IUAD Accademia della Moda

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Tentang kita

IUAD Accademia della Moda lahir, pada tahun enam puluhan, dari idea penjahit utama Domenico Lettieri, yang mengasaskan teras pertama Akademi dan mempatenkan kaedah untuk pembuatan corak industri dengan keinginan untuk membawa kehidupan baru kepada tradisi Jahitan Neapolitan. Kaedah baru ini bertujuan untuk mendekatkan jahitan dengan keperluan pilihan orang lain dan industri pakaian.

Bahkan hari ini, IUAD mempersiapkan pelajar untuk memasuki dunia pekerjaan sebagai profesional, dengan inspirasi yang sama, berkat rancangan kajian lanjutan, yang dibuat dengan kerjasama syarikat dan bermula dari keperluan pasaran. Selama lebih dari lima puluh tahun, IUAD Accademia della Moda telah beroperasi di bidang pendidikan dengan menawarkan pelbagai kursus latihan dalam bidang fesyen dan reka bentuk.

IUAD Accademia della Moda diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan, Universiti dan Penyelidikan di antara Institusi AFAM untuk semua kursus Sarjana, Sarjana dan Pascasiswazah MA.

Naples

Naples adalah kota tradisi menjahit lelaki, sekolah yang merevolusikan kanon klasik dan mencipta keanggunan yang santai dan kurang kaku.

Dalam 50 tahun tradisi, IUAD Accademia della Moda telah mengikuti evolusi kreativiti Neapolitan dengan memasukkannya ke dalam kursus. Ideanya adalah untuk meneruskan sejarah dan tradisi, memperbaruinya dengan kanun kontemporari: reka bentuk buatan tangan.

Milan

Ibu pejabat Milan yang baru, diresmikan pada tahun 2017 di sebuah bangunan bersejarah berhampiran Stesen Pusat, merangkumi pertemuan antara tradisi dan reka bentuk inovatif.

Satu cabaran yang berpunca dari keinginan untuk mengusulkan visi IUAD mengenai fesyen dan reka bentuk, menggabungkan tradisi menjahit dan bakat Neapolitan dengan penyelidikan dan dinamisme kota fesyen yang unggul.

Aktiviti tambahan

IUAD boleh bergantung pada rangkaian institusi Eropah yang padat untuk mengaktifkan program Erasmus +.

Banyak perkongsian yang membolehkan penyertaan aktif dalam acara penting nasional dan antarabangsa, seperti World Footwear Congress , Fashion Graduate Italy , Graduate Fashion Week di London, Universiade , festival komunikasi kreatif antarabangsa, JIKA! , dan pameran Milano Unica , Micam dan Lineapelle, untuk fesyen, dan Arkeda di Naples dan Salone del Mobile di Milan, untuk industri dalaman.

Lokasi

Milan

Alamat
Via Copernico 3
20125 Milan, Lombardy, Itali

Naples

Alamat
Via G. Pica 62
80142 Naples, Campania, Itali

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami