University of Guyana

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Kampus Turkeyen

University of Guyana adalah institusi pengajian tinggi negara tunggal di Guyana. Ia ditubuhkan pada bulan April 1963 dengan Misi berikut: "Untuk menemui, menjana, menyebarkan, dan mengaplikasikan pengetahuan mengenai piawaian tertinggi untuk perkhidmatan masyarakat, negara, dan semua manusia dalam suasana kebebasan akademik yang membolehkan secara percuma dan penyelidikan kritikal. "Ia memulakan operasinya pada bulan Oktober tahun yang sama di Queens College, sekolah menengah utama negara, sebelum berpindah ke Kampus Turkeyen pada tahun 1970. Pada mulanya, program terhad kepada Seni, Sains Alam, dan Sains Sosial . Fakulti Pendidikan diwujudkan pada tahun 1967, dan diikuti oleh Fakulti Teknologi pada tahun 1969, Institut Pendidikan Jarak Jauh dan Terus (IDCE), bermula sebagai unit tambahan mural, pada tahun 1975, Fakultas Pertanian (1977) dan Sains Kesihatan (1981), yang terakhir sebagai hasil daripada Sains Asli.

Unit Perhutanan ditubuhkan pada tahun 1987 dan kemudiannya menjadi sebahagian daripada Fakulti Pertanian, dan pada tahun 2003 Fakultas Seni dan Pendidikan bergabung menjadi Sekolah Pendidikan dan Kemanusiaan. Di samping itu, giliran Millennium menyaksikan pembentukan Sekolah Sains Bumi dan Alam Sekitar (SEES), yang dilahirkan oleh penggabungan Jabatan Geografi dan Unit Pengajian Alam Sekitar. Juga diwujudkan ialah Pusat Kepelbagaian Biologi yang berkaitan dengan kegiatan yang diikuti oleh SEES dan Fakulti Pertanian dan Perhutanan, dan Pusat Teknologi Maklumat (CIT), yang melayani seluruh universiti. University of Guyana berkembang pada tahun 2000 dengan penambahan Kampus Tain di Berbice. (Pada Oktober 2016, sebagai sebahagian daripada penyusunan semula yang lebih luas, SEES telah diubah menjadi Fakulti Bumi dan Pengajian Alam Sekitar, dengan seorang Dekan sebagai ketua akademik dan pentadbiran unit.)

University of Guyana kini menawarkan lebih daripada 60 program sarjana dan pascasiswazah termasuk dalam Sains Asli, Kejuruteraan, Pengajian Alam Sekitar, Perhutanan, Perancangan Bandar dan Pengurusan, Pengajian Pelancongan, Pendidikan, Seni Kreatif, Ekonomi, Undang-undang, Perubatan, Optometri, dan kejururawatan. Beberapa program dalam talian boleh didapati, seperti kelas tambahan mural melalui IDCE di empat lokasi - di bandar Georgetown dan bandar-bandar Anna Regina, Essequibo, Wilayah 2; Linden, Upper Demerara, Wilayah 4; dan New Amsterdam, Berbice, Wilayah 6. Institusi ini mempunyai enrolmen 2016 sebanyak 8,000 orang pelajar, dan telah menamatkan lebih dari 20,000 pelajar, yang telah pergi ke kerjaya yang berjaya di peringkat tempatan, di peringkat serantau dan di peringkat antarabangsa dalam semua bidang usaha profesional. Universiti juga merupakan penyumbang utama kepada sektor awam dan swasta dan kepada ekonomi negara.

Universiti menawarkan sijil, diploma, ijazah bersekutu, ijazah sarjana muda, ijazah (pasca siswazah), dan program ijazah profesional. Program-program ini disampaikan melalui tujuh unit organisasi berikut, yang dikenali sebagai Fakulti, yang masing-masing diketuai oleh Dekan: Pertanian dan Perhutanan; Kajian Bumi dan Alam Sekitar; Pendidikan dan Kemanusiaan; Sains Kesihatan, dengan Sekolah Perubatan; Sains semula jadi; Sains Sosial; dan teknologi. Unit terbesar ialah Fakulti Sains Sosial, dengan tujuh jabatan berikut: Pengajian Perniagaan dan Pengurusan; Pusat Pengajian Komunikasi; Ekonomi; Kerajaan dan Hal Ehwal Antarabangsa; Pengajian Siswazah; Undang-undang; dan sosiologi. Pengajian Jabatan Perniagaan dan Pengurusan, unit terbesar di Fakulti Sains Sosial, menawarkan tiga program; Perakaunan, Perbankan dan Kewangan, dan Pemasaran. Selain itu, ia mempunyai kira-kira 1,500 pelajar, kumpulan tunggal terbesar di Fakulti Sains Sosial, dan 15 fakulti (10 sepenuh masa dan 5 separuh masa). Selain itu, ia juga menguruskan Komanwel Belajar Komanwel berlesen dalam Pentadbiran Perniagaan dan Hal Ehwal Awam (CMBA / PA).

Lokasi

Georgetown

University of Guyana

Telefon
+(592)-222-5423

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami