Fondazione Giangiacomo Feltrinelli

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Topik utama yang dia hadapi adalah orang-orang Eropah , demokrasi , kerja , bandar , sumber daya , dianalisis bermula dari akar sejarah mereka dan dari kajian amalan baik dan kes yang berkaitan .

121316_salalettura_low_phcpajewski-4068.jpg

Objektif utama bidang penyelidikan ini adalah untuk mengadakan dialog akademi dan dunia syarikat dan persatuan. Lebih penting lagi, keinginan Yayasan untuk memulangkan hasil penyelidikan kepada orang ramai melalui inisiatif, produk editorial dan pendidikan, pameran dan momen-momen performatif yang menggunakan pelbagai bahasa dan kaedah, yang dirancang dengan tujuan untuk melibatkan rakyat secara langsung.

Sejak tahun 1949, Fondazione Giangiacomo Feltrinelli - dilahirkan sebagai sebuah perpustakaan dan kemudiannya menjadi sebuah Institut - mengumpul sumber - sumber yang diperlukan untuk mengkaji sejarah idea dan pergerakan sosial dan menjadikannya tersedia untuk penyelidik, institusi dan universiti dalam rangkaian yang mempunyai 350 institusi dunia. Dibina di sekitar warisan yang merangkumi 1.5 juta kad arkib , 250,000 jilid , 17,500 judul majalah dan 15,000 poster , poster dan affiches , Yayasan dengan serta-merta ditubuhkan di adegan antarabangsa sebagai pusat pemuliharaan dan penyelidikan sejarah. politik, sosial, ekonomi dan budaya, dengan perhatian khusus terhadap kajian dan penyahkodan kontemporari .

Ibu pejabat baru Yayasan Feltrinelli di dalam bangunan di Viale Pasubio, bangunan awam pertama di Italia yang dirancang oleh studio Swiss Herzog121317_CreditsObbligatoriFilippoRomano-FondazioneFeltrinelliVialePasubio.jpg Filippo Romano - Yayasan Feltrinelli Viale Pasubio

Fondazione Giangiacomo Feltrinelli mencadangkan kalendar aktiviti yang bertujuan untuk penonton yang berbeza : sebagai tambahan kepada penyebaran yang dikaitkan dengan perdebatan kontemporari , dengan kegiatan yang berlaku terutama di Bilik Serbaguna , mesyuarat dianjurkan di sekeliling buku dan bacaan , yang mempunyai sendiri Tujuannya adalah untuk meningkatkan warisan arkib dan mempromosikan pengetahuan bebas dan bebas, menangani isu-isu dari buku-buku kertas hingga inovasi teknologi, dari sumber-sumber kreatif kepada pengurusan sumber-sumber digital.

Di samping itu, Yayasan menggalakkan pengajaran inovatif untuk pelajar, guru, kanak-kanak dan orang dewasa, di hadapan dan jauh, yang menguji teknik pembelajaran yang tidak konvensional , selalunya berdasarkan pembelajaran dengan melakukan , untuk menawarkan pengalaman berfungsi kepada yang sebenar kemasukan dalam dunia kerja . Kawasan pendidikan Yayasan adalah titik ketibaan rangkaian bekalan yang bertujuan untuk meningkatkan warisan dan hasil penyelidikan memandangkan penyebaran kandungan. Dengan tujuan untuk menanggapi keperluan latihan semasa yang ditentukan oleh transformasi pasaran tenaga kerja yang sentiasa berubah, program pendidikan Yayasan bertujuan untuk mempelbagaikan orang ramai: Profesional, Siswazah dan penyelidik, Sekolah menengah, Anak-anak.

www.fondazionefeltrinelli.it

Tawaran pengajaran pasca siswazah

Ijazah Sarjana dalam Sejarah Awam

Untuk menanggapi dunia kerja yang sentiasa berkembang, Fondazione Giangiacomo Feltrinelli dan University of Milan mempromosikan Ijazah I Master dalam Sejarah Awam "Kisah sejarah, profesi kebudayaan". Satu kursus pengajian tinggi yang mengutamakan sejarah sebagai pekerjaan masa depan dalam senario kerja 4.0 .

Dengan pelajaran dari pengurusan projek untuk komunikasi dalam bidang kebudayaan, dari historiografi yang diterapkan kepada media baru untuk pengeluaran audiovisual untuk latihan lintas disiplin, latihan vokasional dan memberi tumpuan kepada kemahiran transversal.

Tawaran pendidikan, termasuk sesi teoretikal dan metodologi, diperkaya dengan makmal, latihan, bengkel dan pengalaman bidang dengan kerjasama institusi kebudayaan, syarikat dan syarikat swasta yang beroperasi dalam sektor penerbitan dan media, dalam bidang muzium dan aset arkib. bibliografi dan sejarah. Lebih daripada 25 rakan kongsi Master termasuk organisasi, institusi, syarikat yang berkaitan dengan naratif sejarah, komunikasi dan peningkatan warisan budaya.

href = "http://fondazionefeltrinelli.it/publichistory

Ijazah Sarjana dalam Pekerjaan Pembangunan Mapan

Globalisasi , revolusi digital , krisis ekologi , ketidakstabilan sistem ekonomi kontemporari hanyalah beberapa fenomena hebat yang mendesain semula cabaran pembangunan utama yang digambarkan oleh Matlamat Pembangunan Mampan ( SDGs ) agenda PBB. Dalam senario yang berubah dan kompleks ini, yang memerlukan tindakan oleh institusi, institusi penyelidikan dan pertubuhan antarabangsa, Fondazione Giangiacomo Feltrinelli dan University of Milan-Bicocca mempromosikan Ijazah Sarjana yang pertama dalam Pekerjaan Pembangunan lestari "pekerjaan kemapanan", dengan kerjasama University of Milan, Politeknik Milan, Universiti Pavia dan Perikatan Itali untuk Pembangunan Berkekalan (ASviS). Jalan yang sangat profesional, pelbagai disiplin, sangat berorientasikan ke arah dunia kerja, yang meletakkan teori dan amalan kemampanan dalam hubungan rapat. Kursus latihan ini terdiri daripada aktiviti pendidikan yang, selain daripada rangka kerja teori yang dibahas, menyediakan alat untuk analisis, reka bentuk, pengurusan dan pemantauan yang penting untuk pemahaman dan pengurusan bersepadu aspek sosial, alam sekitar, ekonomi dan budaya yang pembangunan bahan bakar mampan.

href = "http://fondazionefeltrinelli.it/mastersdj/

Lokasi

Milan

Alamat
Viale Pasubio 5
Milano

20154 Milan, Lombardy, Itali

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami