University of Hong Kong Faculty of Business and Economics

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universiti Hong Kong

Ditubuhkan pada tahun 1911, HKU merupakan institusi tertua dan paling terkenal di wilayah itu. Walaupun memeluk warisan dan tradisi kita yang kaya, kita berusaha untuk memajukan penyelidikan perbatasan dan membangunkan pemimpin-pemimpin generasi akan datang untuk dunia.

Mesej daripada Dekan

Menelusuri akarnya sejak lebih kurang satu abad, Universiti Hong Kong (HKU) hari ini bangga sebagai salah satu institusi pengajian tinggi terkemuka di Asia. Dan dengan itu, Fakulti Perniagaan dan Ekonomi (FBE) telah berkembang menjadi sebuah sekolah perniagaan yang diiktiraf dan dihormati di rantau ini.

Fakulti berusaha untuk memupuk pemimpin perniagaan kelas satu dan memupuk kedua-dua penyelidikan akademik dan aplikasi untuk memenuhi keperluan Hong Kong, China dan seluruh dunia dalam ekonomi global yang pesat berubah. Kami melibatkan para ulama terkemuka dari semua sudut dunia yang menanamkan pelajar dengan pengetahuan global. Dengan bahagian tertinggi pelajar bukan sarjana tempatan di kalangan semua Fakulti di HKU dan dua program sarjana kami di peringkat di antara Top 5 Universiti dan 10 program di Hong Kong, FBE menarik pelajar terbaik dan paling terang dari Hong Kong dan seterusnya.

Program MBA sepenuh masa telah disenaraikan di Asia tidak. 1 dalam Kedudukan MBA Dunia yang dikeluarkan oleh Unit Perisikan Ekonomi selama sembilan tahun berturut-turut dari 2010 hingga 2018. Selain menawarkan program EMBA-Global Asia elit bersama-sama dengan Columbia Business School dan London Business School untuk eksekutif kanan dan profesional yang berfokus secara global, kami juga bekerjasama dengan sekolah perniagaan terkemuka di seluruh China dan di seluruh dunia untuk menyinari pendidikan perniagaan dan ekonomi. Rangkaian alumni yang kuat dan luas kami, dengan pemimpin perniagaan dan komuniti yang berkhidmat di jawatan penting dalam alam awam dan swasta, meluaskan jangkauan kami dan menguatkan pengaruh kami dalam pelbagai sektor dan lapisan masyarakat.

Saya benar-benar merendahkan dan menghormati untuk mengambil Dekan Fakulti pada masa ini ketika dunia mengalami salah satu pergeseran sosioekonomi dan politik yang paling dramatik dalam sejarah moden. Kebangkitan ekonomi Asia juga akan disertai dengan peningkatan pengaruh sekolah perniagaan Asia, yang memberikan peluang kepada Fakulti untuk memanfaatkan kekuatan unik Hong Kong.

Dengan peranan tradisional sebagai gerbang perdagangan dan kebudayaan antara Timur dan Barat, Hong Kong menikmati kelebihan yang berbeza dalam masa-masa perubahan ini. Sebagai sebuah bandar yang meraikan semangat keusahawanannya, gabungan budaya yang pelbagai dan tenaga dinamik yang unik, Hong Kong secara konsisten telah menarik 'yang terbaik' - sebagaimana dibuktikan oleh pemimpin pemikiran global dan pendidik kelas dunia yang membentuk Fakulti kita.

Membina asas yang sangat baik, saya yakin Fakulti akan terus membangun, maju dan berkembang - untuk menyediakan pendidikan dan pendidikan ekonomi yang terbaik kepada pelajar; untuk menghasilkan penyelidikan yang berwawasan dan berkesan untuk memajukan sempadan pengetahuan; untuk meningkatkan dasar awam dengan melibatkan diri dalam penyelidikan dan perbincangan dasar yang bermaklumat; untuk membina bersama dengan komuniti perniagaan dengan melatih dan memupuk pemimpin perniagaan semasa dan masa depan, dan dengan menangani dan menyelesaikan isu-isu mendesak dalam ekonomi dan komuniti.

HKU berusaha untuk menjadi Universiti Global Asia dalam dekad yang akan datang, dipandu oleh 'tiga ditambah satu Is' dengan visi yang inovatif, antarabangsa, disiplin yang membawa kepada impak yang lebih besar. Cita-cita kami di FBE adalah seperti yang bercita-cita tinggi: untuk menjadi sekolah perniagaan utama di Asia dengan pengaruh tempatan, serantau dan global yang signifikan. Saya menjemput anda untuk datang melawat kami, menyertai kami atau bergabung dengan kami, dalam menjadikan Fakulti Perniagaan dan Ekonomi sebagai lampu di akademik, dan menjadikan dunia sebagai tempat yang lebih baik.

Profesor Hongbin Cai - Dekan, Pengerusi Ekonomi

Kedudukan

Program MBA No.1 di Asia

The Economist MBA Ranking 2018

Program Bersama EMBA Bersama di Dunia

Kedudukan EMBA QS Global 2019

Visi

Menjadi institusi perniagaan dan ekonomi akademik yang berdaya saing di peringkat global.

Proposisi Unik

Fakulti ini sangat berakar umbi di Hong Kong, terlibat sepenuhnya dengan China, dan benar-benar antarabangsa.

Misi

  • Untuk menyediakan pendidikan perniagaan dan ekonomi terkemuka di dunia yang memupuk pemimpin dinamik dan bertanggungjawab.
  • Untuk memajukan sempadan pengetahuan melalui penyelidikan yang inovatif dan global.
  • Untuk mewujudkan perubahan positif di dunia dengan menjalin kerjasama dengan masyarakat.

Perkongsian

Sebagai fakulti yang paling antarabangsa di HKU, Fakulti mempunyai perkongsian strategik yang mantap dengan universiti-universiti terkenal dan rakan kongsi korporat selama bertahun-tahun, menyediakan kandungan berorientasikan pasaran, pengalaman pembelajaran yang unggul dan sumber instrumental untuk pelajar kami.

Program Kerjasama

Secara konsisten mengembangkan jangkauan global, Fakulti telah bergabung dengan sekolah-sekolah perniagaan terkemuka di seluruh dunia. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Fakulti menawarkan beberapa program utama di seluruh dunia dalam bidang kewangan antarabangsa, termasuk Hong Kong, Beijing, Shanghai, New York dan London, yang menawarkan perspektif global pelajar dengan sentuhan Asia yang unik.

Program EMBA-Global Asia

Di bawah perkongsian tiga pihak dengan Columbia Business School dan London Business School, program EMBA-Global Asia menawarkan pelajar pengalaman pembelajaran global, rangkaian dan perspektif yang pelbagai yang akan memperdalam pemahaman mereka tentang amalan perniagaan Barat dan Timur dan menyediakan mereka untuk kejayaan kepimpinan.

Program DBA HKU-PKU

Program HKU-PKU Doctor of Business Administration (HKU-PKU DBA) ditawarkan secara bersama dengan Guanghua School of Management, Peking University. Ia direka untuk memupuk pemimpin perniagaan dengan kepakaran penyelidikan yang cemerlang dan visi global yang strategik, untuk meningkatkan daya saing perusahaan domestik dan mengukuhkan ekonomi sebenar di China.

Program EMBA HKU-PKU

Mengguna pakai pendekatan interdisipliner dengan perspektif global dan tumpuan China, program HKU-PKU Master of Business Administration (HKU-PKU EMBA) menawarkan pendidikan perniagaan yang canggih dan pengetahuan canggih dalam perniagaan dan kewangan kepada pemimpin dari semua industri. Perkongsian akademik dengan Sekolah Pengurusan Guanghua, Peking University menarik kepakaran dari kedua-dua universiti, memberikan para pelajar dengan pemahaman yang mendalam tentang konteks perniagaan kedua wilayah tersebut.

Program IMBA HKU-Fudan

Sejak tahun 1998, Fakulti telah menawarkan program Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Antarabangsa) (HKU-Fudan IMBA), yang bersama-sama bekerjasama dengan Sekolah Pengurusan, Fudan University di Shanghai. Ini adalah program bersama pertama oleh Hong Kong dan sebuah institusi PRC yang diluluskan oleh Kementerian Pelajaran dan disenaraikan sebagai program terbaik semacamnya oleh Jawatankuasa Akademik Peringkat Negeri Majlis. Dalam dua dekad yang lalu, program ini telah memupuk lebih daripada 4,500 pemimpin perniagaan.

Rakan Pertukaran Antarabangsa

Fakulti mempunyai rangkaian yang luas dengan lebih daripada 300 rakan pertukaran di lebih daripada 40 negara / wilayah, dalam bentuk pertukaran pelajar dan magang. Setiap tahun, lebih daripada 400 pelajar dihantar untuk pertukaran luar negara, sementara beratus-ratus pelajar antarabangsa datang ke Fakulti untuk belajar, dengan itu mewujudkan persekitaran pembelajaran yang dinamik dan multikultural di kampus.

Fakulti juga menghubungkan ke banyak institusi rakan kongsi di China. Melalui pertukaran budaya yang berbeza dan program pembelajaran pengalaman, pelajar dapat memahami persekitaran perniagaan di China.

Kerjasama Korporat

Fakulti berusaha memperkuat kehadiran kami dan berkaitan dengan komuniti perniagaan, meneroka peluang kerjasama dalam sektor awam dan swasta. Sepanjang tahun lepas, Fakulti membentuk kerjasama baru dengan CCB, China Life Insurance (Luar Negara), China Resources, KPMG dan Pembangunan Dunia Baru. Kami akan terus terlibat secara aktif dan mengembangkan rangkaian kami dengan rakan korporat baru di Hong Kong, China dan seluruh dunia, membawa perkembangan perintis di sempadan strategik.

Lokasi

Telegraph Bay

Alamat
4/F., K. K. Leung Building, The University of Hong Kong
Telegraph Bay, Pulau Hong Kong, Hong Kong

Akreditasi

EFMD Equis Accredited
AACSB Accredited