Sapienza University of Rome

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sapienza University of Rome, yang diasaskan pada 1303 oleh Paus Boniface VIII, adalah salah satu universiti tertua di dunia dan penghibur yang tinggi di kalangan universiti terbesar di kedudukan antarabangsa.

Sejak ditubuhkan lebih 700 tahun yang lalu, Sapienza telah memainkan peranan yang penting dalam sejarah Itali dan telah terlibat secara langsung dalam perubahan utama dan perkembangan dalam masyarakat, ekonomi dan politik. Ia telah menyumbang kepada pembangunan sains dan budaya Itali dan Eropah dalam semua bidang ilmu.

Masa depan Sapienza bermula hari ini terima kasih kepada masa lalu yang kaya dan sumbangan masyarakat Universiti keseluruhan, yang mana objektif utama adalah penyelidikan, pengajaran dan pendidikan. Fakulti, pelajar, kakitangan teknikal dan pentadbiran adalah sebahagian daripada komuniti ini dan terima kasih kepada kemahiran dan tanggungjawab masing-masing, mereka semua menyumbang kepada reputasi dan pertumbuhannya.

Kampus utama, yang direka oleh Marcello Piacentini, telah dibuka pada tahun 1935. Ia terletak berhampiran dengan pusat bandar, dan merupakan yang terbesar di Eropah - sebuah bandar yang sebenar di dalam bandar di mana aktiviti pengajaran disepadukan dengan perpustakaan, muzium dan juga perkhidmatan pelajar menyeluruh. Fakulti dan Jabatan juga menjalankan aktiviti-aktiviti mereka di lokasi berpusat di bahagian-bahagian yang berlainan di bandar. Terdapat dua kampus universiti lain di tempat lain di Lazio.

Sapienza menawarkan keselesaan dan kemudahan tetamu kursus termasuk program ijazah, kursus PhD, 01:59 kursus profesional tahun dan Pengkhususan Sekolah di pelbagai bidang, yang dikendalikan oleh 63 jabatan dan 11 Fakulti. Dengan 2011-2012 tahun akademik, Universiti merasmikan Sekolah Pengajian Lanjutan dan menilai calon berdasarkan merit pendidikan, yang menyediakan pelajar dengan kursus dan aktiviti yang bertujuan untuk menggalakkan dan membangunkan keupayaan mereka melalui pengayaan saintifik, budaya dan antara disiplin.

Ia adalah dalam setiap menganggap sebuah universiti penyelidikan dan pengajaran Sapienza menjalankan penyelidikan saintifik yang cemerlang dalam kebanyakan disiplin, mencapai keputusan yang memberangsangkan di kedua-dua peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Sapienza juga meningkatkan penyelidikan dengan menawarkan peluang kepada ahli akademik pada skala global. Terima kasih kepada program khas untuk melawat profesor, ramai penyelidik asing dan pensyarah dari semasa ke semasa melawat Universiti dan memberi sumbangan yang besar kepada kualiti program pendidikan dan penyelidikan.

Kira-kira 8,000 pelajar asing kerap mendaftar di Sapienza. Di samping itu, Sapienza menggalakkan pertukaran antarabangsa: terdapat lebih 1,100 pelajar pertukaran masuk dan keluar setiap tahun, terima kasih kepada beberapa program mobiliti.

Misi dan Nilai

Sapienza University of Rome adalah masyarakat yang objektif utama adalah penyelidikan, pengajaran dan pendidikan. Fakulti, pelajar, kakitangan teknikal dan pentadbiran adalah sebahagian daripada masyarakat dan terima kasih kepada kemahiran dan tanggungjawab masing-masing, mereka semua menyumbang kepada reputasi dan pertumbuhannya. Sapienza bertujuan memberi sumbangan besar kepada pembangunan masyarakat pengetahuan melalui penyelidikan, pendidikan yang berkualiti tinggi dan kerjasama antarabangsa. Sapienza adalah sebuah organisasi autonomi, pihak berkepentingan utama dalam komuniti saintifik antarabangsa dan rakan kongsi asas dalam bidang pendidikan yang berkualiti dan penyelidikan. Selain itu, ia juga merupakan bahagian yang penting dalam ekonomi tempatan dan kebangsaan.

Nilai-nilai asas yang menentukan identiti Sapienza adalah:

Kebebasan berfikir dan penyelidikan, untuk menjamin budaya majmuk dan idea; Tanggungjawab sosial, supaya penyelidikan dan pendidikan menyumbang kepada pembangunan sosial dan ekonomi masyarakat Itali, bandar-bandar dan negara; Autonomi, dalam bidang pendidikan, penyelidikan dan organisasi; Persaingan, di dalam dan di luar sistem University; Penyertaan semua fakulti, pelajar, teknikal dan pentadbiran kakitangan; Tutup interaksi antara pengajaran dan penyelidikan untuk menggalakkan lebih besar integrasi; Inovasi dalam penyelidikan dan pendidikan sebagai satu bentuk pelaburan masa depan; Ketelusan, terutamanya antara Universiti dan pelajar; Penambahbaikan berterusan sebagai prinsip panduan dalam organisasi dan pengurusan; Pembangunan kebolehan profesional melalui proses pendidikan; Perkhidmatan yang berkesan untuk pelajar dan ahli-ahli masyarakat

Lokasi

Rom

Sapienza University of Rome

Alamat
Piazza Borghese 9
00186 Rom, Lazio, Itali
Telefon
+39 06 49911

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

MSc
Sarjana