The Hong Kong Polytechnic University School of Design

Pengenalan

Baca keterangan rasmi


Mengenai PolyU Design

PolyU Design merupakan pusat pendidikan dan penyelidikan reka bentuk penting untuk Hong Kong sejak tahun 1964. Sekolah berkembang maju dalam kedudukan geografinya untuk menjembatani Timur dan Barat, yang membolehkan pelajarnya mengembangkan kekuatan reka bentuk mereka dengan kesedaran budaya antarabangsa yang unik di kedua-dua profesional dan tahap sosial.

PolyU Design Tahunan PolyU Design / PolyU Design


Kedudukan

PolyU Design telah disenaraikan secara konsisten sebagai salah satu sekolah reka bentuk terbaik ('Sekolah Reka Bentuk Terbaik di Dunia') di dunia oleh majalah BusinessWeek sejak tahun 2006.

Pada tahun 2009, BusinessWeek menilai program Master of Design (Design Strategies) yang merupakan salah satu daripada 30 Program Pemikiran Reka Bentuk Terbaik di Dunia.

Pada tahun 2013, PolyU Design menjadi satu-satunya Sekolah dari Asia di Senarai Sekolah Rekaan Terbaik Dunia Insider di Dunia 25.

Ia telah disenaraikan sebagai salah satu daripada 10 Sekolah Reka Bentuk Perindustrian Terbaik di Dunia pada tahun 2015 dan salah satu Sekolah Reka Bentuk Reka Bentuk Khas Disebutkan di Dunia oleh Hub Sekolah Rekaan pada tahun 2016.

Sejak 2015, Sekolah ini telah berada di kedudukan teratas di dunia di Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings® mengikut Subjek - Seni dan Reka Bentuk. Pada masa ini, ia adalah salah satu sekolah reka bentuk teratas di Asia dan ke-15 di dunia. Baca laporan 2020 untuk maklumat lanjut.

Alumni yang terkenalPolyU Info Hari / PolyU Design

Dennis Chan 陳瑞麟 - barang kemas; produk

Eric Chan 陳秉鵬 - produk

Kade Chan 陳柏熹 - origami; produk

Raman Hui 許 誠 ​​毅 - filem; animasi

Keung Hung 洪 強 - seni media; pendidikan

Kit Hung 洪榮杰 - filem; pendidikan

Freeman Lau 劉小康 - seni; produk; penjenamaan

Gigi Leung 梁詠琪 - menyanyi; lagu; bertindak

Henry Lau 劉志華 - fesyen

Rebecca Lee 李 樂 詩 - explorer

Tony Leung 梁家輝 - filem; bertindak

Tommy Li 李永 銓 - penjenamaan

Anthony Lo - reka bentuk kereta

Alice Mak 麥 家 碧 - artis; kartunis

Vivienne Tam 譚燕玉 - fesyen

Paul Wong 黃 貫 中 - menyusun; lagu; nyanyian

Timmy Yip 葉錦添 - filem; reka bentuk kostum

Kitty Yuen 阮小 儀 - tv; radio


Reka bentuk berpusatkan manusia
Pelajar berperanan untuk membentangkan idea mereka untuk Masa Depan Asia Tenggara pada 2025 / PolyU Design


Kami berdiri di persimpangan seni dan sains, dengan falsafah yang menawarkan pendidikan reka bentuk yang berkualiti tinggi dan menghasilkan penyelidikan dan kerja perundingan yang berpengaruh tinggi dalam alam semula jadi dan penggunaan. Walaupun kami menghargai cita-cita seni yang tertinggi, kami percaya dalam penciptaan produk, jenama dan perkhidmatan yang berpusatkan manusia, yang berkaitan dengan keperluan perindustrian, perdagangan dan komuniti sekarang dan dalam masa terdekat. Pendekatan kami menyediakan asas penyelidikan yang mantap dalam reka bentuk untuk menyokong idea-idea ini.

Warisan 55 tahun warisan dan penyelidikan Sekolah di tengah-tengah dinamisme Asia memberi jaminan kepada kita masa depan yang cerah. Kepakaran reka bentuk kami yang pelbagai meliputi Reka Bentuk Produk, Reka Bentuk Komunikasi, Reka Bentuk Pengiklanan, Media Digital, Reka Bentuk Dalaman, Reka Bentuk Alam Sekitar, Rekabentuk Bandar, Reka Bentuk Antarabangsa dan Pengurusan Perniagaan, Pengurusan Reka Bentuk, Kepimpinan Inovasi, Reka Bentuk Reka Bentuk dan Reka Bentuk Interaksi.

Kami memupuk hampir 1,400 pelajar setiap tahun dalam pelbagai program sarjana dan pascasiswazah dengan kira-kira 50 daripadanya pelajar PhD. Sekolah ini menyediakan tahap yang tinggi, persekitaran yang serba lengkap yang merangkumi infrastruktur penyelidikan yang ketara dengan lapan makmal dan pelbagai bengkel teknikal kelas pertama di Joki Kelab Inovasi Joki, sebuah bangunan mercu tanda yang direka oleh Zaha Hadid (1950-2016). Kami percaya premis baru memacu pemikiran baru. Itulah sebabnya Sekolah telah melancarkan Institut Reka Bentuk Kelab Joki untuk Inovasi Sosial, yang pertama seumpamanya di Asia, untuk secara aktif memupuk pendekatan baru dan bidang kepakaran reka bentuk baru.

Nilai kami

Program penyelidikan dan akademik Sekolah dikawal oleh nilai teras kami:

  1. Membangunkan Bingkai Minda Terbuka;
  2. Perubahan Positif;
  3. Mewujudkan Keusahawanan Berwawasan;
  4. Mempraktikkan Expression Authentic; dan
  5. Merancang secara bertanggungjawab

Lokasi

Kowloon

Alamat
General Office of School of Design
V810, 8/F, Jockey Club Innovation Tower (Block V),
The Hong Kong Polytechnic University

Kowloon, Hong Kong

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami