City University of Hong Kong

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Selamat datang Presiden

119668_119654_campus.jpg

Selamat datang ke City University of Hong Kong (CityU). Kami adalah universiti dinamik yang ditubuhkan pada tahun 1994 dan terletak di tengah-tengah Hong Kong, bandar dunia Asia. Matlamat kami adalah untuk mencapai tahap kecemerlangan yang tinggi, menggalakkan inovasi dan memupuk kreativiti dengan matlamat untuk memperbaiki kehidupan rakyat. Di sebuah bandar di mana Timur memenuhi Barat, visi kami adalah untuk diiktiraf secara global untuk pendidikan profesional, yang menekankan mutual pengayaan budaya dan tradisi intelektual yang berbeza, dan untuk penyelidikan yang membuat perbezaan yang nyata.

CityU sedang berkembang. Ia terdiri daripada Kolej Perniagaan, Kolej Kejuruteraan, Kolej Seni Liberal dan Sains Sosial, Kolej Sains, Kolej Joki Kolej Perubatan Veterinar dan Sains Hayat, dan Sekolah Media Kreatif, Sekolah Sains Data, Sekolah Tenaga dan Alam Sekitar , dan Sekolah Undang-undang. Program Sarjana Muda Perubatan Veterinar yang pertama di Hong Kong di Jockey Club College of Veterinary Medicine and Life Sciences bermula pada tahun akademik 2017/18 dengan kerjasama Cornell University, salah satu sekolah veterinar terkemuka di dunia. Kurikulum kami direka untuk mempromosikan penciptaan pengetahuan, penemuan asal dan pemikiran inovatif dengan mengintegrasikan pengajaran dan penyelidikan di semua peringkat.

Pelan strategik kami untuk 2015-2020 berjudul Membuat Perbezaan melalui Kecemerlangan dalam Penyelidikan dan Pendidikan Profesional berfungsi sebagai lanjutan dari aspirasi peringkat tinggi yang ditakrifkan dalam pelan sebelumnya untuk 2010-2015. Dokumen terbaharu kami menetapkan lima tema strategik yang meningkatkan kecemerlangan akademik, kedudukan antarabangsa dan sumbangan masyarakat.

Sebagai universiti antarabangsa, kami menekankan kepelbagaian, pembelajaran antara budaya dan visi global. Fakulti kami yang terkenal direkrut dari seluruh dunia. Kami telah menubuhkan jalinan kerjasama akademik antarabangsa yang cemerlang dan membangunkan perjanjian global dengan kira-kira 450 institusi prestisius dari lebih daripada 40 negara / bidang kuasa. Graduan kami adalah profesional yang berpengalaman, beradaptasi dan berpandangan terbuka yang memberikan sumbangan positif kepada masyarakat.

CityU telah menunjukkan prestasi hebat dalam kedudukan antarabangsa. Menurut Quacquarelli Symonds (QS) untuk 2019, CityU menduduki tempat ke-55 di dunia dan ke-5 di antara 50 universiti teratas dunia di bawah 50 tahun. Dalam Times Rankings World University Rankings untuk 2019, CityU berada di kedudukan ke-1 untuk Outlook Antarabangsa.

Saya menjemput anda untuk meneroka laman web kami untuk lawatan maya atau melawat kami secara peribadi. Anda akan kagum dengan keharmonian taman Cina kuno kami terhadap senibina artistik yang lebih kontemporer.

Way Kuo

Presiden dan Profesor Cemerlang Universiti

Januari 2019

Pengenalan kepada CityU

Dengan penekanan pada pendidikan dan penyelidikan profesional, CityU menghasilkan graduan dengan keupayaan untuk menjangka dan mendesak perubahan dalam dunia yang berkembang pesat dan global.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, CityU telah menunjukkan prestasi cemerlang di peringkat universiti dan kini merupakan antara 10 teratas di Asia dan 100 teratas di dunia. Ia adalah sebuah institusi yang berkembang pesat dengan pelajar sarjana muda dan pascasiswazah dan kakitangan akademik dalam perniagaan, media kreatif, sains data, tenaga dan alam sekitar, kejuruteraan, kemanusiaan dan sains sosial, undang-undang, sains, dan perubatan veterinar dan sains hayat.

Kurikulum kami menekankan inovasi dan kreativiti, dan prinsip ini mendasari semua aspek pendidikan profesional Universiti dan penyelidikan berasaskan masalah. Disokong oleh ruang pembelajaran baru dan kemudahan dalam bangunan baru, kurikulum itu merangkumi Rancangan Strategik CityU untuk era pertumbuhan baru.

CityU telah menubuhkan dirinya sebagai salah satu universiti paling inovatif di Asia, penyelidikan perintis dalam pelbagai bidang yang mempunyai kaitan yang tinggi dalam isu-isu yang menekan. Kejayaan program penyelidikannya dicerminkan dalam jumlah dana yang diterima dan bilangan projek yang dibiayai serta kualiti hasil penyelidikannya.

Kedekatan CityU dengan, dan hubungan erat dengan, tanah besar China, serta perkongsian antarabangsa dan prospeknya, menjadikan Universiti idealnya untuk menyediakan persekitaran pembelajaran dan penyelidikan dinamik untuk pelajar dan fakulti dari seluruh dunia. Kedua-dua jumlah dan jumlah hubungan CityU dengan institusi global terus berkembang.

Seperti bandar yang luar biasa di mana ia memainkan peranan penting, CityU terus bergerak, berinovasi, belajar, mengajar dan berjaya.

Visi dan misi

Visi: City University of Hong Kong bercita-cita untuk menjadi universiti global terkemuka, unggul dalam penyelidikan dan pendidikan profesional.

Misi: Meningkatkan dan mengembangkan bakat pelajar dan mewujudkan pengetahuan yang sesuai untuk menyokong kemajuan sosial dan ekonomi.

(Majlis meluluskan Visi dan Misi baru pada 26 Mac 2009)

Prinsip Panduan

 1. Kejayaan pelajar dalam pencapaian akademik dan pembangunan kerjaya
 2. Kecemerlangan dalam pembelajaran dan penyelidikan, inovasi teknologi dan pemindahan pengetahuan
 3. Manfaat untuk kesejahteraan sosial dan ekonomi Hong Kong
 4. Kebertanggungjawaban dalam penggunaan sumber awam
 5. Jangkauan global dan daya saing antarabangsa

Logo CityU

119670_119652_logo_horizontal_cmyk.pngJenama kami lebih daripada sekadar logo. Ini mewakili siapa kita, apa yang kita lakukan, dan bagaimana kita membuat perbezaan melalui program pendidikan profesional yang kami tawarkan dan penyelidikan yang dijalankan dengan lancar.

Kami telah memberikan jenama CityU satu penyelesaian lengkap. Ia telah disegarkan semula untuk mencerminkan nilai teras kami, sifat dinamik rakyat dan program kami, status peningkatan dan arah hadapan kami sebagai institusi pengajian tinggi global yang terkemuka.

Kedudukan dan Reputasi

Pencapaian terkini dalam ranking global menyerlahkan kekuatan penyelidikan, pengantarabangsaan, reputasi, fakulti, pelajar dan program di City University of Hong Kong (CityU).

Sebagai tambahan kepada kedudukan berikut yang dikendalikan oleh Quacquarelli Symonds (QS) dan Times Higher Education World Rankings, graduan CityU telah menduduki ranking di antara 150 tahun teratas selama tiga tahun berturut-turut dari segi kebolehpasaran mereka, menurut Surveil Universiti Kaji Selidik dan Kedudukan Global , satu tinjauan tahunan yang dijalankan oleh kumpulan perundingan Perancis yang Muncul dan Trendence institut penyelidikan Jerman.

Pertubuhan Akademik

Lima kolej: Perniagaan, Kejuruteraan, Seni Liberal dan Sains Sosial, Sains, Perubatan Veterinar dan Sains Hayat; dan Sekolah Media Kreatif, Sekolah Sains Data, Sekolah Tenaga dan Alam Sekitar, dan Sekolah Undang-undang menawarkan program akademik di peringkat sarjana, pascasiswazah, dan doktor.

Sekolah Pengajian Siswazah Chow Yei Ching menguatkan operasi dan pembangunan semua program pascasiswazah dan menimbulkan suasana untuk pengajian siswazah.

Struktur organisasi akademik keseluruhan dibentangkan di bawah:

Kolej Perniagaan

 • Perakaunan
 • Ekonomi dan Kewangan
 • Sistem maklumat
 • Pengurusan
 • Sains Pengurusan
 • Pemasaran

Kolej Kejuruteraan

 • Seni Bina dan Kejuruteraan Awam
 • Kejuruteraan Bioperubatan
 • Sains Komputer
 • Kejuruteraan Elektrik
 • Sains Bahan dan Kejuruteraan
 • Kejuruteraan mekanikal
 • Pengurusan Kejuruteraan Sistem dan Kejuruteraan
 • Bahagian Sains dan Teknologi Bangunan

Kolej Liberal Arts and Social Sciences

 • Asia dan Pengajian Antarabangsa
 • Cina dan Sejarah
 • Bahasa Inggeris
 • Linguistik dan Terjemahan
 • Media dan Komunikasi
 • Dasar awam
 • Sains Sosial dan Tingkah Laku
 • Chan Feng Men-ling Chan Shuk-lin Pusat Bahasa Inggeris

Kolej Sains

 • Kimia
 • Matematik
 • Fizik

Jockey Club College of Veterinary Medicine and Life Sciences

 • Sains Bioperubatan
 • Penyakit Berjangkit dan Kesihatan Awam
 • Neurosains

Sekolah Media Kreatif

Sekolah Sains Data

Sekolah Tenaga dan Alam Sekitar

Sekolah Undang-undang

Chow Yei Ching Sekolah Pengajian Siswazah

119669_119653_campus2.jpg

Lokasi

Kowloon Tong

Alamat
Tat Chee Avenue,83
Kowloon Tong, Kowloon, Hong Kong

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami