CEPT University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

cept01

University CEPT memberi tumpuan kepada pemahaman, mereka bentuk, merancang, membina dan mengurus habitat manusia. program pengajaran Its membina profesional yang bernas dan program-program penyelidikan mendalami kefahaman penempatan manusia. CEPT Universiti juga menjalankan projek nasihat untuk melanjutkan matlamat menjadikan habitat lebih sesuai didiami.

Universiti terdiri daripada lima fakulti. Fakulti Seni Bina telah ditubuhkan sebagai 'School of Architecture' pada tahun 1962. Ia memberi tumpuan kepada reka bentuk dalam bidang swasta. Fakulti Perancangan, memberi tumpuan kepada perancangan dalam bidang awam, telah ditubuhkan pada tahun 1972 sebagai 'Pusat Pengajian Perancangan'. Fakulti Teknologi, yang memberi tumpuan kepada kejuruteraan dan pembinaan, telah ditubuhkan pada tahun 1982 sebagai 'Pusat Pengajian Sains dan Teknologi Bangunan. Fakulti Rekabentuk ditubuhkan pada tahun 1992 sebagai 'School of Interior Design. Ia membincangkan dengan hiasan dalaman yang berkaitan habitat, kraf, sistem, dan produk. Fakulti Pengurusan ditubuhkan pada tahun 2013 dan ia memberi tumpuan kepada Habitat dan Pengurusan Projek.

University CEPT mengambil namanya daripada 'Pusat Perancangan dan Teknologi Alam Sekitar' (CEPT). CEPT dan pelbagai sekolah bahawa ia terdiri ditubuhkan oleh Persatuan Pendidikan Ahmedabad dengan sokongan Kerajaan Gujarat dan Kerajaan India. Kerajaan Gujarat diperbadankan CEPT sebagai sebuah universiti pada tahun 2005. The University Grants Commission diiktiraf University CEPT di bawah seksyen 2 (f) Akta UGC, 1956 pada tahun 2007. Jabatan Penyelidikan Industri dan Saintifik (dsir) Kerajaan India mengiktiraf Universiti sebagai Penyelidikan Organisasi dan saintifik Industrial (SIRO).

cept02

penubuhan

The Education Society Ahmedabad (AES) yang ditubuhkan di Pusat Perancangan Alam Sekitar & Teknologi (CEPT) pada tahun 1962 dengan penubuhan Sekolah Seni Bina (SA) melalui geran-in-bantuan daripada Kerajaan Gujarat. Pusat Pengajian Perancangan (SP) telah ditubuhkan pada tahun 1972 dengan bantuan kewangan daripada Kerajaan India (MHRD), Kerajaan Gujarat dan Yayasan Ford. Sekolah-sekolah yang lain; Pusat Pengajian Sains dan Teknologi Bangunan henti (SBST) dan Sekolah Interior Design (SID) telah ditubuhkan pada tahun 1982 dan 1991 masing-masing dengan geran-in-bantuan daripada Kerajaan Gujarat.

Pada mulanya CEPT telah ditubuhkan dan dikendalikan oleh Education Society Ahmedabad (AES). Pada tahun 1994, amanah yang berasingan dan masyarakat CEPT Persatuan telah ditubuhkan. CEPT didaftarkan sebagai Persatuan dan Amanah Awam Kebajikan. CEPT telah didaftarkan di bawah Pertubuhan sama ada Berdaftar Persatuan / Syarikat / Akta Pendaftaran Lain-lain 1860 dengan Penolong itu. Pendaftar Pertubuhan, Ahmedabad Region, Ahmedabad, Pendaftaran vide No. Guj / 4185 / Ahmedabad bertarikh 24 Jan 1994.

Sejak penubuhannya CEPT beroperasi sebagai sebuah institusi akademik autonomi percuma untuk membangunkan program-program akademik dan menganugerahkan diploma sendiri pada akhir pelbagai program pengajian yang diiktiraf oleh Negeri Gujarat dan badan kawal selia berkanun bagi kursus-kursus teknikal - Majlis India Semua Pendidikan Teknikal (AICTE). Dari 2002 - 2005, CEPT telah bergabung dengan Hemachandracharya Utara Gujarat University di Patan. Oleh itu, pelajar-pelajar menyelesaikan pelbagai program di CEPT telah dianugerahkan ijazah sarjana muda dan sarjana. CEPT menjadi Universiti oleh Akta Gujarat Negeri Badan Perundangan 2005 berkuatkuasa April 12, 2005. University CEPT telah diiktiraf oleh Suruhanjaya Geran Universiti di bawah Seksyen 2 (f) Akta UGC, 1956 pada Februari 2007. Universiti ini diiktiraf sebagai saintifik dan Pertubuhan Penyelidikan Perindustrian (SIRO) oleh Jabatan Penyelidikan Perindustrian (dsir) Sains dan.

cept03

Pedagogi

Program-program pengajaran di Universiti CEPT memberi tumpuan kepada membina kapasiti profesional dan oleh itu mereka berpusat di 'studio' atau 'makmal'. Di sini, pelajar terlibat dengan masalah hidup seperti direka dengan baik. Kursus, seminar dan penyelidikan tugasan, bertujuan membangunkan kebolehan konseptual dan analitikal pelajar, dan bengkel kemahiran meningkatkan menyokong pembelajaran di studio dan makmal. Pelajar juga perlu mendaftar dalam program pelancongan dan dokumentasi dan pelatih di pejabat profesional untuk meluaskan pendedahan mereka.

CEPT University menghargai kepentingan individu dan kebolehan pelajarnya. Untuk membolehkan setiap pelajar menentukan hala tuju yang unik pengajian dan menyedari beliau potensi individu sendiri, program mandat hanya tiga suku daripada jumlah kredit yang pelajar perlu melengkapkan. Pelajar boleh melengkapkan kredit baki dengan memilih daripada pelbagai jenis kursus elektif yang ditawarkan di mana-mana lima fakulti universiti. Fakulti juga membuat segala usaha untuk memastikan bahawa walaupun dalam bahagian mandatori program ini, pelajar boleh memilih kursus yang sesuai dengan orientasi amalan mereka.

Kepercayaan bahawa mendidik profesional memerlukan mengamalkan profesional dan ahli akademik untuk bekerja rapat bersama-sama tegas melaksanakan falsafah pedagogi CEPT Universiti. Oleh itu, CEPT University bekerja sebagai kerjasama ahli akademik dan pengamal. Pengamal mahir membuat keputusan membawa pengalaman mereka untuk bilik darjah dan ahli akademik memberikan pendekatan yang lebih bertimbang rasa dan kritikal. Guru-guru di Universiti CEPT, melihat diri mereka sebagai jurulatih. Peranan mereka adalah untuk menyokong pelajar individu dalam penerokaan mereka dan dalam pencarian pembinaan keupayaan mereka.

Outreach Misi Antarabangsa

pembandaran India adalah satu transformasi dr jaman yg penting di mana penduduk yang luas akan bergerak dari kampung-kampung ke bandar-bandar dan bandar-bandar. Urusan skala ini tidak pernah berlaku sebelum pembangunan akan memerlukan sejumlah besar profesional yang berbakat, berkelayakan dan berpengalaman dari seluruh dunia untuk merancang, merekabentuk dan membina masa depan India. Oleh itu, CEPT Universiti telah menubuhkan Outreach Misi Antarabangsa untuk menjemput bakat global untuk menyertai dengan pelajar CEPT, ahli akademik dan penyelidik untuk bekerjasama dalam isu-isu perbandaran India dan untuk menyediakan profesional habitat masa depan.

Misi itu didakwa menarik cemerlang graduan antarabangsa, profesional dan ahli akademik untuk belajar, bekerja dan mengajar di India. Misi ini akan menyelaraskan beberapa peluang sedia ada dan baru untuk graduan antarabangsa, profesional, ahli akademik & penyelidik untuk menyertai dengan CEPT dan berusaha ke arah menyelesaikan cabaran perbandaran India.

Ia termasuk:

 1. Pelancongan di India
  Summer Tahunan dan Sekolah Winter di CEPT menawarkan program pembelajaran berstruktur (antara dua hingga lima minggu) yang menyediakan pelbagai pengalaman dalam dan luar India.
 2. Belajar di India
  siswazah dan sarjana muda program profesional menawarkan peluang besar untuk melaksanakan pendidikan ijazah yang berakar umbi dalam konteks tempatan. Mereka membolehkan pelajar menjalankan pendidikan profesional kualiti antarabangsa.
 3. Mengajar di India
  Yang berprestij program Felo Pengajaran di CEPT menjemput graduan antarabangsa tertunggak dan profesional muda untuk menghabiskan satu pengajaran tahun di CEPT.
 4. Penyelidikan di India
  sarjana penyelidikan mempunyai peluang untuk menjalankan penyelidikan bersama dengan ahli-ahli fakulti & pelajar di CEPT. Terdapat banyak kerjasama sedia ada dengan rakan universiti di seluruh dunia dan ada lagi peluang untuk meneroka kerjasama baru.
 5. Design di India
  Innovative program siswazah baru / s untuk profesional muda & berpengalaman dari negara-negara maju untuk melaksanakan ijazah sarjana pasca profesional, yang juga akan membolehkan mereka untuk bekerja di India.
This school offers programs in:
 • English

Lihat program sarjana »

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan:


[+]

[-]

Sarjana Landskap Seni Bina / Reka Bentuk

Campus Sepenuh masa Sambilan September 2018 India Ahmedabad + 1 lagi

Program landskap di CEPT University direka bentuk untuk membolehkan pemahaman komprehensif dan mendalam tentang profesion. Ia menyediakan pendidikan profesional untuk membangunkan landskap dalam persekitaran yang padat dan pelan induk melalui pendidikan reka bentuk yang sengit yang disokong dengan asas kejuruteraan yang kuat. Pelajar telah menunjukkan pemikiran baru, ditambah pula dengan respons yang diukur dan relevan kepada situasi landskap yang berbeza-beza. Semangat penerokaan dan mencari penyelesaian kreatif adalah sebahagian daripada pendidikan. Prinsip dasar adalah penekanan pada reka bentuk landskap ke arah pembangunan dan pemuliharaan ekosistem mampan alam [+]

Sarjana Landskap Seni Bina / Reka Bentuk

Fakulti Seni Bina - CEPT University

Arkitek / Pereka Landskap memainkan peranan penting di negara seperti India yang berubah dengan cepat dalam bentuk fizikalnya. Profesional Landscape sekarang telah dilatih bukan sahaja sebagai penghias taman tapi pelindung ekologi sensitif sumber alam dan bekerja pada pelbagai skala, kerumitan, dan tipologi, yang termasuk projek-projek dalam landskap serantau, perumahan, institusi, rekreasi, bandar, warisan, infrastruktur, ruang industri dan isi rumah. Sebagai tambahan untuk membangunkan keupayaan teknikal, hari ini Profesional Lanskap perlu mengembangkan pemahaman kritis tentang skop profesion dan mengembangkan sistem nilai dan rasa siasat yang tajam untuk membolehkan tanggapan yang sesuai dalam dunia yang sentiasa berubah./>... [-]


[+]

[-]

[+]

[-]

Sarjana Reka Bentuk dalam Reka Bentuk Perabot

Campus Sepenuh masa September 2018 India Ahmedabad

Fakulti Rekabentuk di CEPT University menawarkan program pascasiswazah dalam Reka Bentuk Perabot. The M. Des. (Reka Bentuk Perabot) adalah program profesional sepenuh masa, berpengalaman 2 tahun untuk menyediakan pelajar sebagai pereka dan inovator untuk industri perabot yang pesat berkembang. [+]

Sarjana Reka Bentuk dalam Reka Bentuk Perabot

Fakulti Rekabentuk - CEPT University

Fakulti Rekabentuk di CEPT University menawarkan program pascasiswazah dalam Reka Bentuk Perabot. The M. Des. (Reka Bentuk Perabot) adalah program profesional sepenuh masa, berpengalaman 2 tahun untuk menyediakan pelajar sebagai pereka dan inovator untuk industri perabot yang pesat berkembang./>

The M. Des. (Reka Bentuk Perabot) adalah tindak balas pragmatik kepada keperluan industri perabot dan pasaran yang semakin meningkat. Hari ini, kadar pembangunan di semua Metros India adalah eksponen di hampir semua sektor. Permintaan untuk perabot adalah dari sana di sektor perumahan, komersial dan institusi. Pada masa ini, peratusan besar perabot yang dibekalkan ke pasaran datang dari luar negara dan boleh dengan mudah direka dan dibuat di India.... [-]


Sarjana Perancangan Bandar

Campus Sepenuh masa September 2018 India Ahmedabad

Sarjana Perancangan Bandar (MUP) membolehkan pendedahan pelajar kepada amalan terbaik negara dan antarabangsa dalam perancangan bandar dan melengkapkan mereka dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk kerjaya profesional mereka dalam merancang dan mengurus pertumbuhan dan pembangunan bandar dan bandar. [+]

Sarjana Perancangan Bandar

Fakulti Perancangan - CEPT University

Sarjana Perancangan Bandar (MUP) membolehkan pendedahan pelajar kepada amalan terbaik negara dan antarabangsa dalam perancangan bandar dan melengkapkan mereka dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk kerjaya profesional mereka dalam merancang dan mengurus pertumbuhan dan pembangunan bandar dan bandar./>

Semasa kursus, pelajar belajar untuk memahami dan menganalisis pelbagai faktor yang mempengaruhi bandar kita dan menerapkan pemikiran kritikal dalam menyediakan penyelesaian bersepadu dan interdisipliner. Melalui latihan studio, kursus teori, projek penyelidikan individu dan lawatan lapangan di India dan luar negara, kursus ini melengkapkan pelajar dengan pengetahuan mendalam tentang penyediaan pelan undang-undang, dan rancangan dari peringkat serantau ke bandar dan kawasan tempatan. Ahli fakulti termasuk pengamal, ahli akademik, dan penyelidik terkemuka, yang kompeten dan mahir dalam bidang masing-masing, dengan pengalaman nasional dan global.... [-]


Sarjana Pengurusan Bandar

Campus Sepenuh masa September 2018 India Ahmedabad

Ia bercita-cita untuk membawa perubahan ketara di bandar India dengan mewujudkan sekumpulan profesional berkualiti tinggi khusus untuk pengurusan habitat manusia. Program ini membantu pelajar membangunkan kemahiran untuk menangani masalah yang rumit seperti meningkatkan kecekapan jangka panjang perkhidmatan bandar, meningkatkan fungsi harian bandar dan mencari cara untuk meningkatkan pembiayaan sistem bandar. Program ini memberi tumpuan kepada latihan antara disiplin sambil membangun kemahiran pengurusan yang berkesan. Semasa semester pertama 'semester', pelajar menjalankan kursus, yang membantu mereka, belajar tentang konteks bandar dan mengembangkan kecekapan dalam perakaunan, prinsip pengurusan dan penyelesaian masalah asas untuk kegunaan bandar-pengenalpastian isu-isu dan mencari penyelesaian. [+]

Sarjana Pengurusan Bandar

Fakulti Pengurusan - CEPT University

Bandar-bandar India berkembang dengan pesat dari segi populasi dan geografi. Mereka memerlukan perhatian yang berterusan untuk mengekalkan struktur sedia ada dan menguruskan pengembangan masa depan. Pengurusan Bandar adalah bidang yang akan datang yang memerlukan pengetahuan khusus mengenai pemukiman bandar dan prinsip pengurusan teras. Pengurus Urban memberi tumpuan kepada memahami bagaimana perbandaran dan bandar berfungsi dan mereka berusaha untuk meningkatkan fungsi teknologi, operasi dan kewangan bandar-bandar dengan tujuan meningkatkan daya hidup./>

Ia bercita-cita untuk membawa perubahan ketara di bandar India dengan mewujudkan sekumpulan profesional berkualiti tinggi khusus untuk pengurusan habitat manusia. Program ini membantu pelajar membangunkan kemahiran untuk menangani masalah yang rumit seperti meningkatkan kecekapan jangka panjang perkhidmatan bandar, meningkatkan fungsi harian bandar dan mencari cara untuk meningkatkan pembiayaan sistem bandar.... [-]


[+]

[-]

[+]

[-]

[+]

[-]

Sarjana Teknologi dalam Geomatik

Campus Sepenuh masa Sambilan September 2018 India Ahmedabad + 1 lagi

M.Tech dalam Geomatics adalah kursus profesional pelbagai disiplin di mana subjek-subjek canggih seperti Penginderaan Jauh, GIS, Sistem Pengurusan Pangkalan Data, Analisis Data Spatial, Bahasa Pemrograman, Photogrammetry, GPS dan Sistem Berdasarkan Lokasi, LiDAR, Data Big, Web dan GIS Mudah Alih , Teknologi Sumber Terbuka, Perancangan Projek dan Geo-visualisasi diajar. Ia memberikan peluang yang unik untuk meneroka aplikasi yang luas dalam bidang multidisiplin Kejuruteraan, Pembinaan, Infrastruktur, Utiliti, Perancangan, Pengurusan, Teknologi Maklumat, dan Tadbir Urus. [+]

Sarjana Teknologi dalam Geomatik

Fakulti Teknologi - CEPT University

GEOMATICS, yang lebih dikenali sebagai Geo-Informatika merujuk kepada matematik, sains, dan teknologi yang digunakan untuk mengkaji maklumat spatial. Ia adalah bidang dengan akar kuno, relevan moden, dan mata kepada masa depan. Kursus multidisiplin ini menggabungkan pengambilalihan, pengurusan, analisis, pemodelan dan pembentangan maklumat geospatial./>

M.Tech dalam Geomatics adalah kursus profesional pelbagai disiplin di mana subjek-subjek canggih seperti Penginderaan Jauh, GIS, Sistem Pengurusan Pangkalan Data, Analisis Data Spatial, Bahasa Pemrograman, Photogrammetry, GPS dan Sistem Berdasarkan Lokasi, LiDAR, Data Big, Web dan GIS Mudah Alih , Teknologi Sumber Terbuka, Perancangan Projek dan Geo-visualisasi diajar. Ia memberikan peluang yang unik untuk meneroka aplikasi yang luas dalam bidang multidisiplin Kejuruteraan, Pembinaan, Infrastruktur, Utiliti, Perancangan, Pengurusan, Teknologi Maklumat, dan Tadbir Urus.... [-]


Sarjana Teknologi dalam Membina Prestasi Tenaga

Campus Sepenuh masa Sambilan September 2018 India Ahmedabad + 1 lagi

Dalam M.Tech. program dalam Membina Prestasi Tenaga pelajar belajar: Menggunakan keadaan alat seni untuk menjalankan simulasi dan menilai prestasi tenaga bangunan; Mengatasi masalah teknikal yang rumit dan mengambil bahagian dalam persekitaran pelbagai disiplin; Mempengaruhi reka bentuk bangunan yang cekap tenaga sambil mempertimbangkan semua sistem bangunan, seni bina, dan kesihatan dan keselesaan penghuni. [+]

Sarjana Teknologi dalam Membina Prestasi Tenaga

Fakulti Teknologi - CEPT University

Bangunan dengan penggunaan tenaga yang rendah adalah keharusan sosial dan ekonomi bagi India dan kawasan tropika lain yang akan menyaksikan pertumbuhan terbesar dalam dua dekad akan datang. Penggunaan tenaga sebahagian besarnya menentukan jejak alam sekitar bangunan selama jangka hayatnya. Penyelidikan, dasar, dan amalan membuat daya tenaga membina kawasan pertumbuhan intelektual dan profesional. Semakin banyak, jenis profesional baru diperlukan dalam reka bentuk bangunan atau pasukan operasi untuk membantu menjimatkan tenaga./>

Dalam M.Tech. program dalam Membina Prestasi Tenaga pelajar belajar:... [-]


Sarjana Infrastruktur Bandar

Campus Sepenuh masa Sambilan September 2018 India Ahmedabad + 1 lagi

Sarjana Infrastruktur Bandar (MUI) menyediakan profesional muda untuk kerjaya dalam satu atau sebahagian daripadanya: (i) menyediakan projek-projek infrastruktur untuk bandar-bandar dan wilayah mereka, (ii) mengurus atau memberi nasihat mengenai pentadbiran projek dan kemudahan infrastruktur di bandar-bandar dan wilayah mereka , (iii) menyediakan projek dan mengawasi pelaksanaannya dalam bidang infrastruktur bandar di India serta negara-negara membangun lain dan (iv) menjalankan penyelidikan mengenai dasar dan proses pembangunan infrastruktur bandar. Ia juga mendedahkan pelajar kepada dimensi alam sekitar, sosial, politik, ekonomi dan kewangan pembangunan infrastruktur bandar dan dimensi etika bekerja sebagai profesional. [+]

Sarjana Infrastruktur Bandar

Fakulti Perancangan - CEPT University

Sarjana Infrastruktur Bandar (MUI) menyediakan profesional muda untuk kerjaya dalam satu atau sebahagian daripadanya: (i) menyediakan projek-projek infrastruktur untuk bandar-bandar dan wilayah mereka, (ii) mengurus atau memberi nasihat mengenai pentadbiran projek dan kemudahan infrastruktur di bandar-bandar dan wilayah mereka , (iii) menyediakan projek dan mengawasi pelaksanaannya dalam bidang infrastruktur bandar di India serta negara-negara membangun lain dan (iv) menjalankan penyelidikan mengenai dasar dan proses pembangunan infrastruktur bandar. Ia juga mendedahkan pelajar kepada dimensi alam sekitar, sosial, politik, ekonomi dan kewangan pembangunan infrastruktur bandar dan dimensi etika bekerja sebagai profesional./>... [-]


Sarjana Perumahan Bandar

Campus Sepenuh masa Sambilan September 2018 India Ahmedabad + 1 lagi

Sarjana Perumahan Bandar bermatlamat untuk memberi pengetahuan tentang pasaran perumahan, pembuatan dasar, perancangan, reka bentuk dan teknologi tempatan perumahan bandar dan perumusan dan pemantauan projek, aspek reka bentuk dan teknologi perumahan bandar. Program ini akan memberi pengetahuan generik yang berkaitan dengan habitat bandar, pengetahuan yang berkaitan dengan domain perumahan dan alat dan teknik yang diperlukan untuk menganalisis dan menerapkan penyelesaian masalah perumahan bandar. [+]

Sarjana Perumahan Bandar

Fakulti Perancangan - CEPT University

Perumahan bandar, selain daripada menjadi tempat perlindungan, dilihat sebagai akses kepada pekerjaan dan kehidupan, perkhidmatan bandar dan masyarakat, berdekatan dengan jiran-jiran yang dikehendaki. Majoriti perumahan bandar dibekalkan oleh pasaran di mana tanah dan kewangan memainkan peranan utama. Akses kepada perumahan yang layak yang mampu dimiliki oleh semua adalah kunci bandar yang boleh dihuni. Bagaimanapun, bandar di seluruh negara maju dan membangun bergumul dengan pelbagai peringkat perumahan yang tidak boleh dipercayai seperti ciri-ciri pasaran tanah dan buruh tempatan. Pembentukan dasar dan perancangan untuk memastikan akses kepada perumahan berpatutan yang layak untuk semua kumpulan pendapatan adalah satu proses yang kompleks dan memerlukan pendekatan berbilang arah. Ia memerlukan pembingkaian dasar dan peraturan yang membolehkan pasaran tempatan menghasilkan stok perumahan yang mencukupi, berpatutan dan layak. Pada masa yang sama, ia memerlukan pembingkaian dasar, program, dan peraturan yang akan memberi bantuan kepada isi rumah, yang tinggal di rumah yang tidak memenuhi keperluan pasaran formal, untuk mendapatkan perumahan yang berpatutan. Ia hanya apabila pendekatan berbilang itu diterima pakai, bahawa bandar-bandar akan dapat menangani masalah masalah perumahan yang tidak dapat diperbaiki di pasaran tanah dan buruh tertentu./>... [-]


Sarjana Rekabentuk Bandar

Campus Sepenuh masa September 2018 India Ahmedabad

Sarjana Rekabentuk Bandar (MUD) bertujuan untuk individu yang mempunyai minat yang kuat dalam amalan membentuk bentuk fizikal kawasan bandar dan dalam reka bentuk tempat awam. [+]

Sarjana Rekabentuk Bandar

Fakulti Perancangan - CEPT University

Perbandaran pesat India dan transformasi yang berpunca dari kawasan bandar menimbulkan cabaran besar kepada pendekatan sedia ada untuk reka bentuk domain awam di bandar-bandar. Ini juga mewujudkan peluang untuk membayangkan senario masa depan bandar-bandar dengan tumpuan yang kuat terhadap reka bentuk dengan fungsi, daya hidup, dan kemampanan./>

Sarjana Rekabentuk Bandar (MUD) bertujuan untuk individu yang mempunyai minat yang kuat dalam amalan membentuk bentuk fizikal kawasan bandar dan dalam reka bentuk tempat awam.

Studio rekaan adalah di pusat program MUD yang melibatkan beberapa topik reka bentuk yang memotong pelbagai skala dan senario bandar. Latihan studio disusun di sekeliling projek kehidupan sebenar yang muncul dari wacana orang ramai di dalam bandar tertentu. Projek-projek ini akan berkait rapat dengan reka bentuk kejiranan baru, penjanaan semula bandar, dan reka bentuk tempat-tempat awam.... [-]


Sarjana Reka Bentuk dalam Produk Bangunan

Campus Sepenuh masa Sambilan September 2018 India Ahmedabad + 1 lagi

Program Produk dan Sistem Bangunan Master of Design menyatukan pendekatan lintas disiplin dan lintas budaya dengan penekanan kuat pada eksperimen tangan yang bekerja dengan kerjasama teknologi baru dan perkongsian industri. Matlamat program ini adalah untuk menyediakan pereka produk masa depan dengan pengetahuan dan kemahiran yang menyeluruh dalam bidang reka bentuk perindustrian: khususnya, reka bentuk produk yang merupakan sebahagian daripada ruang yang dibina. Program ini membina pendekatan reka bentuk berpusatkan manusia kepada penyelesaian masalah, bermula dengan orang yang direka bentuk untuk dan berakhir dengan penyelesaian kreatif yang baru menyeimbangkan estetika, prestasi produk, kemampanan dan kemudahan pembuatan. [+]

Sarjana Reka Bentuk dalam Produk Bangunan

Fakulti Rekabentuk - CEPT University

Program Produk dan Sistem Bangunan Master of Design menyatukan pendekatan lintas disiplin dan lintas budaya dengan penekanan kuat pada eksperimen tangan yang bekerja dengan kerjasama teknologi baru dan perkongsian industri. Matlamat program ini adalah untuk menyediakan pereka produk masa depan dengan pengetahuan dan kemahiran yang menyeluruh dalam bidang reka bentuk perindustrian: khususnya, reka bentuk produk yang merupakan sebahagian daripada ruang yang dibina. Program ini membina pendekatan reka bentuk berpusatkan manusia kepada penyelesaian masalah, bermula dengan orang yang direka bentuk untuk dan berakhir dengan penyelesaian kreatif yang baru menyeimbangkan estetika, prestasi produk, kemampanan dan kemudahan pembuatan./>... [-]


Sarjana Rekabentuk dalam Reka Bentuk Dalaman

Campus Sepenuh masa September 2018 India Ahmedabad

Kursus baru kami akan memberi tumpuan terutama kepada masalah reka bentuk kompleks berskala besar yang berkaitan dengan bangunan kerajaan, pejabat korporat, pusat runcit dan hotel. Keperluan pakar penjagaan kesihatan dan perhotelan juga akan dipelajari secara terperinci. Ini akan dibangunkan melalui latihan rekabentuk berasaskan studio selain pembangunan kemahiran berasaskan bengkel. Semester terakhir akan menjadi tesis reka bentuk bebas yang dijalankan oleh pelajar yang memberi tumpuan kepada masalah berasaskan industri secara langsung. [+]

Sarjana Rekabentuk dalam Reka Bentuk Dalaman

Fakulti Rekabentuk - CEPT University

Reka Bentuk Dalaman berkenaan dengan persekitaran fizikal segera seseorang, yang merangkumi hubungan spiritual, falsafah, mental dan emosi yang menghubungkan Man dan ruang. Ia adalah bahagian penting dalam kehidupan seharian kita. Memandangkan tuntutan masyarakat menjadi lebih rumit, begitu juga tindak balas reka bentuk. Sebagai profesion, ia berkaitan dengan pelbagai kemahiran dan pengetahuan teknikal yang diperlukan untuk memberikan penyelesaian yang berkesan untuk merancang seluar./>

Kursus baru kami akan memberi tumpuan terutama kepada masalah reka bentuk kompleks berskala besar yang berkaitan dengan bangunan kerajaan, pejabat korporat, pusat runcit dan hotel. Keperluan pakar penjagaan kesihatan dan perhotelan juga akan dipelajari secara terperinci. Ini akan dibangunkan melalui latihan rekabentuk berasaskan studio selain pembangunan kemahiran berasaskan bengkel. Semester terakhir akan menjadi tesis reka bentuk bebas yang dijalankan oleh pelajar yang memberi tumpuan kepada masalah berasaskan industri secara langsung.... [-]


Sarjana Seni Bina dalam Pemuliharaan dan Penjanaan / Sarjana Seni dalam Pemuliharaan dan Penjanaan Semula

Campus Sepenuh masa Sambilan September 2018 India Ahmedabad + 1 lagi

Program Pemuliharaan dan Penjanaan Semula adalah pendidikan pakar dua tahun dalam teori dan amalan pemuliharaan dan pemuliharaan bangunan yang mengetuai penjanaan semula bandar. Program ini terletak di dalam konteks Kota Warisan Dunia Ahmedabad dan terlibat dengan persekitaran yang bersejarah, sejarah bandar dan teori, pendekatan reka bentuk kontekstual dan penglibatan komuniti untuk meneroka hubungan antara amalan pemuliharaan dan pertumbuhan semula bandar. [+]

Sarjana Seni Bina dalam Pemuliharaan dan Penjanaan / Sarjana Seni dalam Pemuliharaan dan Penjanaan Semula

Fakulti Seni Bina - CEPT University

Program Pemuliharaan dan Penjanaan Semula adalah pendidikan pakar dua tahun dalam teori dan amalan pemuliharaan dan pemuliharaan bangunan yang mengetuai penjanaan semula bandar. Program ini terletak di dalam konteks Kota Warisan Dunia Ahmedabad dan terlibat dengan persekitaran yang bersejarah, sejarah bandar dan teori, pendekatan reka bentuk kontekstual dan penglibatan komuniti untuk meneroka hubungan antara amalan pemuliharaan dan pertumbuhan semula bandar. Ini dilakukan dengan tumpuan untuk membangunkan kemahiran yang diperlukan untuk amalan dan dengan penglibatan aktif dengan projek-projek nasional dan global, swasta dan awam yang memelihara persekitaran bersejarah. Pada akhir program ini, seseorang akan dapat:/>... [-]


Sarjana Seni Bina dalam Rekabentuk Senibina

Campus Sepenuh masa September 2018 India Ahmedabad

Pengkhususan Reka Bentuk Seni Bina dalam M.Arch. program di Fakulti Seni Bina, CEPT University adalah aliran reka bentuk maju yang bertujuan untuk arkitek untuk meneroka, menguji dan mengkritik semula reka bentuk sebagai satu disiplin, diberi kuasa oleh pengalaman amalan. Pengkhususan mempunyai mandat yang lebih luas berbanding dengan aliran M. Arch yang lain dan membolehkan pelajar meneroka tema berikut - alat dan teknologi baru reka bentuk, reka bentuk untuk perubahan sosial, menggambarkan semula agensi pengamal seni bina, antara lain. Pelajar juga mempunyai peluang untuk meneroka teori reka bentuk, terutamanya dalam bidang bentuk dan estetik, cara membuat, reka bentuk pengiraan, sejarah reka bentuk dan amalan kontemporari. [+]

Sarjana Seni Bina dalam Rekabentuk Senibina

Fakulti Seni Bina - CEPT University

Pengkhususan Reka Bentuk Seni Bina dalam M.Arch. program di Fakulti Seni Bina, CEPT University adalah aliran reka bentuk maju yang bertujuan untuk arkitek untuk meneroka, menguji dan mengkritik semula reka bentuk sebagai satu disiplin, diberi kuasa oleh pengalaman amalan. Pengkhususan mempunyai mandat yang lebih luas berbanding dengan aliran M. Arch yang lain dan membolehkan pelajar meneroka tema berikut - alat dan teknologi baru reka bentuk, reka bentuk untuk perubahan sosial, menggambarkan semula agensi pengamal seni bina, antara lain. Pelajar juga mempunyai peluang untuk meneroka teori reka bentuk, terutamanya dalam bidang bentuk dan estetik, cara membuat, reka bentuk pengiraan, sejarah reka bentuk dan amalan kontemporari./>... [-]


Sarjana Seni Bina dalam Sejarah Seni Bina dan Teori / Sarjana Seni dalam Sejarah dan Teori Senibina

Campus Sepenuh masa Sambilan September 2018 India Ahmedabad + 1 lagi

Program Pasca Siswazah yang baru dalam Sejarah dan Teori Senibina bertujuan untuk arsitek dan siswazah dari disiplin lain yang berminat dalam latihan lanjutan dalam penyelidikan alam sekitar yang dibina. Dibina atas tradisi penyelidikan yang kuat di CEPT University , program ini menyediakan asas ketat metodologi dan kemahiran komunikasi kritikal yang penting untuk penyelidik kontemporari. Kebanyakan pembelajaran akan dijalankan menggunakan pedagogi berasaskan studio, di mana pelajar secara empirikal terlibat dengan tapak, proses, dan perwakilan kontemporari, dan akan disokong oleh pelbagai seminar teori dan kaedah kursus. Satu-satunya jenisnya di rantau Asia Selatan, program ini akan menarik minat mereka yang bercita-cita untuk bekerja sebagai pendidik (dalam bidang seni bina dan bersekutu), penyelidik profesional, dan usahawan dalam bidang kebudayaan dan warisan. Pada akhir program ini, seseorang akan dapat: [+]

Sarjana Seni Bina dalam Sejarah Seni Bina dan Teori / Sarjana Seni dalam Sejarah dan Teori Senibina

Fakulti Seni Bina - CEPT University

Program Pasca Siswazah yang baru dalam Sejarah dan Teori Senibina bertujuan untuk arsitek dan siswazah dari disiplin lain yang berminat dalam latihan lanjutan dalam penyelidikan alam sekitar yang dibina. Dibina atas tradisi penyelidikan yang kuat di CEPT University , program ini menyediakan asas ketat metodologi dan kemahiran komunikasi kritikal yang penting untuk penyelidik kontemporari. Kebanyakan pembelajaran akan dijalankan menggunakan pedagogi berasaskan studio, di mana pelajar secara empirikal terlibat dengan tapak, proses, dan perwakilan kontemporari, dan akan disokong oleh pelbagai seminar teori dan kaedah kursus. Satu-satunya jenisnya di rantau Asia Selatan, program ini akan menarik minat mereka yang bercita-cita untuk bekerja sebagai pendidik (dalam bidang seni bina dan bersekutu), penyelidik profesional, dan usahawan dalam bidang kebudayaan dan warisan. Pada akhir program ini, seseorang akan dapat:/>... [-]


Sarjana Sistem Pengangkutan Bandar

Campus Sepenuh masa Sambilan September 2018 India Ahmedabad + 1 lagi

Sarjana Sistem Pengangkutan Bandar bertujuan untuk menyediakan pengetahuan holistik mengenai perancangan, teknologi, reka bentuk, operasi dan pengurusan pengangkutan bandar, selain mengembangkan set kemahiran yang berkaitan dengan analisis sistem pengangkutan dan penerapan pelbagai instrumen dasar. Program ini akan menggabungkan analisis teoritis dengan aplikasi praktikal untuk membantu pelajar memahami bagaimana menangani masalah pengangkutan di dunia nyata. Tumpuannya adalah untuk membolehkan pelajar memahami kompleksiti pengangkutan bandar dan mengembangkan keupayaan mereka untuk membentuk masa depan pengangkutan di bandar. [+]

Sarjana Sistem Pengangkutan Bandar

Fakulti Perancangan - CEPT University

Sistem pengangkutan yang berkesan dan cekap adalah kunci kepada pertumbuhan ekonomi kawasan bandar dan wilayah. Perancangan dan pengurusan pengangkutan bandar adalah rumit dan memerlukan pemahaman yang komprehensif mengenai pelbagai sub-sistem seperti jalan raya dan keretapi, mod seperti pengangkutan awam, swasta dan bukan bermotor, penumpang dan mobiliti pengangkutan, dan dimensi lain berkaitan penggunaan tanah, tingkah laku perjalanan , tenaga, kemampuan, pembiayaan, dan tadbir urus. Ia hanya apabila pendekatan bersepadu untuk mencapai penyelesaian pengangkutan diterima pakai, bahawa bandar-bandar akan dapat bergerak ke arah mobiliti yang cekap dan mampan./>... [-]