UIN Maulana Malik Ibrahim Malang

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universiti Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim Malang ditubuhkan dengan Keputusan Presiden No. 50 pada 21 Jun 2004. Merealisasikan idea beberapa tokoh terkenal Jawa Timur untuk menubuhkan institusi pendidikan tinggi Islam di bawah Kementerian Hal Ehwal Ugama, Cabang IAIN Surabaya ditemui melalui Keputusan Kementerian Agama No. 17 tahun 1961. Jawatankuasa ini ditugaskan untuk menubuhkan Fakulti Syariah di Surabaya dan Fakulti Tarbiyah di Malang. Kedua-duanya adalah cabang fakulti IAIN Sunan Kalijaga yang dirasmikan oleh Menteri Hal Ehwal Ugama pada 28 Oktober 1961. Pada 1 Oktober 1964 Fakulti Teologi Islam ( Ushuluddin ) juga ditubuhkan di Kediri melalui Keputusan Kementerian Hal Ehwal Ugama No. 66/1964.

Dalam perkembangannya, ketiga-tiga cabang fakulti tersebut digabungkan dan ditadbir secara struktural di bawah Institut Islam Negeri (IAIN) Sunan Ampel seperti yang ditubuhkan dalam Keputusan Kementerian Agama No. 20 pada tahun 1965. Berdasarkan keputusan ini, Fakulti Tarbiyah Malang menjadi fakulti cawangan IAIN Sunan Ampel. Dalam perkembangan selanjutnya, melalui Keputusan Presiden No. 11, 1997, Fakulti Tarbiyah Malang IAIN Sunan Ampel mengubah statusnya menjadi Institut Islam Negeri Malang (STAIN) sebagaimana juga dialami oleh cabang fakulti lain IAIN di Indonesia, sebanyak 33 institusi . Oleh itu, sejak itu STAIN Malang telah menjadi institusi pendidikan tinggi Islam yang bebas selain dari IAIN Sunan Ampel.

Dalam rancangan pembangunan strategik, seperti yang dinyatakan dalam Pelan Strategik Pelan Pembangunan Sepuluh Tahun Malang (1998 / 1999-2008 / 2009), pada separuh masa kedua perkembangannya, Institut Islam Negeri Malang mengubah status institusinya dari sebuah institusi menjadi universiti. Melalui usaha yang bersungguh-sungguh, cadangan untuk meningkatkan statusnya menjadi universiti telah disetujui oleh Presiden seperti yang dinyatakan dalam Keputusan Presiden No. 50, bertarikh 21 Jun 2004 dan dirasmikan oleh Menteri, Prof HA Malik Fajar, M.Sc bagi pihak Presiden pada 8 Oktober 2004 dengan nama Universiti Islam Negeri (UIN) Malang dengan tugas utamanya adalah mengadakan program pengajian tinggi dalam bidang sains agama Islam dan sains am. Oleh itu, 21 Jun 2004 dijadikan hari ulang tahun universiti ini. Universiti ini pernah dinobatkan sebagai Universiti Islam Indonesia-Sudan (UIIS) sebagai pelaksanaan kerjasama antara pemerintah Indonesia dan Sudan dan diresmikan oleh Wakil Presiden, Dr. H. Hamzah Haz pada 21 Juli 2002 yang juga dihadiri oleh pegawai tinggi kerajaan Sudan. Dalam paradigma akademik, universiti mengembangkan pengetahuan bukan hanya dari kaedah saintifik melalui penaakulan logik seperti pemerhatian, eksperimen, tinjauan, wawancara, dan sebagainya, tetapi juga dari Al-Quran dan Hadis, yang dikenali sebagai paradigma integrasi. Oleh itu, kedudukan mata pelajaran pengajian Islam seperti Qur dan Hadis, dan Fiqh sangat penting dalam rangka penyatuan pengetahuan ilmiah.

Secara institusi, Universiti Islam Negeri (UIN) Malang mempunyai enam fakulti program sarjana. Mereka adalah: (1) Fakulti Pendidikan, menjalankan Departemen Pendidikan Ilmu Sosial, Departemen Pendidikan Islam, Departemen Pendidikan Guru Sekolah Rendah Islam, dan Jabatan Pendidikan Bahasa Arab (2) Fakulti Syariah, menjalankan Jabatan Keluarga Islam dan Departemen Hukum Bisnis Syariah, (3) Fakulti Ilmu Kemanusiaan, menjalankan Departemen Bahasa dan Huruf Arab dan Jabatan Bahasa dan Huruf Bahasa Inggris, (4) Fakulti Ekonomi, menjalankan Departemen Manajemen, Perakaunan, dan Bank Hukum Syariah, ) Fakulti Psikologi, menjalankan Jurusan Psikologi, (6) Fakulti Sains dan Teknologi, menjalankan Jurusan Matematik, Biologi, Farmasi, Fizik, Kimia, Kejuruteraan Informatika, dan Senibina. Pengajian Sarjana mempunyai enam program, iaitu: Program Sarjana Pengurusan Pendidikan Islam, Program Sarjana Pendidikan Bahasa Arab, Program Sarjana Pengajian Islam, Program Sarjana Pendidikan Guru Sekolah Rendah Islam, Program Sarjana Pendidikan Islam, dan Program Sarjana Pendidikan Islam Keluarga Undang-undang. Mengenai Program Doktor Falsafah, universiti mempunyai dua program, iaitu Program Pengurusan Pendidikan Islam dan Doktor Pendidikan Bahasa Arab.

Ciri unik universiti ini, sebagai implikasi model pengembangan saintifik, adalah kewajiban semua ahli akademik untuk menguasai bahasa Arab dan bahasa Inggeris. Melalui bahasa Arab, mereka diharapkan dapat mempelajari Islam dari sumber yang asli, iaitu Al-Quran dan Hadis, dan diharapkan melalui penguasaan bahasa Inggeris mereka, para ahli akademik dapat mempelajari pengetahuan dan sains umum, dan juga menggunakannya sebagai alat komunikasi global. Oleh itu, universiti ini dipanggil universiti dwibahasa. Untuk mencapai sasaran ini, universiti mengembangkan sekolah berasrama atau " pesantren " di kampus di mana semua pelajar tahun satu mesti tinggal. Oleh itu, pendidikan universiti adalah gabungan antara tradisi universiti dan tradisi sekolah berasrama penuh ( pesantren ). Dengan menerapkan model pendidikan ini, diharapkan dapat melahirkan graduan yang merupakan sarjana profesional dan intelektual yang juga mahir dalam pengajian agama atau sarjana Islam yang cerdas dan profesional yang mendalam dalam pengajian sains. Ciri utama pelajar adalah bahawa siswazah bukan sahaja menguasai pengetahuan jurusan mereka, tetapi juga menguasai Al-Quran dan Hadis sebagai sumber utama ajaran Islam.

Terletak di Jalan Gajayana 50, Dinoyo Malang dengan luas kampus seluas 14 hektar, Universiti ini memodenkan dirinya secara fizikal sejak September 2005 dengan bangunan rektor, fakulti, pejabat pentadbiran, kuliah, makmal, urusan pelajar, latihan, sukan, pusat perniagaan, poliklinik, masjid, dan sekolah berasrama penuh yang menggunakan dana dari Bank Pembangunan Islam (IDB) melalui Surat Kelulusan IDB No. 41 / IND / 1287 bertarikh 17 Ogos 2004. Pada 27 Januari 2009, Presiden Republik Indonesia Dr. H. Susilo Bambang Yudhoyono bersetuju untuk menjadikan universiti itu sebagai Universiti Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim Malang. Memandangkan namanya cukup panjang, pada ucapan pada ulang tahun ke-4, Rektor menyingkat nama Universiti menjadi Universiti Islam Negeri Maliki. Dengan prestasi fizikal yang luar biasa dan moden serta melalui tekad, semangat, dan komitmen yang kuat dari semua ahli akademik dan dengan memohon restu dan petunjuk dari Allah yang Maha Kuasa, Universiti bertujuan untuk menjadi pusat kecemerlangan dan pusat peradaban Islam sebagai langkah untuk melaksanakan ajaran Islam sebagai rahmat kepada dunia (al Islam rahmat li al- alamin ).

Lokasi

Malang

Alamat
Jalan Gajayana No. 50 Malang
65144 Malang, Jawa Timur, Indonesia

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Pada masa ini tidak ada program untuk dipaparkan

Sila menapis carian di atas, lihat kategori popular kami di bawah atau melakukan carian kata kunci.


... or simply by choosing your degree: