Gershon H. Gordon Faculty of Social Sciences Tel Aviv University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Mengenai

Sains Sosial di Universiti Tel Aviv

Sains Sosial mengkaji aspek kolektif pengalaman manusia seperti yang dinyatakan dalam budaya dan pelbagai bentuk organisasi sosial. Sejak berdirinya pada tahun 1964, Fakulti Sains Sosial di Universiti Tel Aviv telah menetapkan matlamat untuk memajukan pemahaman kita tentang bentuk sosial secara umum dan masyarakat Israel khususnya. Terletak di kawasan metropolitan terbesar Israel - pusat perniagaan dan budaya - Fakulti Sains Sosial di Tel Aviv University menawarkan persekitaran penyelidikan dan pembelajaran yang pelbagai dan bersemangat.

Disokong oleh 17 Pusat dan Institusi Penyelidikan karya kolektif ahli fakulti kami telah menangani isu-isu seperti identiti Israel dan Yahudi, sistem parti Israel dan tingkah laku mengundi, pola keluarga Israel dan ketidaksamaan jantina, integrasi imigran, kesan imigresen terhadap pembangunan ekonomi, Hubungan Arab-Arab, kesan perang dan pendudukan terhadap masyarakat Israel dan individu, sosial dan ekonomi di antara Arab dan Yahudi dan di kalangan orang Yahudi, kesan sosial pengembangan pendidikan tinggi, dan negara-negara kecil di dunia globalisasi.

Terdiri lebih daripada 20 peratus daripada pelajar sekolah di Tel Aviv Fakulti Sains Sosial adalah yang paling heterogen; dengan pautan ke pelbagai bidang seperti neurosains (kognitif dan biopsikologi), matematik (teori ekonomi), kajian budaya (antropologi), dan falsafah (pemikiran politik). Di bawah payung sains sosial sains di Tel Aviv University mengkaji topik-topik seperti pelbagai sebagai institusi politik perbandingan; hubungan antarabangsa; hak imigresen dan sosial; risiko dan membuat keputusan; pasaran dan kontrak; kesan media elektronik dan peraturannya; pertumbuhan mampan; kerja dan organisasi; tekanan dan peraturannya; persepsi dan ingatan.

Unit pengajaran 8 akademik yang terdiri daripada Fakulti Sains Sosial menawarkan pelbagai program pengajian. Program sarjana muda ini menggalakkan para pelajar terlibat dalam kajian pelbagai disiplin. Kebanyakan pelajar mendaftarkan diri dalam program utama dua dalam bidang sains sosial, seperti Sains Politik dan Komunikasi, atau Psikologi dan Sosiologi, atau menggabungkan sains sosial dan disiplin lain, seperti Psikologi dan Biologi, Ekonomi dan Sains Komputer, atau Komunikasi dan Pengajian Jauh Timur.

Di peringkat sarjana, Fakulti Sains Sosial menawarkan ijazah Sarjana Seni dalam komunikasi, penyelesaian konflik, diplomasi, ekonomi, kajian buruh, sains politik, psikologi, dasar awam, kajian keselamatan, kerja sosial, dan sosiologi dan antropologi. Program berorientasikan penyelidikan bertujuan untuk mempersiapkan generasi kepimpinan akademik, menanamkan pemahaman teoritis dan kepakaran metodologi mereka. Program-program eksekutif kami memajukan asas pengetahuan dan kemahiran analisis profesional pada awal dan pertengahan kerjaya dalam bidang seperti dasar awam, pengurusan sumber manusia, diplomasi dan kajian keselamatan, komunikasi politik dan kepimpinan politik. Program antarabangsa yang dijalankan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris kini menyediakan pelajar dari seluruh dunia peluang untuk melengkapkan ijazah Sarjana Sastera di Universiti Tel Aviv dalam penyelesaian konflik, dan diplomasi dan kajian keselamatan.

Dengan kedudukannya yang terkemuka di akademi Israel dan kepelbagaian disiplinnya, Fakulti Sains Sosial di Universiti Tel Aviv menawarkan para sarjana dan pelajar peluang yang tidak tertandingi untuk mengkaji, menyiasat dan mencari penyelesaian kepada masalah individu dan masyarakat pada abad kedua puluh satu.

Dari Meja Dekan

Fakulti Sains Sosial di Universiti Tel Aviv telah dirasmikan pada tahun 1964.

Sejak perasmiannya, Fakulti telah berkembang dan telah berkembang dari aspek bilangan pelajar yang mendaftar, bilangan ahli staf akademik dan pentadbiran, serta dari aspek pengembangan kurikulum dan bidang penyelidikan. Nama Fakulti Sains Sosial membuktikan keunikannya. Ia menyediakan kerangka akademik peringkat tinggi yang melatih pelajar dengan menggabungkan pengajaran dengan penyelidikan, dengan setiap subjek kurikulum menjadi rapat dan berkaitan langsung dengan persekitaran di mana kita semua hidup. Oleh itu, kita melihatnya sebagai kewajipan untuk memastikan pelajar memperoleh pengetahuan dan kemahiran teoretikal mendalam yang akan membolehkan mereka memahami kerumitan kehidupan sosial dan akan mendapat pengalaman dalam menjalankan penyelidikan peringkat tinggi yang akan menghubungkan mereka dengan bidang-bidang usaha masyarakat Israel.

Pendekatan pelbagai rupa ini diungkapkan oleh fakta bahawa staf Fakulti terdiri daripada penyelidik kelas atas, ahli teori terkemuka yang diiktiraf di Israel dan di seluruh dunia, serta tokoh penting dalam bidang yang membawa pengalaman luas mereka ke Fakulti dalam bidang Ekonomi, Politik, Media dan Pertahanan.

Fakulti adalah pelbagai dan pelbagai bidang sains sosial diwakili. Fakulti menjalankan 5 buah sekolah bebas: Sekolah Ekonomi, Sekolah Kerja Sosial, Sekolah Ilmu Psikologi, Sekolah Sains Politik, Tadbir dan Hubungan Antarabangsa dan Sekolah Pengajian Sosial dan Politik yang menggabungkan Jabatan berikut: Sosiologi dan Antropologi, Komunikasi, Pengajian Buruh, Dasar Awam dan Program Pengurusan dan Pengantaraan Konflik. Kurikulum Bahasa Inggeris yang unik ditawarkan oleh pelbagai Sekolah Fakulti, dalam Pengurusan Konflik dan Pengantaraan, Migrasi, Diplomasi dan kajian Pertahanan serta kajian Komunikasi Politik, dan Program yang menangani tekanan, bencana, dan trauma.

Sebagai sebahagian daripada pengajian Ijazah Sarjana Muda, Fakulti menggalakkan kajian interdisipliner dan majoriti pelajar mengkaji bidang bi-jabatan di Fakulti atau bersempena dengan Fakulti lain, seperti Pentadbiran, Sains Kehidupan, Kemanusiaan, Kesenian dan Sains Exact, manakala dengan menghormati darjah lanjutan, para pelajar belajar di salah satu jabatan dan mengkhususkan diri dalam salah satu bidang penyelidikan utama, sebahagiannya daripada aspirasi untuk mengintegrasikan ke dunia akademik dan sebahagiannya daripada keinginan untuk melaksanakan pengetahuan dalam amalan profesional.

Fakulti bangga dengan mahasiswa dan graduannya, yang tahap pengajian tinggi membuka pintu bagi mereka untuk melanjutkan pengajian dan pekerjaan di institusi berprestij di Israel dan di seluruh dunia.

Aktiviti penyelidikan yang meluas yang dijalankan di Fakulti dibantu oleh pusat penyelidikan dan institut dan merupakan asas bagi pelbagai kurikulum di mana kita melatih para penyelidik dan profesional generasi masa depan dalam pelbagai sains sosial.

Setiap tahun, Fakulti memaparkan pelbagai acara - simposium, persidangan dan latihan lanjutan di mana para pelajar, serta orang awam, ditawarkan peluang untuk belajar dan mengenali bidang unik yang berkaitan dengan kehidupan sosial dan yang berada di pusat pusat wacana awam semasa.

Dalam suasana yang menyokong dan menerima ini, kami berhasrat untuk meneruskan pertumbuhan dan pembangunan cara kerjasama yang bermanfaat antara semua entiti yang terlibat.

Prof. Tami Ronen Rosenbaum

Dekan Fakulti

Lokasi

Tel Aviv-Yafo

Alamat
Gershon H. Gordon Faculty of Social Sciences Tel Aviv University
Tel Aviv-Yafo, Daerah Tel Aviv, Israel

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami