Dun Laoghaire Institute of Art, Design and Technology [IADT]

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Institut Seni, Reka Bentuk Dun Laoghaire

IADT - asal usul

Asal-usul Seni dan Reka Bentuk Kolej Dun Laoghaire dapat dijawab dengan respons oleh apa yang kemudian disebutkan sebagai Jawatankuasa Pendidikan Vokasional Borough of Laoghaire VEC (VEC) untuk keperluan lepasan sekolah untuk kursus portfolio untuk mempersiapkan kemasukan ke kolej seni dan reka bentuk. Dari permulaan yang sederhana ini, Kolej berkembang dengan reputasi untuk menjadi salah satu sekolah seni, reka bentuk dan filem terkemuka di negara ini. Kursus pra-diploma dalam seni dan reka bentuk satu tahun telah ditubuhkan di Institut Teknikal di Dun Laoghaire pada akhir 1960-an dan telah dibangunkan untuk menjadi kursus asas seni pertama di Ireland.

Pada tahun 1970/71, Dun Laoghaire VEC memberikan kebenaran untuk kursus tiga tahun lagi yang membawa kepada Diploma dalam Seni dan Reka Bentuk.

Pada bulan Ogos 1979, Menteri Pendidikan bersetuju untuk menubuhkan 'Seni dan Reka Bentuk Kolej Dun Laoghaire' [DLCAD] sebagai entiti yang berasingan dari 1 September 1979. Pada 1 Ogos 1980, Menteri Pendidikan membuat suatu perintah yang menetapkan 'Dun Laoghaire College of Art and Design 'sebagai institusi yang diiktiraf NCEA. VEC melaksanakan pelan pembangunan untuk memperbaiki kemudahan yang disediakan untuk pelajar di sekolah dan bangunan tambahan di York Road telah tersedia mulai Januari 1981. Berkuatkuasa dari 1 Oktober 1981, seorang Pengetua telah dilantik ke sekolah.

Dalam perkembangan berasingan, Jabatan Pendidikan memperoleh seminari Kristian Brothers di Carriglea Park pada tahun 1982, untuk mempelajari niat Kristian Brothers untuk menjual harta itu dan menyatukan aktiviti mereka di Marino. Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa harga belian untuk kampus pada tahun 1982 adalah £ 2 juta! Jabatan Pendidikan menimbang kemungkinan mewujudkan 'Kolej Teknikal Serantau' di laman web ini - kerana banyak sebab, ini tidak menjadi kenyataan sehingga tahun 1997. Walau bagaimanapun, dengan bangunan pendidikan tanah dan kosong di Carriglea, peluang timbul untuk menangani keperluan penginapan segera DLCAD dan perkiraan telah dibuat dengan VEC untuk membenarkan kolej itu untuk mencari dari bandar Dun Laoghaire ke kampus Carriglea.

Sesi akademik tahun 1983/84 menyaksikan pembaharuan bangunan kampus yang luas sebagai persediaan untuk bergerak dari College of Art and Design. Kesempatan ini secara bersemangat diambil oleh kakitangan dengan berunding dengan pasukan reka bentuk dan kolej yang direka dengan baik, berfungsi dan sesuai dilengkapi di kampus, termasuk studio, bengkel dan pejabat. Kursus peringkat ketiga baru di peringkat Sijil Kebangsaan, Diploma dan Ijazah Kebangsaan telah direka, disahkan oleh NCEA, dan dilaksanakan. Walaupun bilangan pelajar meningkat secara progresif sehingga 1 September 1988 bahawa struktur kakitangan kolej ditingkatkan untuk mencerminkan status peringkat ketiga kakitangan. Kolej ini berkembang secara progresif dan pada tahun 1997 mempunyai 450 pelajar mendaftar.

IADT - penubuhan dalam sektor Institut Teknologi pada tahun 1997

Penubuhan Institut Seni, Rekabentuk dan Teknologi Dun Laoghaire di bawah Akta RTC pada 1 April 1997 menyedari cita-cita panjang Dun Laoghaire VEC, kakitangan DLCAD dan komuniti yang lebih luas untuk mencipta kolej peringkat ketiga yang berpusat sepenuhnya Dun Laoghaire. Kumpulan kerja memuktamadkan perancangan dan menubuhkan IADT dengan visi bahawa kolej baru akan menambah asas dan reputasi yang mantap dalam seni, reka bentuk dan media melalui disiplin baru, memeluk kemanusiaan, teknologi dan perniagaan. Ini juga diiktiraf dalam penamaan unik kolej dan penyepaduan seni, reka bentuk dan teknologi dalam nama dan misi.

Kampus ini telah berkembang pesat dalam tempoh sejak 1997, dengan penambahan Atrium Building [1998], Bangunan Carriglea [2002], Mediacube [Pusat Inkubasi Media Digital] pada tahun 2007, bangunan Backlot [2012] dan Sekolah Filem Nasional [ 2013]. Bilangan pelajar telah meningkat daripada 450 kepada 2,300 dengan pertumbuhan lebih lanjut kepada 3,000 pelajar dan satu lagi program bangunan yang dirancang.

Lokasi

Dublin

Alamat
Kill Avenue
Dun Laoghaire
South County Dublin

NL3-07-WK7 Dublin, County Dublin, Ireland

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami