Baca keterangan rasmi

Tentang kita

Akademi kami dilahirkan pada tahun enam puluhan, dari idea tukang jahit Neapolitan Domenico Lettieri.

Kisah ini bermula pada Fifties di Vico Equense, sebuah bandar kecil berhampiran Sorrento diisi dengan pelancong dan pelakon Amerika dan Inggeris. Young Domenico Lettieri akan mengagumi tuan-tuan, ingin menjadi seperti mereka.

Jadi dia memulakan penyelidikannya ke dalam bidang pakaian dan jahitan yang halus, berakhir sebagai pelatih di kedai tukang jahit kecil. Walau bagaimanapun, tukang jahit yang tua tidak suka melatih pembantu muda mereka, yang hanya bekerja untuk merapikan.

Domenico tahu bahawa satu-satunya cara untuk belajar sesuatu adalah untuk mengamati tuannya, cuba mencuri seberapa banyak rahsia yang dia dapat. Pakaian pertama yang dikuasai ialah jaket tradisional Neapolitan.

Ciri khas jaket Neapolitan adalah: bahu tanpa lengan dan lengan lembut, lengan baju berombak, poket patch, lapisan separuh atau tiada lapisan sama sekali, lubang sisi.

Dari kedai penjahit ke industri

Pada tahun enam puluhan, Domenico berpeluang bekerja di salah satu industri tekstil dan pakaian utama Itali, Marzotto. Di situlah dia mengetahui jahitan mungkin menjadi industri kerana tukang jahit tidak dapat bertahan dengan permintaan yang semakin meningkat untuk pilihan dan keselesaan. Domenico Lettieri menyaksikan peningkatan permintaan untuk tukang jahit profesional dan pembuat corak yang datang dari industri, peluang emas untuk meningkatkan jahitan.

Domenico menemui kaedah penjahit baru, teknik pembuatan geometrik yang dia memutuskan untuk membangunkan di Naples dengan mempermudah pendekatan matematiknya. Variasi baru ini kemudian menjadi kaedah membuat corak yang dipatenkan.

Kaedah dipatenkan kami

Kaedah yang dicipta oleh Domenico Lettieri kini menjadi asas Akademi dan ia berdasarkan penyederhanaan. Membuat corak bermula dari pendekatan geometri asas yang mudah difahami dan sesuai dengan keperluan industri.

Reka bentuk corak dilucutkan kembali kepada peraturan asasnya, untuk menyelaraskan proses dari kertas ke kain.

Dari sekolah ke Akademi

Dari saat itu, Domenico Lettieri membuka beberapa sekolah jahitan di seluruh Itali dan memperkenalkan pakaian wanita kerana zaman berubah dan wanita mula menuntut peranan mereka dalam masyarakat.

Hari ini IUAD - Accademia della Moda adalah satu-satunya institut pendidikan tinggi di Selatan Itali yang diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan Itali, Universiti dan Penyelidikan di kalangan institusi AFAM (pendidikan tinggi untuk seni, muzik, dan tarian) untuk Ijazah Sarjana Muda.

Pembuat tradisi kami sentiasa hidup setiap hari di Akademi. Kami menyediakan pelajar kami untuk meninggalkan Akademi sebagai profesional kerana rancangan pembelajaran mereka direka mengikut permintaan syarikat dan pasaran buruh, dan kerana mereka terlibat dalam beberapa kegiatan praktikal, seperti bengkel, pameran, pertemuan industri.

Dari Naples ke Milan

Kami baru-baru ini telah melancarkan sebuah cawangan baru di sebuah bangunan bersejarah di Milan, oleh stesen keretapi Milano Centrale.

Kami menganggap cawangan ini sebagai peristiwa penting dalam sejarah kami, memandangkan Milan adalah rumah kepada banyak sekolah fesyen dan akademi, dan ini satu penghormatan dan cabaran untuk membawa pandangan unik kami, kreativiti dan tradisi yang menjahit di Milan.

Program diajar dalam:
  • English
  • Itali

Sekolah ini juga menawarkan:


IUAD Accademia della Moda

Kursus pakar dua tahun dalam Seni ... [+]

Kursus pakar dua tahun dalam Seni

ia ditujukan terutamanya kepada pelajar, siswazah dan mahasiswa dalam kursus humanistik atau komunikasi dan pemasaran, yang berniat untuk mengkhususkan diri dalam arah Art atau Copywriting, yang diketuai oleh profesional dalam sektor ini.

Kursus pengajian andaSaya tahunajaran II tahunUjian Akhir Eksperimen dan kerja untuk belajar

Kaedah Akademi terdiri daripada 30% kuliah dan 70% permohonan praktikal. Pelajar akan bekerja di makmal terbuka di mana mereka boleh melakukan percubaan dan belajar, dengan simulasi kelas situasi sebenar, contohnya pencapaian prototaip untuk pelanggan.

Ujian dan projek akhir

Pada akhir tempoh dua tahun, pensyarah akan menilai jalan anda untuk membolehkan anda mengakses peperiksaan akhir, yang terdiri daripada menyampaikan projek anda.... [-]

Itali Naples
Oktober 2019
Itali
Sepenuh masa
2 tahun
Kampus
Online
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
IUAD Accademia della Moda

Tempoh dua tahun ini bertujuan untuk melatih seorang ahli profesional yang tinggi yang dapat menguruskan reka bentuk dan pembangunan koleksi aksesori (barangan kulit dan ... [+]

Tempoh dua tahun ini bertujuan untuk melatih seorang ahli profesional yang tinggi yang dapat menguruskan reka bentuk dan pembangunan koleksi aksesori (barangan kulit dan kasut), dari sudut pandang gaya, teknikal dan pengeluaran. Ia menyediakan sokongan dalam penyelidikan dan analisis trend fesyen dan dalam semua fasa pembangunan produk: dari penyelidikan bahan dan definisi model, ke reka bentuk gaya, hingga sampling, melalui definisi pemodelan.

Anda akan mempunyai kemahiran yang tinggi mengenai proses rantaian bekalan dan bahan / komponen produk. Anda akan belajar untuk menggunakan teknologi maklumat digital inovatif (2D dan 3D CAD), memohon prosedur syarikat untuk memastikan standard kualiti yang tinggi.... [-]

Itali Naples
Oktober 2019
Itali
Sepenuh masa
2 tahun
Kampus
Online
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
IUAD Accademia della Moda

Melalui lukisan teknik ini untuk kursus induk fesyen, anda akan memperoleh kedua-dua kompetensi melalui latihan yang meluas yang merangkumi kaedah operasi perancangan dan ... [+]

Gambaran keseluruhan

Mewujudkan lukisan teknikal yang jelas dapat menyelaraskan dan memperbaiki proses pembangunan corak.

Melalui lukisan teknik ini untuk kursus induk fesyen, anda akan memperoleh kedua-dua kompetensi melalui latihan yang meluas yang merangkumi kaedah operasi perancangan dan ekspresif, untuk pakaian lelaki, pakaian wanita, dan pakaian kanak-kanak.

Untuk mendaftar, anda perlu memiliki Ijazah Sarjana Muda, atau kelayakan lain dalam fesyen, reka bentuk, seni liberal atau gelaran yang setara.

Perjalanan Akademik anda

Perkara yang akan anda pelajari

Semasa kursus satu tahun ini, anda akan mempelajari sejarah dan teknik lukisan teknikal, memperoleh idea praktikal dan sejarah untuk membina satu set kemahiran yang menyeluruh.... [-]

Itali Milan
Oktober 2019
Itali
12 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
IUAD Accademia della Moda

Gaya Itali adalah sesuatu yang unik dan dicari di seluruh dunia, belajar bagaimana untuk membimbing syarikat dalam proses dalaman mereka dengan pemasaran dan komunikasi k ... [+]

Gambaran keseluruhan

Gaya Itali adalah sesuatu yang unik dan dicari di seluruh dunia, belajar bagaimana untuk membimbing syarikat dalam proses dalaman mereka dengan pemasaran dan komunikasi kami tuan gaya Itali.

Walau bagaimanapun, untuk mengembangkan strategi khusus budaya untuk pasaran yang semakin meningkat, profesional pemasaran perlu memperoleh kedua-dua kecekapan teknikal dan kebudayaan. Untuk mendaftar dalam program ini, kami memerlukan Ijazah Sarjana Muda, kelayakan lain dalam fesyen, reka bentuk, seni liberal atau gelaran yang setara.

Perjalanan Akademik anda

Perkara yang akan anda pelajari

Anda akan memahami pemasaran dan senario budaya, ekonomi dan undang-undang yang berlainan yang berkaitan dengan pasaran yang semakin meningkat (Asia, Rusia, Afrika Utara, negara Arab, Eropah Timur) dan anda akan memperoleh satu set kemahiran teknikal dan alat digital untuk menyokong strategi anda (web, perisian grafik dan retouch).... [-]

Itali Milan

https://youtu.be/udrZRYZ_wyw

https://youtu.be/BWDd6ffW62A

Alamat
Via G. Pica 62
Naples, Campania, Itali
Alamat
Via Copernico 3
Milan, Lombardy, Itali