Mater Dei Institute of Education

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Mater Dei Institut Pendidikan adalah asas daripada Archdiocese of Dublin, College of Dublin City University dan institusi pendidikan tinggi ditetapkan di bawah Lembaga Pengajian Tinggi. Institut telah ditubuhkan pada tahun 1966 sebagai peringkat ketiga Katolik Kolej Pendidikan yang mengkhusus dalam pembentukan akademik dan profesional Pendidik Agama dan Guru sekolah selepas sekolah rendah di Ireland. The Roman Catholic Archbishop of Dublin Penaung Institut. Pada tahun 1999 Institut menjadi Kolej Dublin City University. Dalam konteks hubungannya dengan Universiti, pelan strategik Institut - Agama, Pendidikan dan Seni: Pengajaran dan Pembelajaran dalam Ireland Menukar 2003-2008 telah dilancarkan oleh An Taoiseach, Encik Bertie Ahern TD.

Institut dengan tersendiri dalam penerimaannya model yang serentak pendidikan guru. Selama bertahun-tahun Institut telah membangunkan beberapa program siswazah untuk meningkatkan lagi sumbangannya kepada persekolahan, penjagaan pastoral dan Chaplaincy. Pada tahun-tahun sejak penubuhan Institut telah mempunyai pengaruh penting dan positif kepada pembangunan pendidikan Ireland - terutamanya, walaupun tidak secara eksklusif, dalam bidang pendidikan agama - dari segi usaha berterusan kerja-kerja pendidikan guru, yang sangat penting sumbangan siswazah dan penyelidikan dan penerbitan kakitangannya. Mater Dei Institut telah memberi respons kepada perubahan keperluan sektor pendidikan dengan menjadi perintis latihan profesional chaplains sekolah. Penglibatannya dalam bidang ini telah membawa kepada pembangunan latihan profesional untuk lain-lain bentuk penjagaan pastoral. Lebih-lebih lagi, kesedaran dalam perubahan besar yang telah berlaku dalam masyarakat Ireland dalam tempoh 30 tahun yang lalu telah mendorong Institut untuk menggalakkan refleksi dan penyelidikan mengenai tema 'Agama dan Pendidikan' dan 'Agama dan Kebudayaan. Institut, melalui hubungannya dengan Dublin City University, juga boleh menganugerahkan MA dan Ph.D. untuk penyelidikan.

Institut berbangga dengan sumbangannya kepada profesion perguruan Ireland sejak tiga puluh lima tahun yang lalu dan merupakan rakan bersedia dalam usaha untuk mengekalkan dan meningkatkan kualiti pendidikan guru. Pada masa kesukaran untuk profesion di peringkat nasional dan antarabangsa, Institut melakukan sendiri sekali lagi untuk pendidikan guru nilai tambah dari segi pengambilan, pembentukan profesional, induksi dan dalam kerjaya perkhidmatan guru. Ia bercadang untuk membentuk guru yang berdikari, kritikal sedar dan komited untuk pernah meningkatkan kualiti dalam pengajaran dan pembelajaran dalam pendidikan peringkat kedua di Ireland.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Institut telah membangunkan kawasan Pengajian Ireland dalam program BA itu. Kajian tentang hubungan identiti agama dan budaya amat sesuai dalam konteks Ireland. Harapan untuk perdamaian yang dinyatakan dalam Perjanjian Good Friday keperluan asas intelektual dan analisis. Program pengajian akan menghasilkan graduan yang boleh menyumbang kepada matlamat kebangsaan memperbaharui identiti Ireland melalui dialog yang diperkayakan dengan sastera Ireland, sejarah dan agama. Analisis intelektual berhati-hati kawasan-kawasan ini perlu menghasilkan pemahaman didasarkan pada rasa hormat dan toleransi perbezaan. Gabungan Kajian Agama dan Pengajian Ireland amat sesuai. Di beberapa negara telah pengaruh agama menjadi begitu berleluasa seperti di Ireland. Kedua-dua untuk baik dan untuk buruk, kesedaran agama telah meresap dalam minda Ireland kedua-dua di rumah dan di diaspora. Ijazah ini akan memberikan graduan wawasan ke dalam antara muka agama dan masyarakat.

Dalam kami pelan strategik kita memikirkan apa yang ia adalah untuk menjadi sebuah Kolej Katolik dalam dunia yang berubah-ubah. "Mater Dei Institut menyatakan kedudukannya yang unik sebagai orang tengah antara Ireland Katolik dan budaya Ireland bukan sekadar memeluk trend terkini masyarakat, sama ada mereka adalah didorong oleh pasaran atau ideologi. Institut adalah tapak penting di mana agama Kristian boleh berunding secara terbuka dengan kepelbagaian budaya lain, sikap dan sistem kepercayaan dan tidak ada kepercayaan dan menyokong keperluan rundingan ini dengan menjemput orang daripada pelbagai kepercayaan untuk mengambil bahagian di dalamnya. "Saya berharap ini tapak akan memberi anda rasa dari pelbagai aspek kehidupan Institut.

Andrew G. McGrady Pengarah

Lokasi

Dublin

Mater Dei Institute of Education

Alamat
Mater Dei Institute of Education,
Clonliffe Road,
Dublin 3, Ireland

Dublin, County Dublin, Ireland
Telefon
+353 1 808 6500

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami