The Hong Kong University of Science and Technology

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

IntroHKUST","author_url":"","source":""}" />

Terletak di Clear Water Bay of Hong Kong, The Hong Kong University of Science and Technology ( HKUST ) adalah institusi yang berfokus pada penyelidikan yang menduduki tempat pertama di antara universiti muda teratas di dunia (Times Higher Education Young University Rankings, 2020). Dengan pandangan antarabangsa dan reputasi global, universiti ini bertujuan untuk menjadi universiti terkemuka, baik dalam dan luar negara, melalui kecemerlangan dalam pengajaran dan penyelidikan.

Dengan permintaan yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk bakat kelas atas dalam menyokong pembangunan Hong Kong dan dunia, The Hong Kong University of Science and Technology (Guangzhou) ( HKUST (GZ)) akan didirikan di Nansha, selatan Guangzhou, untuk bersinergi dengan rakan sejawatnya di Clear Water Bay (CWB), memupuk bakat dan memfasilitasi kolaborasi antara Hong Kong, Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area (GBA) dan seterusnya mengenai pendidikan, penyelidikan dan pemindahan pengetahuan.

Mengapa HKUST ?

HKUST" src="https://keystoneacademic-res.cloudinary.com/image/upload/q_auto,f_auto,w_743,c_limit/element/14/144607_WhyHKUST.JPG" alt="Why HKUST" data-json="{"author":"Photo courtesy of HKUST","author_url":"","source":""}" />

  • HKUST telah meningkat pesat dengan reputasi global untuk kecemerlangan .
  • HKUST mempunyai pasukan fakulti antarabangsa yang kuat. Terdapat lebih dari 690 fakulti di HKUST berasal dari lebih dari 35 negara dan wilayah. Semua ahli fakulti adalah Ph.D. pemegang yang datang dari universiti terkemuka.
  • HKUST menawarkan infrastruktur penyelidikan yang mantap untuk fakulti dan pelajar. Terdapat lebih dari 85 Institut Penyelidikan, Pusat, dan Makmal Bersama di Hong Kong dan Tanah Besar.
  • HKUST mempunyai komuniti pelajar pascasiswazah yang benar-benar global dan pelbagai dengan lebih daripada 5,800 pelajar pascasiswazah yang berasal dari lebih 70 negara dan wilayah.
  • HKUST memberikan sokongan keusahawanan yang kuat untuk membantu penemuan pelajar ke dalam penyelesaian dan teknologi yang nyata.
  • Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati di sini .

Struktur Akademik Khas HKUST

HKUST Distinctive Academic Structure" src="https://keystoneacademic-res.cloudinary.com/image/upload/q_auto,f_auto,w_743,c_limit/element/14/143609_TheHKUSTDistinctiveAcademicStructure.jpg" alt="The HKUST Distinctive Academic Structure" data-json="{"author":"Photo courtesy of HKUST","author_url":"","source":""}" />

Sambil memanfaatkan asas disiplin yang mapan (Sains, Kejuruteraan, Perniagaan, Kemanusiaan, dan Sains Sosial, dan Program Antara Disiplin) di kampus Clear Water Bay, HKUST (GZ) akan memetakan wilayah baru dalam pedagogi pendidikan tinggi melalui unik dan bukan -Struktur Hab konvensional yang terdiri daripada empat Hab Akademik ( Fungsi , Maklumat , Masyarakat dan Sistem ) dan spektrum luas Bidang Teras Penyelidikan canggih.

HKUST menawarkan pelbagai program pascasiswazah penyelidikan yang membawa kepada Ijazah Sarjana Falsafah dan Doktor Falsafah (Ph.D.). Untuk maklumat program, sila lawati di sini .

Biasiswa dan pembiayaan

ScholarshipHKUST","author_url":"","source":""}" />

HKUST memberikan biasiswa yang besar untuk pelajar melanjutkan pengajian pascasiswazah mereka, meliputi yuran pengajian pelajar, yuran penginapan, dan kos sara hidup di Hong Kong.

Pelajar yang mengikuti MPhil sepenuh masa dan Ph.D. program akan menjamin penginapan universiti dalam dua tahun pertama pengajian mereka. Terdapat juga peluang pendanaan lain, seperti Anugerah Penyelidikan Luar Negara & Anugerah Penyelidikan Kawasan Greater Bay, dan banyak lagi. Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati di sini .

Kemasukan Skim Pilot HKUST (Guangzhou)

img 4HKUST","author_url":"","source":""}" />

Bersama dengan kerja persiapan penubuhan HKUST (GZ), HKUST telah melancarkan skim perintis Guangzhou di kampus Clear Water Bay (CWB) untuk mula mendaftarkan pelajar pascasiswazah penyelidikan (RPg) sejak 2019/20. Skim Perintis HKUST (GZ) 2021/22 kini dibuka untuk permohonan. Pengambilan sasaran adalah 150 pelajar, untuk diterima masuk Ph.D. atau program MPhil. Pelajar yang diterima masuk dalam Skim ini akan diberi Pelajar Pascasiswazah dan penginapan universiti yang terjamin. Universiti juga akan menawarkan PhD RedBird yang boleh diperbaharui. biasiswa HK $ 40,000 setahun kepada Ph.D. yang cemerlang calon, sebagai pengiktirafan prestasi akademik dan keupayaan penyelidikan mereka yang luar biasa. Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati di sini .

Universiti kini mengundang permohonan untuk kemasukan Jangka Musim Gugur 2021/22 (bermula pada September 2021). Mohon Sekarang !

Lokasi

Hong Kong

The Hong Kong University of Science and Technology

Alamat
Clear Water Bay, Kowloon
Hong Kong, Hong Kong

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sarjana
Sekolah ini juga menawarkan: