Syiah Kuala University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Fasa awal pembangunan Syiah Kuala University sangat unik kerana ia dimulakan oleh para ahli akademik, para ulama dan para pedagang Aceh yang tinggal di Medan, Jakarta, Pulau Pinang, Teluk Intan, Pelabuhan Klang, dan Singapura. Konsep pembangunan yang dikembangkan oleh pemimpin-pemimpin terkemuka diajukan kepada Pemerintah Provinsi Aceh, Panglima Tentara Militer dan Kantor Polisi di Banda Aceh dan Ir. Soekarno, presiden pertama Indonesia. Tugu khas untuk pembangunan itu dibina dan wabak untuk penubuhan universiti itu ditandatangani oleh Presiden yang dapat dilihat hingga hari ini di monumen tersebut.

Dua rumah tetamu pertama, sebuah kampus yang lengkap di Fakulti Ekonomi, empat buah bangunan akademik untuk beberapa fakulti pertama yang pertama dan lebih daripada 50 buah rumah untuk pengurusan universiti, pensyarah, dan kakitangan telah didermakan sepenuhnya oleh peniaga Aceh. Ahli akademik terkemuka dari Jakarta, Bogor, Bandung dan Yogyakarta telah dijemput untuk mengajar lima tahun pertama pelajar universiti, dibiayai oleh pedagang dan diselaraskan oleh Pemerintah Provinsi Aceh. Oleh itu, presiden pertama Indonesia memanggilnya Jantung Rakyat Aceh.

Universiti ini memulakan programnya daripada menumpukan pada memenuhi keperluan kapasiti manusia untuk wilayah penyelidikan dan perkhidmatan masyarakat. Ia kini merupakan salah satu daripada tiga universiti terbaik di luar Jawa dengan kedudukan A (Universiti Andalas di Padang, Universiti Hasanuddin di Makassar dan Syiah Kuala University di Aceh). Ini adalah salah satu ranking webometrik keseluruhan terbaik di Indonesia dan keempat terbaik dari segi kecemerlangan, selepas Universiti Indonesia di Jakarta, Institut Teknologi Bandung di Bandung, dan Universiti Gajah Mada di Yogjakarta, seperti yang diterbitkan oleh "webometrics.info" sebagai Januari 2016.

Pengurusan universiti dan semua institusinya bekerja keras untuk mempersiapkan diri dan lulusannya untuk masuk dan menyertai era baru Bangsa-bangsa Asia Tenggara (ASEAN) seperti yang diumumkan di Kuala Lumpur pada September 2015. Semua negara ASEAN akan menjadi bersatu sebagai komuniti baru yang dipanggil "Komuniti Ekonomi ASEAN" bermula dari tahun 2016. Kerjasama dan kerjasama di kalangan semua universiti di dalam ASEAN akan menjadi satu kemestian dan semua program akan diseragamkan untuk memenuhi keperluan komuniti baru ASEAN dan serasi dengan komuniti lain di dunia.

107675_107661_uskk.jpg

Aceh adalah wilayah khas Indonesia. Wilayah ini terletak di hujung utara Sumatra. Ibu kotanya adalah Banda Aceh. Ia terletak berhampiran dengan Kepulauan Andaman dan Nicobar India dan dipisahkan dari mereka oleh Laut Andaman. Terdapat 11 kumpulan etnik pribumi di rantau ini, yang terbesar adalah penduduk Aceh, mencakup kira-kira 80% penduduk di rantau ini. Aceh dianggap sebagai tempat penyebaran Islam di Indonesia bermula dan merupakan faktor utama penyebaran Islam di Asia Tenggara. Islam mencapai Aceh (Kerajaan Fansur dan Lamuri) sekitar 900 AD. Pada awal abad ketujuh belas, Kesultanan Aceh adalah negeri yang paling kaya, berkuasa dan dibudidayakan di rantau Selat Melaka. Asal-usul orang Aceh adalah Melayu Asia Selatan, Arab, India, Cina dan beberapa orang dari Eropah, seperti yang tinggal di Lamno dan Serewey yang berasal dari Spanyol dan Portugal. Aceh mempunyai sejarah kemerdekaan politik dan penentangan terhadap pengawasan oleh pihak luar, termasuk bekas penjajah Belanda dan kekuasaan lainnya.

Syiah Kuala University menawarkan program ijazah, lepasan serta profesional dalam bidang Ekonomi, Sains Veterinar, Latihan dan Pendidikan Guru, Kejuruteraan, Undang-Undang, Pertanian, Perubatan, Matematik dan Sains Alam, Sains Sosial dan Politik, Kejururawatan, Pergigian, Perikanan dan Marin Sains, Program Pasca Siswazah. Kesemua unit mempunyai sub-program yang secara serentak disenaraikan di antara tiga universiti kebangsaan terakreditasi di Indonesia.

Universiti ini merupakan pusat dari beberapa pusat penyelidikan yang diusahakan di peringkat antarabangsa: Pusat Penyelidikan Tsunami dan Mitigasi Bencana, Pusat Perdamaian dan Konflik, Kajian Resolusi dan Pusat Antarabangsa di Aceh dan Kajian Lautan India.

Universiti ini juga mempunyai pusat-pusat lain yang menyediakan perkhidmatan langsung kepada para pelajar dan komuniti, mereka ialah Pusat Perkhidmatan Komuniti, Sekolah Laboratorium Universiti, Pusat Bahasa Inggeris dan Pusat Latihan Pengajaran

Universiti ini adalah ahli BKS-PTN, persatuan kolaborasi Persatuan Universiti Barat Indonesia Sumatera dan Kalimantan, ahli Uninet IMT-GT dan ahli Konsortium Universiti Pendidikan Asia-Pasifik (CAPEU).

110077_IMG_9955.JPG

Misi Syiah Kuala University

  1. Untuk melaksanakan "Tri Dharma - tiga denotasi" institusi pengajian tinggi yang menyokong pembangunan tempatan, kebangsaan dan antarabangsa dengan menggunakan sumber tempatan, nasional dan antarabangsa yang ada.
  2. Untuk meningkatkan kualiti akademik untuk menghasilkan graduan yang sangat kompetitif.
  3. Untuk melaksanakan pengurusan kualiti bersepadu dalam bidang pendidikan melalui penerapan prinsip telus, partisipatif, efisien dan produktif.
  4. Untuk terus mengukuhkan dan memperluas rangkaian kerjasama institusi dalam usaha membangun dan memelihara penemuan sains, teknologi, kemanusiaan, sukan

Lokasi

Banda Aceh

Alamat
Banda Aceh, Aceh, Indonesia