College of Engineering City University of Hong Kong

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Mengenai Kolej

City University of Hong Kong (CityU) adalah universiti global yang unggul dalam penyelidikan dan pendidikan profesional. Populasi pelajar sekarang adalah lebih dari 20,000, termasuk lebih daripada 6,000 orang siswazah. Di CityU, pengajaran dan pembelajaran difokuskan pada pengembangan personel, penemuan dan pengetahuan yang diperlukan untuk mewujudkan perubahan positif dalam masyarakat. Program pelbagai kami membantu mempromosikan pemikiran kritis, mempertajam kemahiran kreatif dan profesional dan membuka pintu kepada kerjaya yang bermanfaat.

Pengiktirafan di seluruh dunia

 • Ke-4 di Dunia, QS Top 50 bawah 50 2020
 • Ke-19 di Asia, Kedudukan Universiti QS Asia 2020
 • Ke-48 di Dunia, QS World University Rankings 2021

139497_139434_C01-086.jpg

Kolej Kejuruteraan

Mesej dari Dekan: Peluang Emas untuk Kejuruteraan di CityU

Sebelum saya menjejakkan kaki ke kampus di City University of Hong Kong, reputasinya memberi kesan kepada saya. Universiti ini dicirikan oleh kemampuannya untuk berinovasi dan melihat ke masa depan.

Penubuhan Kolej Kejuruteraan baru tidak mungkin terjadi pada waktu yang lebih baik. Lima tahun dari sekarang, dunia akan berbeza. Teknologi maju dengan kadar yang belum pernah terjadi sebelumnya. Oleh itu, adalah tanggungjawab kita sebagai universiti untuk melengkapkan pelajar kita dengan pemikiran yang akan memberi inspirasi kepada mereka untuk terus belajar.

Kolej baru ini mempunyai lapan jabatan akademik yang berfokus: Jabatan Senibina dan Kejuruteraan Awam (ACE), Jabatan Kejuruteraan Bioperubatan (BME), Jabatan Sains Komputer (CS), Jabatan Kejuruteraan Elektrik (EE), Jabatan Sains dan Kejuruteraan Bahan ( MSE), Jabatan Kejuruteraan Mekanikal (MNE), Jabatan Kejuruteraan Sistem dan Pengurusan Kejuruteraan (SEEM), dan Bahagian Sains dan Teknologi Bangunan (BST). Bersama-sama, mereka merangkumi spektrum bidang kejuruteraan yang rancak dan mempromosikan sinergi akademik dan komunikasi di kolej.

Pelajar kejuruteraan adalah unik. Mereka melihat dunia dengan cara tertentu dan penyelesai masalah tanpa henti dan rajin. Dengan jabatan yang lebih fokus dan potensi yang lebih besar daripada sebelumnya untuk mengembangkan fokus dan kurikulum penyelidikan, kami mempunyai peluang untuk menarik pemikiran kejuruteraan hebat ini ke arah akademik dan kerjaya yang akan mengubah dunia.

Kami mendapati diri kita berada di zaman kegemilangan maklumat. Dalam lebih dari 30 tahun saya sebagai saintis komputer, pendekatan jurutera selalu menjadi bahagian penting dari diri saya. Memanfaatkan sumber, mengumpulkan pengetahuan, bekerjasama - semuanya dalam mencari penyelesaian yang berkesan. Semasa saya memulakan karier akademik saya sendiri, saya tidak dapat membayangkan menyaksikan ledakan yang luar biasa di seluruh industri atau melihat implikasi penyelidikan dan pekerjaan saya di dunia nyata.

Apabila kita masing-masing berjalan melalui pintu Kolej Kejuruteraan di CityU setiap hari, kita memasuki barisan hadapan teknologi baru. Bersama-sama, kami menyumbang kepada momentum dan pertumbuhan rangkaian yang kuat dan dinamik serta sinergi penyelidikan, akademik dan industri.

Semasa saya memulakan tugas di Kolej Kejuruteraan, saya terinspirasi oleh warisan dan potensinya. Harapan saya agar kolej, pelajar dan fakulti kami terus memberi kesan yang mendalam kepada masyarakat Hong Kong dan masyarakat antarabangsa.

Saya berharap dapat bertemu dengan pelajar dan ahli fakulti dan mendengar pendapat dan idea anda. Sekiranya kerjaya saya dalam bidang kejuruteraan setakat ini telah memberi saya apa-apa, ini adalah untuk menilai minda terbuka dan pintu terbuka. Saya berbesar hati untuk memulakan perjalanan ini dengan anda semua, ketika kita membina asas masa depan baru, bersama-sama.

Tei-Wei Kuo
Dekan Kolej Kejuruteraan

Unit Akademik

 • Jabatan Senibina dan Kejuruteraan Awam (ACE)
 • Jabatan Kejuruteraan Bioperubatan (BME)
 • Jabatan Sains Komputer (CS)
 • Jabatan Kejuruteraan Elektrik (EE)
 • Jabatan Sains dan Kejuruteraan Bahan (MSE)
 • Jabatan Kejuruteraan Mekanikal (MNE)
 • Jabatan Kejuruteraan Sistem dan Pengurusan Kejuruteraan (SEEM)
 • Bahagian Sains dan Teknologi Bangunan (BST)

139498_139435_RE01-080.jpeg

Lokasi

Hong Kong

Alamat
B6518, 6/F Blue Zone,
Yeung Kin Man Academic Building,
City University of Hong Kong,
Tat Chee Avenue

Hong Kong, Hong Kong

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami