Technical University of Crete

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

SEJARAH

Tidak lama selepas berakhirnya penjajahan Jerman Greece, isu menubuhkan sebuah Universiti di Crete dikemukakan dan mencapai puncak kejayaannya pada tahun 1960-an. Walau bagaimanapun, walaupun permintaan orang ramai bagi penubuhan sebuah universiti di Crete adalah sebulat suara, terdapat juga persaingan sengit antara kedua-dua bandar-bandar utama di pulau itu pada yang mana satu akan menjadi tempat universiti itu. Akhirnya, penyelesaian kepada masalah ini telah diberikan pada tahun 1977 oleh Perdana Menteri ketika itu Konstantinos Karamanlis, yang membuat keputusan yang seimbang meluluskan kedua-dua penubuhan Universiti dengan fakulti di Heraklion dan Rethymnon dan penubuhan Universiti Teknikal di Chania. Yang Universiti Teknikal Crete telah ditubuhkan oleh undang-undang 545/77 pada "Penubuhan Institusi Teknologi bawah tajuk Universiti Teknikal Crete dan peruntukan lain".

Pada 17 Julai 1977, Jawatankuasa Eksekutif pertama daripada Institusi yang dipanggil di bawah jawatan presiden Profesor Perikles Theoharis dan di hadapan yang kemudian Menteri Pendidikan Nasional G. Rallis, Yang terdiri daripada Datuk Bandar Kota Chania dan Presiden Crete Seksyen Barat Dewan teknikal Greece, yang mewakili unsur tempatan yang telah menunjukkan minat yang besar dalam penubuhan Universiti.

Tugas utama ini pertama Jawatankuasa eksekutif pada tahun 1977 adalah untuk mencari tanah bagi pembinaan kemudahan-kemudahan universiti tetap dengan memulakan prosedur rampasan sebanyak 350 hektar tanah. Ia adalah bernilai menyebut, pada ketika ini, sokongan yang besar daripada masyarakat setempat mengenai perkara ini. Pada masa yang sama, Jawatankuasa Eksekutif juga ditangani dengan organisasi dan pengambilan perkhidmatan universiti tetapi kebanyakannya dengan rangka kerja perundangan bagi operasinya. Hasil daripada kerja yang berdedikasi Jawatankuasa Eksekutif, sejumlah besar dekri telah dikeluarkan, yang paling penting yang merupakan Presiden RI 1140-1180 pada "Penubuhan Sekolah Pengajian Tinggi, Jabatan dan institusi penyelidikan serta jawatan Profesor di Universiti teknikal Crete ", yang memperuntukkan penubuhan tiga Sekolah: a) Sains teknikal, b) Sains Gunaan dan c) Seni Bina dan Perancangan Spatial. Setiap sekolah akan terdiri daripada empat Jabatan.

Selain tugasnya kepada rangka kerja undang-undang Institusi, Jawatankuasa Eksekutif pertama bertanggungjawab untuk pengambilalihan tiga bangunan bersejarah (Penjara Lama, Dewan Old City, atau Arsenal dan Loggia Venetian), yang merangka kajian untuk pemulihan mereka sebagai serta lukisan daripada kajian untuk Kemudahan University awal. Jawatankuasa berjalan untuk membeli komputer, buku dan 479 judul majalah untuk Perpustakaan Universiti Pusat serta menubuhkan badan-badan pilihan raya untuk menilai pencalonan bagi panggilan untuk tender mengenai kedudukan Educational & Personnel Research.

Selepas tahun 1981, sebuah Jawatankuasa Eksekutif yang baru telah ditubuhkan di bawah presiden Profesor Thales Argyropoulos (1982-1988) dari Aristotle University of Thessaloniki dan kemudian, di bawah presiden Profesor Theodore Lianos (1988-1989) yang merupakan seorang ahli fakulti daripada Sekolah tinggi Ekonomi dan Pengajian Perdagangan (ASOEE).

Jawatankuasa Eksekutif yang baru siap dibina atau disemak semula keputusan pentadbiran bekas dengan merujuk kepada isu-isu asas seperti masalah perumahan dan program pendidikan. Setakat yang masalah perumahan bimbang, ia memberikan keutamaan kepada pembangunan Universiti di dalam bandar dengan suai Penjara Venetian Lama Dan Barracks, memperoleh dan suai bekas Sekolah Perancis, memperoleh kompleks Bahagian Tentera bangunan oleh Kementerian Negara Pertahanan, mendapatkan penggunaan kem Hatzidakis dalam Halepa dan mengemukakan kajian untuk mendirikan bangunan di atasnya. Pada masa yang sama, projek pembinaan kemudahan universiti di Akrotiri telah dikemukakan semasa tanah dirampas untuk tujuan ini telah mengurangkan sebanyak 60 hektar berbanding permukaan awal. Upacara asas daripada kemudahan universiti di Akrotiri berlaku pada bulan Disember 1988.

Setakat yang pengaturcaraan pendidikan bimbang, perubahan ketara telah berlaku, berdasarkan, sudah tentu, rangka kerja undang-undang baru yang telah mula untuk membentuk sementara itu tetapi telah pasti diterbalikkan pengaturcaraan Jawatankuasa Eksekutif 1977. The capstone falsafah Jawatankuasa Eksekutif 1981, dengan merujuk kepada program pendidikan, adalah pengeluaran Presiden Decree52 / 83 mengenai "struktur Universiti Teknikal Crete ke dalam Jabatan dan Sektor, prosedur pemilihan ahli fakulti kekal dan prasyarat kepada fungsi bebas daripada Universiti teknikal Crete dengan badan-badan yang mentadbir dipilih ". Bukannya tiga Sekolah dan 12 Jabatan yang telah diperuntukkan dalam PD 1140-1180, PD baru 52/83 disediakan bagi penubuhan 6 Jabatan Akademik: Kejuruteraan Pengeluaran dan Pengurusan, Sumber Mineral, Kejuruteraan Elektronik, Kejuruteraan Kimia, Kejuruteraan Mekanikal dan Jabatan Sains.

Pada tahun 1984, ahli-ahli fakulti pertama telah dilantik. Pada tahun akademik 1984-1985, Kejuruteraan Pengeluaran dan Pengurusan mula menjalankan program pendidikan dan mengakui 120 pelajar pertamanya bersama-sama dengan Jabatan Sains. Jabatan Kejuruteraan Sumber Mineral sejajar dengan 1987-1988 dan Jabatan Elektronik dan Kejuruteraan Komputer di 1990-1991. Selepas itu, dan selepas Universiti telah menjadi bebas, Jabatan Kejuruteraan Kimia menjadi Jabatan Kejuruteraan Alam Sekitar dan mengakui pelajar pertamanya pada tahun 1997. Akhirnya, pada tahun 2004 Jabatan Kejuruteraan Senibina telah ditubuhkan dan mengalu-alukan pelajar yang pertama.

Pada bulan September 1989, Jawatankuasa Eksekutif baru, dipengerusikan oleh Profesor Universiti Teknikal Kebangsaan Athens Encik Ioannis Tegopoulos bersama-sama dengan Profesor Universiti Teknikal Crete Encik Antonis Foskolos dan Encik Joachim Gryspolakis sebagai naib presiden, memutuskan untuk menukar orientasi perancangan spatial pengembangan universiti. Mereka meninggalkan idea mengembangkan lagi universiti dalam bandar Chania dan cepat menggalakkan pembangunan kemudahan universiti di Akrotiri. Universiti kemudahan diberikan seperti kem Hatzidakis dan Venetian Loggia kepada Majlis Perbandaran Chania untuk kegunaan lain. Bangunan-bangunan yang telah disimpan untuk digunakan oleh universiti itu sendiri ialah Kompleks Venetian Penjara Lama Dan Barracks, yang kini menempatkan pejabat rektorat serta pejabat-pejabat perkhidmatan pentadbiran dan kewangan, manakala kemudahan bekas School Perancis dalam Halepa kini menampung Jabatan Kejuruteraan Senibina. Dengan cara ini, Universiti mengekalkan perpaduan perlu dengan bandar Chania dan kain sosialnya. Tetapi, yang paling penting sekali, dasar ini diaktifkan perumahan yang lain daripada jabatan akademik universiti dalam kampus di Akrotiri, yang menawarkan kemungkinan untuk mendirikan dewan kuliah sesuai, makmal dan infrastruktur yang keperluan moden menentukan untuk Universiti Teknikal .

Pada tahun 1993, semua keperluan undang-undang yang diperlukan telah dipenuhi dan dengan itu, semua Jabatan Universiti merdeka dan telah beroperasi sejak itu dengan badan-badan yang mengawal dipilih. Sebaik sahaja keperluan ini telah dipenuhi, prosedur untuk pemilihan seorang rektorat telah dimulakan, dengan itu mewujudkan operasi bebas daripada Universiti Teknikal Crete. Profesor Yannis Phillis menjadi Rektor pertama Universiti Teknikal Crete membantu dalam fungsinya oleh Naib Rektor Profesor Ioannis Siskos dan Theodore Markopoulos, yang mengambil pejabat mereka pada 1993/08/12.

Sejak itu, Universiti Teknikal Crete telah membuat kemajuan yang berterusan dan penting. Kualiti yang tinggi kakitangan fakulti, rakan kongsi yang saintifik dan kakitangan pentadbiran dan teknikal menjamin pertumbuhan masa depan Universiti. Kampus ini merupakan salah satu yang terbaik di Greece, dengan dewan kuliah moden dan kemudahan penyelidikan, perpustakaan, dewan pelajar kediaman, restoran dan kawasan rekreasi. Jabatan baru ini dijadualkan untuk masa depan dan pada masa yang sama, sumbangan Universiti Teknikal Crete dalam penyelidikan secara meluas dihargai, sebagai Institusi itu kini diiktiraf sebagai salah sebuah institusi penyelidikan yang paling berprestij di Greece dengan beratus program penyelidikan yang sedang dijalankan . Universiti Teknikal Crete kini diiktiraf kedua-dua sebagai sebuah institusi pendidikan dan penyelidikan di Greece dan antarabangsa dan dengan itu boleh membayangkan dengan keyakinan yang besar pada masa depan.

Matlamat masa depan

Penekanan kepada menyediakan pendidikan berkualiti tinggi (TUC kadar pengangguran siswazah di antara 3 & 4%, pekerjaan pertama masa 1 hingga 6 bulan selepas tamat pengajian) Menjalankan penyelidikan inovatif (Universiti Teknikal Crete adalah salah satu daripada dua universiti yang paling aktif di negara ini yang mempunyai jumlah hasil penyelidikan) Penciptaan Inovasi Pole Wilayah dan Taman Teknologi Usaha dalam menyokong inovasi (melalui inkubator) Penganjuran seminar yang perkembangan teknologi dan inovasi Kerjasama dengan pihak berkuasa tempatan dalam menyelesaikan masalah alam sekitar & organisasi dan lain-lain

kampus

Kampus ini sudah pasti tengah-tengah TUC: pelajar, profesor, juruteknik makmal, pekerja pentadbiran, semua bertemu di kampus setiap hari.

titik rujukan yang sama bagi semua pelajar Perpustakaan, Pusat Komunikasi IT &, Dewan Residences, Restoran University dan Kafeteria serta Kemudahan Sukan.

Dan kerana masa anda sebagai seorang pelajar tidak boleh dibelanjakan hanya pada buku dan belajar, pastikan anda mencari kehidupan di luar bilik darjah dan dewan kuliah, lebih menarik dan menarik, dengan mengambil bahagian dalam salah satu kumpulan pelajar dan persatuan (budaya dan politik) , yang menetapkan nada di kampus!

Lokasi

Chania

Alamat
Technical University of Crete University Campus, Akrotiri 73100 Chania GREECE
731 00 Chania, Chania, Yunani