University Of Pasundan Bandung

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universiti Pasundan Bandung, yang selanjutnya disebut UNPAS, ditubuhkan pada 14 November 1960. UNPAS telah berkembang dan berkembang menjadi universiti terkemuka dan menjadi kebanggaan masyarakat sejak itu. Ini terbukti dengan bilangan pelajarnya yang paling ramai yang mendaftar di universiti ini di kalangan Kopertis Region IV.

Pelajar tidak hanya berasal dari 33 wilayah di Indonesia, tetapi juga dari negara jiran lain, seperti Thailand, Singapura, Somalia, Hungaria, Poland, Taiwan, Turki, Korea Selatan, Malaysia, Kanada, Timor Leste, Uzbekistan, Jerman, Jepun, China, Tajikistan, Estonia, Yunani, Sepanyol, Lithuania, Australia, dan Kirgizstan. Sehingga kini, UNPAS mempunyai 7 fakulti, 25 program pengajian peringkat sarjana, 7 program pengajian peringkat sarjana, dan 3 program pengajian peringkat doktoral.

Sebilangan besar pelajar yang mendaftar di universiti berasal dari kepercayaan masyarakat itu sendiri. Majalah Tempo 2005 dan Kompas 2006 meninjau dan mendakwa bahawa UNPAS termasuk dalam 3 universiti paling digemari di Bandung sementara SWA 2007 meninjau bahawa UNPAS berada di kedudukan 4 teratas dari segi akreditasi dan 25 universiti teratas di Jawa. Pada akhir tahun 2008, UNPAS mendapat kedudukan dalam 10 universiti swasta teratas di Indonesia dan juga universiti swasta ke-3 terbaik berdasarkan UniRank ( http://www.4icu.org/id ). UNPAS juga mendapat “A” dari segi akreditasi.

Dengan bilangan pelajar yang ramai, UNPAS juga mempunyai pelajarnya yang terlibat dalam pelbagai aktiviti. Mereka berjaya memperoleh beberapa pencapaian, dalam dan luar negara, termasuk aktiviti saintifik, sukan, seni, teknologi, dan aktiviti masyarakat lain. Dalam sukan, pelajar UNPAS telah mencatat dan memperoleh pencapaian dalam kejuaraan dunia, seperti The World Alpinis Championship di Amerika Syarikat, Pingat Gangsa Taekwondo Antarabangsa 2009 dalam Sukan Sea ke - 25 di Laos, Vientiane, dan pemenang terbaik Indonesia Gokart pada tahun 2009, 2012, 2015 dan 2016, dan Kereta Elektrik terbaik pada tahun 2014 dan 2015.

Pelaksanaan University Tridarma , dalam kebanyakan program pengajian, telah mencapai tahap kecekapan dalamannya yang sangat baik. Organisasi Pengajian Tinggi Akreditasi Nasional, selanjutnya disebut BAN-PT, menduduki peringkat indikator yang diterima oleh 14 program pengajian "A" (PERDANA), sementara keberadaan Unit Jaminan Kualiti Indonesia UNPAS, selanjutnya disebut SPMI , telah berjaya mencapai keberhasilan pelaksanaan Sistem Jaminan Kualiti Dalaman universiti yang diberikan dari Direktorat Jenderal Pengajian Tinggi Kementerian Pendidikan Nasional, yang selanjutnya akan disebut sebagai Dirjen Dikti Kemendiknas , pada tahun 2008. Tahun 2016 adalah salah satu tahun terbaik SPMI dalam membuat persembahannya, menjadikan UNPAS sebagai universiti terkemuka antara lain. Pada masa yang sama, UNPAS juga memberikan panduan latihan kepada universiti-universiti yang akreditasi masih di bawah "A" (PERDANA).

Untuk mewujudkan jaringan dan pelaksanaan On-Campus dan menyokong Pembelajaran Jarak Jauh Dalam Talian, UNPAS telah membina dan menyelesaikan infrastruktur Persidangan Video / Teleconference. Prasarana itu sendiri telah diuji oleh Dikti dan institusi lain.

Tambahan pula, tahap pengakuan dan kepercayaan dari masyarakat semakin tinggi, baik di peringkat nasional dan antarabangsa. Ini dibuktikan dengan fakta bahawa pada tahun 2007, UNPAS sudah termasuk dalam 50 Universitas Indonesia yang Berjanji dan 80 universiti yang berasaskan kesihatan dan daya saing. Sementara itu, UNPAS juga telah mengembangkan kepercayaan besar untuk melaksanakan Program Pemerkasaan Komuniti dari JICA dan menjalankan pendidikan bahasa Mandarin dengan kerjasama Hebei Normal University, Republik Rakyat China. UNPAS juga menempatkan 8 orang guru asing (7 orang guru dari China dan 1 orang guru dari Korea Selatan).

Pada tahun 2015, UNPAS menjadi tuan rumah “Annual International Conference (AIC) 2015 Equal Educational Opportunity by U-Learning Technology” untuk kali kedua. Ia juga dihadiri oleh 14 negara dan Rektor UNPAS sebagai Ketua Jawatankuasa Pemandu sejak AIC pertama di Busan, Korea Selatan. Pada bulan November 2016, persidangan serupa diadakan di Afrika Selatan di mana Rektor sekali lagi diberi mandat untuk menjadi Pengerusi Jawatankuasa Pemandu ketiga. Pada tahun 2015, UNPAS bekerjasama dengan University of Northern Philippines (UNP) untuk menganjurkan Seminar Antarabangsa “International Conference in Interdisciplinary Studies in Cultural Preservative”.

Program ijazah bersama antara Guangxi Normal University, Republik Rakyat China, dan UNPAS telah dimulakan sejak tahun 2010, sementara Kelas Antarabangsa telah dibuka secara rasmi sejak tahun akademik 2012/2013. Kejuruteraan Informatik, Fakulti Kejuruteraan UNPAS adalah jurusan pertama yang membuka kelas antarabangsa, kemudian diikuti oleh Fakulti Ekonomi dan Perniagaan pada tahun 2018, dengan kerjasama Universiti Kyung Hee, Korea Selatan. Terdapat juga rumah asrama untuk pelajar yang terdapat di Jl. Setiabudhi No. 19 Bandung dan program tinggal di rumah antara pelajar UNPAS dan Genki Gakuen dari Shizouka , Jepun dan Chonbuk National University, Korea Selatan.

Aktiviti akademik dijalankan dengan baik oleh guru yang berpengalaman. Hingga kini, menurut Pangkalan Data Pengajian Tinggi, yang selanjutnya disebut PDPT ( Pangkalan Data Perguruan Tinggi), UNPAS mempunyai kira-kira 574 guru yang lulus dari universiti dalam dan luar negara. Ia terdiri daripada 27 profesor, 158 gelar doktor, dan 402 gelar sarjana. Oleh itu, dengan kira-kira 19.200 pelajar, UNPAS mempunyai nisbah guru yang seimbang, iaitu 1: 35.1. Pada tahun 2009, UNPAS menerima geran untuk promosi universiti antarabangsa melalui QS Stars sementara pada tahun 2012 menerima anugerah tiga bintang "Dinilai untuk Kecemerlangan" untuk Kekerapan dan Pengajaran dan anugerah dua bintang untuk Internalisasi.

Untuk meningkatkan perkhidmatan kepada pelajar asing, UNPAS telah menubuhkan Pejabat Antarabangsa (Bahagian Kerjasama Antarabangsa) sejak tahun akademik 2010/2011. Selanjutnya, program kajian Komunikasi dan Pengurusan telah memperoleh pencapaian untuk Sekolah Komunikasi dan Pengurusan Terbaik tiga tahun berturut-turut, 2012, 2013, dan 2014.

Pada tahun 2015, UNPAS memperoleh ISO 9001: 2008 sementara pada tahun 2017, versi baru ISO 9001: 2015 juga diperoleh oleh ibu pejabat dan beberapa program pengajian, seperti Teknologi Makanan, Pengurusan, Pentadbiran Awam dan Biologi dan Fakulti Undang-Undang. Jawatankuasa Akreditasi Nasional, yang selanjutnya disebut KAN (Komite Akreditasi Nasional), juga diperoleh pada tahun yang sama. Awal 2019, terdapat 201 pengambilalihan Hak Kekayaan Intelektual, yang selanjutnya akan dirujuk kepada HAKI (Hak Kekayaan Intelektual), jenama, dan paten. Para guru telah menerima 68 geran penyelidikan, (50 tajuk dan 18 tajuk adalah untuk khidmat masyarakat). Ini adalah yang paling banyak di antara universiti swasta lain di Jawa Barat dan Banten. UNPAS juga telah mengeksport 4 mesin tepung ubi kayu yang diubah suai ke Republik Fiji.

Untuk mempermudah program Persijilan Profesional pada tahun 2016, UNPAS menjalin kerjasama dengan institusi pensijilan profesional antarabangsa, American Academy of Project Management, di Amerika Syarikat. Ini dilaksanakan pada tahun 2016 oleh pelajar yang lulus pada tahun 2016. Sebilangan guru juga telah memperoleh sijil ini dari institusi tersebut. Selanjutnya, berdasarkan penilaian prestasi universiti oleh Direktorat Jenderal Penyelidikan dan Pembangunan pada pertengahan bulan Julai 2016, UNPAS dikelompokkan sebagai UTAMA.

Menurut Institusi Penilaian dan Pelaksanaan Teknologi, selanjutnya akan disebut sebagai BPPT (Badan Pengkajian dan Penerapan Teknologi), UNPAS bergabung dengan implementasi teknopreneurship-partner yang juga mendukung program pemerintah untuk mencapai tujuannya menjadi negara maju. Pada bulan Oktober 2016, UNPAS juga bergabung dengan Nusantara Student Exchange atau dipanggil PERMATA (Pertukaran Antarmahasiswa Nusantara). Pada tahun 2018, UNPAS telah menubuhkan Institusi Persijilan Profesi, atau LSP P1, yang diluluskan oleh Institusi Pensijilan Profesi Nasional, atau BNSP (Badan Nasional Sertifikasi Profesi) dan juga Pusat Halal Pasundan untuk mengembangkan pelaksanaan syariah Islam. Terdapat juga 10 jurnal ilmiah yang disenaraikan di DOAJ dan 1 disenaraikan di Thomson Reuters.

Menurut Keputusan Menteri Penyelidikan dan Teknologi No. 775 / KPT / I / 2019, UNPAS secara rasmi menubuhkan Fakulti Perubatan yang pada tahun akademik 2019/2020 telah menerima 50 pelajar setakat ini.

Lokasi

Bandung

Alamat
Jl. Lengkong Besar No.68
Bandung, Jawa Barat, Indonesia

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Pada masa ini tidak ada program untuk dipaparkan

Sila menapis carian di atas, lihat kategori popular kami di bawah atau melakukan carian kata kunci.


... or simply by choosing your degree: