IUAD Accademia della Moda

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Tentang kita

Akademi kami dilahirkan pada tahun enam puluhan, dari idea tukang jahit Neapolitan Domenico Lettieri.

Kisah ini bermula pada Fifties di Vico Equense, sebuah bandar kecil berhampiran Sorrento diisi dengan pelancong dan pelakon Amerika dan Inggeris. Young Domenico Lettieri akan mengagumi tuan-tuan, ingin menjadi seperti mereka.

Jadi dia memulakan penyelidikannya ke dalam bidang pakaian dan jahitan yang halus, berakhir sebagai pelatih di kedai tukang jahit kecil. Walau bagaimanapun, tukang jahit yang tua tidak suka melatih pembantu muda mereka, yang hanya bekerja untuk merapikan.

Domenico tahu bahawa satu-satunya cara untuk belajar sesuatu adalah untuk mengamati tuannya, cuba mencuri seberapa banyak rahsia yang dia dapat. Pakaian pertama yang dikuasai ialah jaket tradisional Neapolitan.

Ciri khas jaket Neapolitan adalah: bahu tanpa lengan dan lengan lembut, lengan baju berombak, poket patch, lapisan separuh atau tiada lapisan sama sekali, lubang sisi.

Dari kedai penjahit ke industri

Pada tahun enam puluhan, Domenico berpeluang bekerja di salah satu industri tekstil dan pakaian utama Itali, Marzotto. Di situlah dia mengetahui jahitan mungkin menjadi industri kerana tukang jahit tidak dapat bertahan dengan permintaan yang semakin meningkat untuk pilihan dan keselesaan. Domenico Lettieri menyaksikan peningkatan permintaan untuk tukang jahit profesional dan pembuat corak yang datang dari industri, peluang emas untuk meningkatkan jahitan.

Domenico menemui kaedah penjahit baru, teknik pembuatan geometrik yang dia memutuskan untuk membangunkan di Naples dengan mempermudah pendekatan matematiknya. Variasi baru ini kemudian menjadi kaedah membuat corak yang dipatenkan.

Kaedah dipatenkan kami

Kaedah yang dicipta oleh Domenico Lettieri kini menjadi asas Akademi dan ia berdasarkan penyederhanaan. Membuat corak bermula dari pendekatan geometri asas yang mudah difahami dan sesuai dengan keperluan industri.

Reka bentuk corak dilucutkan kembali kepada peraturan asasnya, untuk menyelaraskan proses dari kertas ke kain.

Dari sekolah ke Akademi

Dari saat itu, Domenico Lettieri membuka beberapa sekolah jahitan di seluruh Itali dan memperkenalkan pakaian wanita kerana zaman berubah dan wanita mula menuntut peranan mereka dalam masyarakat.

Hari ini IUAD - Accademia della Moda adalah satu-satunya institut pendidikan tinggi di Selatan Itali yang diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan Itali, Universiti dan Penyelidikan di kalangan institusi AFAM (pendidikan tinggi untuk seni, muzik, dan tarian) untuk Ijazah Sarjana Muda.

Pembuat tradisi kami sentiasa hidup setiap hari di Akademi. Kami menyediakan pelajar kami untuk meninggalkan Akademi sebagai profesional kerana rancangan pembelajaran mereka direka mengikut permintaan syarikat dan pasaran buruh, dan kerana mereka terlibat dalam beberapa kegiatan praktikal, seperti bengkel, pameran, pertemuan industri.

Dari Naples ke Milan

Kami baru-baru ini telah melancarkan sebuah cawangan baru di sebuah bangunan bersejarah di Milan, oleh stesen keretapi Milano Centrale.

Kami menganggap cawangan ini sebagai peristiwa penting dalam sejarah kami, memandangkan Milan adalah rumah kepada banyak sekolah fesyen dan akademi, dan ini satu penghormatan dan cabaran untuk membawa pandangan unik kami, kreativiti dan tradisi yang menjahit di Milan.

Lokasi

Naples

Alamat
Via G. Pica 62
Naples, Campania, Itali

Milan

Alamat
Via Copernico 3
Milan, Lombardy, Itali