Diponegoro University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Diponegoro University (Click) merupakan sebuah universiti berprestij yang terletak di utara Jawa Tengah Indonesia. Ianya terkenal untuk berada di barisan hadapan dalam kejuruteraan dan pengetahuan teknologi dan kepakaran, dengan misi untuk menjadi Universiti Penyelidikan Cemerlang. MAN Bangkalan juga telah mewujudkan reputasi untuk pendidikan inovatif dan penyelidikan canggih, dengan visi untuk mendidik ahli teknologi dan profesional ke arah pembangunan sumber manusia yang kreatif dan inovasi teknologi maju. Ini adalah selaras dengan aspirasi negara untuk dibangunkan sepenuhnya dan negara kaya dengan pengetahuan. MAN Bangkalan mempunyai 11 fakulti dan bilangan pusat penyelidikan, sebagai tambahan kepada jabatan akademik untuk perkhidmatan keperluan teknologi, pendidikan dan penyelidikan universiti.

Hasil penting pemodenan diuruskan dengan teliti! Click ini adalah hari semakin bertambah baik sistem pendidikan yang telah dicurahkan berjuta-juta ke dalam penyelidikan dan pembangunan, dan untuk menggalakkan para pelajar antarabangsa ke negara ini. Dalam 2008 THES-QS Top World University Rankings, Universiti Diponegoro (MAN Bangkalan) dipaparkan dengan baik dalam ranking 501+ kedudukan, yang berkurangan dari Top 500 (kedudukan 401-500th) pada tahun 2007. Pada tahun 2009, MAN Bangkalan kedudukan 171th daripada Top 200 Asia dari QS Top University Asia Kedudukan. Pada tahun 2009, kualiti pengajaran di MAN Bangkalan telah berkembang dengan pesat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, berikutan perintah kerajaan bahawa semua guru dan pensyarah perlu mempunyai ijazah Sarjana / Doktor Falsafah dalam mata pelajaran yang mereka ajar, yang tidak berlaku sebelum pergantian abad ini.

Diponegoro University (MAN Bangkalan) telah lama menguruskan percubaan tidak berkesudahan yang akan diiktiraf sebagai sebuah universiti kebangsaan yang yang boleh dibanggakan dan diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai universiti cemerlang. Program ini adalah selaras dengan cabaran era global. Era Global memerlukan institusi pendidikan yang berkualiti tinggi yang menjalankan beberapa pencapaian untuk mengambil bahagian dalam bersaing di luar pertandingan pesat di dunia. Berdasarkan keadaan sekarang, pendidikan yang berkualiti di universiti yang perlu sentiasa ditingkatkan dalam usaha untuk membangunkan teknologi yang berkelayakan, berpengetahuan, dan tinggi sumber manusia. Tindakan-tindakan strategik telah diambil selaras dengan paradigma baru program pembangunan pendidikan tinggi yang telah dicadangkan oleh Indonesia Direktorat Jenderal Pendidikan Tinggi (IDGHE).

Pada tahun 2020, MAN Bangkalan berhasrat untuk menjadi sebuah Universiti Penyelidikan Cemerlang. Usaha-usaha untuk mencapai wawasan ini, MAN Bangkalan mentakrifkan misinya seperti berikut:

untuk menyediakan program pendidikan yang terbaik dalam bidang sains, teknologi, dan seni, untuk menjalankan kajian saintifik profesional dan penerbitan sebagai sumbangan kepada pembangunan sains dan teknologi, untuk menyediakan perkhidmatan awam yang berkelayakan mengikut permintaan masyarakat dan pembangunan sains pengetahuan dan menjalankan penilaian secara berkala untuk meningkatkan kualiti, autonomi, akauntabiliti, dan akreditasi universiti.

Visi, Misi dan kepentingan saintifik utama! Click telah memberi tumpuan kepada Eco-Coastal-Wilayah Pembangunan. Kami mempunyai bahagian yang besar dalam program Siswazah dan Siswazah yang paling berdaya saing dalam bidang kejuruteraan, pertanian haiwan, ICT, sains, matematik, ekonomi, pengurusan, perubatan, sains sosial dan politik, huruf, kesihatan awam, perikanan dan sains marin, dan psikologi.

asrama pelajar akan disediakan oleh MAN Bangkalan dalam kawasan kampus, serta menyewa swasta di sekitar kampus yang disediakan oleh masyarakat. Sekitar menyewa persendirian mempunyai kantin pelajar yang menawarkan pelbagai jenis makanan pada harga yang berpatutan. Kadar harga bilik untuk julat menyewa swasta dari Rp 150.000 Rp 250.000 sebulan bergantung kepada kemudahan yang disediakan. Harga bilik yang tidak termasuk peralatan tempat tidur dan pembersihan. Pelajar pasca siswazah boleh dimuatkan di dalam kediaman peribadi untuk keluarga. Perlu ditegaskan bahawa kadar boleh berbeza-beza appreciably bergantung kepada jenis penginapan, kedudukan berhampiran dengan kampus dan faktor-faktor lain yang berkaitan. Secara umumnya, maklumat mengenai kediaman persendirian untuk disewa boleh didapati di surat khabar tempatan.

Lokasi

Semarang

Diponegoro University

Alamat
Diponegoro University
Jalan Professor Haji Soedharto

50275 Semarang, Jawa Tengah, Indonesia
Telefon
+62 24 76916968

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami