Corvinus University of Budapest

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Corvinus sekilas

Corvinus University adalah institusi pendidikan yang paling terkenal di Hungary dalam bidang ekonomi, Pengurusan, dan Sains Sosial. Pendidikan peringkat universiti, sama seperti di negara-negara paling maju di dunia, bermula di Budapest pada tahun1920-an di Fakulti Ekonomi autonomi Universiti Sains Diraja Hongaria.

Kami mempercayai perkembangan berterusan. Kita tidak seharusnya puas dengan hasil yang dicapai selama ini. Oleh itu, diputuskan bahawa pada bulan Julai 2019 Corvinus akan dipelihara oleh yayasan Negara dan bukannya oleh Negara itu sendiri. Walaupun model ini memungkinkan untuk operasi yang lebih fleksibel, ia juga memastikan perancangan jangka panjang dan dapat diramalkan.

Objektif kami cukup bercita-cita tinggi: untuk berubah menjadi universiti antarabangsa, menjadi institusi terkemuka Eropah Tengah dalam bidang ekonomi, pengurusan, dan sains sosial menjelang 2030.

Garis masa

1899: Pelopor langsung Corvinus, Eastern Commercial Academy ditubuhkan

1917: Atas cadangan Ketua Pengarah Elemér Balogh, Hangya Szövetkezet (Koperasi Pengeluar, Pengedar dan Pengguna) menawarkan dana satu juta mahkota Hungaria untuk kepentingan universiti Ekonomi masa depan

1920: Pada 5 Oktober, Akta XXXI tahun 1920 mengenai penubuhan Fakulti Ekonomi Universiti Sains Diraja Hungari mula berkuatkuasa. Upacara permulaan penggal pertama berlangsung pada 31 Oktober.

1934: Fakulti Ekonomi disatukan ke Universiti Teknologi dan Ekonomi Palatine Joseph

1948: Universiti Ekonomi Hungary yang otonomi dilahirkan

1950: Universiti berpindah ke bekas Ketua Istana Kastam yang terletak di Fővám tér

1953: Universiti ini dinamakan semula sebagai Karl Marx University of Economic Sciences

1956: Perhimpunan diadakan dengan penyertaan ahli akademik dan pelajar yang menggunakan senarai 22 mata yang mengandungi tuntutan dasar nasional. Pada 23 Oktober para pelajar mengambil bahagian dalam perarakan yang mulia ke Monumen Bem. Pendidikan ditangguhkan sehingga 1 Februari 1957.

1968: Kálmán Szabó menjadi Rektor dan melaksanakan reformasi besar berkenaan dengan program pengajian.

1970: Yang pertama seumpamanya di Hungary, Rajk László College of Advanced Studies ditubuhkan di bawah pimpinan Attila Chikán

1989: Sebagai hasil penyusunan semula fakulti, Sekolah Perniagaan, Sekolah Ekonomi dan Fakulti Sains Sosial muncul.

1990: Universiti ini dinamakan semula sebagai Universiti Sains Ekonomi Budapest

1996: Universiti bergabung dengan CEMS Alliance sekolah perniagaan dan syarikat terkemuka di dunia.

2007: Bangunan "C" di sudut Jalan Közraktár dan Czuczor diresmikan, Kampus di sisi Perosak kini merangkumi tiga bangunan bersama dengan Istana Pabean dan Rumah Garam

2019: Program MBA bersama ditubuhkan dengan salah satu universiti terbaik di dunia, Universiti Fudan Shanghai

137097_pexels-photo-1438072.jpeg

Akreditasi

Pentauliahan EQUIS oleh EFMD

Corvinus Business School mendapat pengiktirafan selama 3 tahun untuk kali pertama, 2018.

Dengan pentauliahan ini, CBS telah memasuki lingkaran sekolah perniagaan 2% teratas di dunia yang memiliki akreditasi berprestij ini

Pentauliahan EPAS oleh EFMD

Program MBA eksekutif kali ke-4 selama 3 tahun

Program Sarjana Muda dalam Perniagaan dan Pengurusan kali ke-3 selama 5 tahun

Label BSIS

Corvinus Business School, berlabel BSIS, 2018 untuk kali ke-2

Skema Sistem Kesan Sekolah Perniagaan (BSIS) dirancang untuk menentukan sejauh mana kesan sekolah terhadap persekitaran setempat - bandar atau wilayah di mana ia berada.

Pentauliahan EAPAA

Sijil tersebut hanya dipegang oleh kira-kira dua lusin universiti di Eropah, dan hanya empat dari kehormatan Pusat dari wilayah Eropah Tengah dan Timur, termasuk Corvinus.

Sarjana dalam Dasar dan Pengurusan Awam - kali pertama selama 7 tahun

Kedudukan, anugerah

Kami amat berbangga dengan banyak kejayaan akademik.

Kejayaan di Hungary

Berdasarkan jumlah pemohon tempat pertama, Corvinus Business School kembali menjadi sekolah paling popular. Ia juga mempunyai kedudukan terdepan dalam soal kecemerlangan pelajar yang diterima.

Menurut majalah HVG, Corvinus School of Social Sciences and International Relations adalah yang pertama dalam Kecemerlangan Pelajar. Kecemerlangan pelajar juga ditunjukkan oleh fakta bahawa hampir 98% pelajar yang diterima mempunyai sekurang-kurangnya satu peperiksaan bahasa dan fakulti juga merupakan yang ke-10 dalam kedudukan fakulti kebangsaan. Dalam ranking sekolah ekonomi, Corvinus Business School mendapat tempat pertama dalam kategori Kecemerlangan Pelajar, sementara Corvinus School of Economics mendapat tempat pertama dalam kategori Kecemerlangan Guru.

Di Bahagian Sains Sosial OTDK, pelajar Sekolah Sains Sosial dan Perhubungan Antarabangsa mendapat semua di semua 20 tempat ke-1, ke-2 dan ke-3 pada tahun 2019. Di Bahagian Ekonomi OTDK, Corvinus memperoleh lebih daripada 50% dari yang pertama tempat. Ph.D. calon Corvinus diberi penghargaan dengan Anugerah Roska Tamás yang baru ditubuhkan.

Kejayaan antarabangsa

Corvinus Business School memperoleh tempat pertama di antara sekolah perniagaan terbaik di Eropah Timur menurut Eduniversal dan ia juga memperoleh Akreditasi EQUIS pada persidangan tahunan EFMD.

Corvinus Business School juga berada di antara 100 sekolah perniagaan terbaik pertama oleh Financial Times Business Schools Ranking.

Berdasarkan penilaian pelajar dan undian pengarah akademik, Corvinus dinobatkan sebagai yang terbaik ke-3 di antara 32 ahli CEMS pada tahun 2019 dalam kategori CEMS School of the Year.

Corvinus Science Shop menghasilkan peningkatan yang diakui secara internasional pada tahun 2019: dalam kerangka kursus yang diarahkan oleh 29 profesor, 765 pelajar diberi peluang untuk mengulas mengenai persoalan yang diajukan oleh 40 rakan kami, dan sebagai hasilnya, mereka menghasilkan positif yang signifikan impak sosial.

Program Sarjana dalam Matematik Aktuari dan Kewangan Corvinus School of Economics mendapat tempat ke-31 antara 40 program sarjana terbaik di dunia dalam ranking Eduniversal dalam kategori Insurans, Risiko & Sains Aktuari.

Pada tahun 2019, program Master dalam Dasar dan Pengurusan Awam memperoleh akreditasi antarabangsa Persatuan Eropah untuk Akreditasi Pentadbiran Awam (EAPAA) untuk tempoh 2019-2026, yang merupakan kali kedua dalam kes program Hungaria dan pertama kalinya dalam kes program Bahasa Inggeris. Di samping itu, jumlah pelajar yang memohon tempat biasiswa program Sarjana Muda dalam Ekonomi Gunaan telah meningkat sebanyak 30 peratus, termasuk jumlah pemohon tempat pertama.

MA Wilayah Ekonomi dan Alam Sekitar Sekolah Sains Sosial dan Perhubungan Antarabangsa mendapat tempat yang mulia di antara lebih daripada 1000 universiti dalam ranking global Eduniversal: ia mendapat tempat ke-36 antara 100 program terbaik mengenai pembangunan lestari dan pengurusan persekitaran.

Lokasi

Budapest

Fővám tér 8

Alamat
Budapest, Fővám tér 8., 1093 Hungria
Budapest, Hungary

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Akreditasi

EFMD Equis Accredited