ravenna

Alamat
Ravenna, Emilia-Romagna, Itali

Rimini

Alamat
Rimini, Emilia-Romagna, Itali

Buenos Aires

Alamat
Buenos Aires, Buenos Aires, Argentina

Program-program

MSc
Sarjana