ISAD - Istituto Superiore di Architettura e Design

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

sekolah

ISAD mempunyai tujuan untuk menawarkan pendidikan vokasional yang berkualiti tinggi dalam bidang Seni Bina dan Reka Bentuk. Selepas lebih daripada 30 tahun pengalaman, Institut terlibat dalam evolusi yang berterusan dan proses perubahan yang membolehkan ia untuk membawa temu sama ada alamat yang didactics atau guru yang kini profesional muda yang terlibat secara aktif sama ada dalam profesion freelance atau ke dalam bidang kritikal atau editorial. A berubah-ubah di mana ianya telah tidak cedera semangat asal Institut yang seterusnya diasaskan pada kumpulan-kumpulan kerja, atas kehadiran guru-guru, pada kehidupan sosial pelajar, atas boleh ditukar ganti daripada pengalaman dan guru juga. Semangat komuniti, di mana persaingan yang baik tidak menolak kerjasama dan pertukaran bersama.

Milan Galleria

SEJARAH

ditubuhkan pada 1980 oleh sekumpulan arkitek, ISAD adalah 100% Sekolah Itali dengan falsafah yang bertujuan untuk bertukar-tukar idea dan amalan seni bina dan untuk membentuk pereka profesional. ISAD akhir-akhir ini telah disahkan menjadi "Milanese School of Interior Design".

1982 Kursus pertama Garden Design dan kemudian kursus Master pertama dalam reka bentuk landskap. Satu kursus yang telah ditubuhkan hampir semua pereka taman di kawasan Milanese dan utara Itali.

1983 Kursus biennium pertama "seni bina kapal" untuk reka bentuk belayar dan motor kapal layar, hari ini ditawarkan sebagai Bengkel "reka bentuk kapal layar dalaman".

1984 Bengkel dan jangka pendek seminar mengenai reka bentuk barang kemas dengan Ivo Misani, "Projek Cellini". Kursus pertama dari "dalaman fotografi" dengan Luciana Mulas. ISAD ialah catwalk pensyarah terkenal reka bentuk kontemporari.

1992 Kursus pertama "seni penganggar antik" yang diadakan oleh pensyarah antarabangsa dalam bidang kuno.

1993 Acara yang paling penting adalah "kisah" pengalaman profesional Achille Castiglioni, bahawa telah mereka bentuk pameran eksklusif untuk ISAD di pentas teater Milanese dengan kerjasama firma reka bentuk yang paling terkenal yang telah menghasilkan karya-karya beliau. Catiglioni telah dilayan orang ramai dengan persembahan secara langsung dan cerita menjelaskan penciptaan setiap salah satu produknya yang berada unsur-unsur utama reka bentuk peringkat scenography.

1995 Awal kerjasama ISAD dengan China. The "Tong Ji Universiti" Shanghai menjemput ISAD untuk mengadakan beberapa persidangan mengenai Design Itali dan pendidikan ISAD ini. ISAD dijemput untuk mengambil bahagian untuk pertandingan bagi restyling Shanghai "Plaza World" dalaman menara. Sebagai pemenang pertandingan itu, ISAD, yang diwakili oleh arkitek Marinella Jacini, hari ini Pengarah Institut, reka bentuk dan menyedari semua kawasan umum dan awam menara. Kerja-kerja di China hasil dengan penyertaan kepada projek persaingan dan selepas itu untuk reka bentuk dan merealisasikan "World Financial Center Building Mansion" di Beijing dan "Bangunan Penghantaran Antarabangsa" di Shanghai.

seni bina

1998 Dengan kerjasama Atelier Mendini, ISAD menggalakkan peristiwa untuk Milan Design Minggu dalam Atelier Mendini Pejabat dan dalam ruang perindustrian Prada ibu pejabat sebenar dalam melalui Orobia dengan Jacopo Foggini.

1999 Untuk pembukaan kampus barunya di via Orobia di Milan, ISAD menganjurkan dengan kerjasama Atelier Mendini, 3 petang acara pada tema warna, "Warna adalah muzik".

2000 Sempena alaf ketiga, serie seminar dan ceramah diadakan: Enrico Baleri, Marco Ferreri, Franco Raggi, Aldo Cibic, Fabio Novembre (pelajar ISAD dalam 80-an), Federico Bucci, Alessandro Vicari, Matteo Vercelloni, Luca Scacchetti . A satu minggu bengkel reka bentuk dengan John Brookes, seorang pereka taman British sangat kedudukan.

2001 ISAD dianugerahkan oleh Provincia di Milano Projek Terbaik bagi kursus Master "Beyond Barriers, reka bentuk bagi orang kurang upaya" dengan kerjasama HB Kumpulan.

2003 persaingan dalaman "Design dengan tembaga" yang dilancarkan oleh Itali Institut tembaga. persaingan dalaman "Plasticreativity" yang dilancarkan oleh firma Makroform itu. Prototaip projek memenangi dibentangkan dalam pameran ISAD semasa Design seminggu Milan.

2004 Awal perkongsian dengan putaran Design Association: pertandingan dilancarkan antara pelajar sebuah sekolah reka bentuk kecemerlangan di Milan untuk reka bentuk produk direalisasikan dengan teknologi reka bentuk putaran.

2005 Seminar yang ditaja oleh Comune di Romano Banco bagi cadangan reka bentuk bandar untuk banyak perbandaran dan kawasan.

2005 ISAD ulang tahun ke-25! Di sepanjang tahun ini, peristiwa-peristiwa penting yang dianjurkan:

  • "Cerita ISAD 25" Pameran pelajar berfungsi projek;
  • "3 Pelantikan untuk ulang tahun ke-25 ISAD" ceramah mengenai reka bentuk:
  • Arkitek yang Works Design dengan Piero Lissoni dan Fabio Novembre, moderator Enrico Morteo
  • Photography in Architecture & Design di Itali dari 80-an hingga ke hari ini dengan Gabriele Basilico dan Maurizio Galimberti, moderator Alberto Moioli
  • Interiors Dibuat di Itali - projek reka bentuk dalaman di Itali dari 80-an hingga ke hari ini dengan Jacopo Gardella, Piero De Martini dan Matteo Vercelloni, moderator Giampiero Bosoni;
  • "1980/2005 Design, Firma, Produk" Pameran dan konfrontasi produk reka bentuk 80-an dan tahun-tahun 2000, dengan penyertaan Abet Laminati, Alessi, Cassina, Cappellini, Fontana Arte, Luceplan, Luxottica, Rossi di Albizzate, Spazio 900, Venini. projek reka bentuk pameran oleh Way SpA.
warna reka bentuk

2008 Syarikat "Caffè Parigi Ltd" Dublin memberikan ISAD penganjuran bengkel reka bentuk dalaman berdasarkan persaingan pelajar siswazah dalaman bagi reka bentuk konsep yang "Concept Bar Retail" dalam dok kota Dublin.

Pereka projek yang menang adalah dipelawa untuk Dublin bagi merealisasikan projek itu di bawah pengawasan pejabat tempatan seni bina.

2009 Firma terkenal Colombo Design memberikan ISAD Bengkel Design untuk produk baru pemegang dan aksesori bilik mandi. Peserta, yang dipilih melalui peraturan garisan, menyedari projek eksekutif produk baru. Majlis anugerah berlangsung di Triennale di Milano dan projek-projek yang menang telah dianugerahkan prototaip untuk pengeluaran objek yang berkaitan.

2010 Edisi pertama Master dalam "Bahan Design - Design Textile pengalaman" diselaraskan oleh Giorgio Correggiari. Master, di bawah tajaan Milan Perbandaran, Jabatan Majlis "Ricerca, Innovazione e Capitale Umano" dengan kerjasama jabatan-jabatan "Turismo, Marketing Territoriale, identità", "Cultura", "Attività Produttive e Politiche del Lavoro", mengambil bahagian daripada MIND projek (Milan Rangkaian untuk Design) yang melibatkan sekolah-sekolah reka bentuk Milanese kecemerlangan. Kursus master bertujuan untuk mendalamkan pengetahuan bahan reka bentuk dalam semua aplikasi mungkin dalam fesyen dan reka bentuk secara umum. tuan juga termasuk penyertaan syarikat penting dalam fesyen dan reka bentuk, terkenal pereka, stylists, wartawan, pengkritik dan ahli sosiologi.

Pada bulan April dan minggu Milan Design, ISAD dijemput untuk mengambil bahagian untuk Salone Satelit dalam Salone Internazionale del Mobile, di mana pameran itu membentangkan prototaip terkini kerja-kerja projek pelajar.

2011 ISAD menyertai projek Milano Summer School ditaja oleh Comune di Milano dengan kursus pendek Shop Design, Hotel Reka bentuk, pameran Design, Fotografi dan Seni Bina, televisyen Set Design, Interior Yacht Design, dengan tambahan dua kursus baru yang menjadi perhatian besar : Designing untuk Kanak-kanak dan haiwan peliharaan Fantasy Design.

Tuan dalam reka bentuk kapal layar dan Kejuruteraan Proses bermula, diselaraskan oleh arkitek Marco Amadio. Pertubuhan "14_7 ISAD_Lab" acara dan pameran sempena Giorgio Correggiari.

2012 "Design Materials - pengalaman Design Textile" Master menjadi "New Tech-Style Design", 1 st Level diiktiraf Master dengan kerjasama POLI.Design.

Interior Design Master dan Garden Design Master menjadi kedua-dua 1st Level Masters diiktiraf oleh EABHES (Akreditasi Lembaga Eropah Sekolah Pengajian Tinggi)

2013 The Interior Design kursus asas menjadi kursus 3 tahun dan menjadi diiktiraf sebagai ijazah Sarjana Muda dengan EABHES (Akreditasi Lembaga Eropah Sekolah Pengajian Tinggi). ISAD mengembang tawaran pendidikan dengan dua bengkel profesional penting tentang seni bina lestari:

  • "Bangunan dengan Wood"
  • "Bangunan Raw Bumi"
logo reka bentuk

Lokasi

Milan

Alamat
ISAD Design School
Via Balduccio da Pisa 16 - Milano - Italia

Milan, Lombardy, Itali

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami