Technical University of Crete

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sejarah

Tidak lama selepas berakhirnya penjajahan Jerman di Greece, masalah menubuhkan sebuah Universiti di Crete telah meningkat dan mencapai puncaknya pada tahun 1960-an. Pada 1977 Perdana Menteri Konstantinos Karamanlis, selepas permintaan awam sebulat suara, meluluskan penubuhan sebuah universiti dengan fakulti di Heraklion dan Rethymnon dan penubuhan Universiti Teknikal di Chania . Technical University of Crete ditubuhkan oleh Undang-undang 545/77 mengenai "Penubuhan Institusi Technical University of Crete di bawah tajuk Technical University of Crete dan peruntukan lain". Pada 17 Julai 1977, Jawatankuasa Eksekutif Institusi pertama yang diadakan di bawah kepresidenan Profesor Perikles Theoharis dan di hadapan Menteri Pendidikan Nasional, G. Rallis , terdiri daripada Datuk Bandar Kota Chania dan Presiden Barat Bahagian Crete dari Dewan Teknikal di Greece. Tugas utama Jawatankuasa Eksekutif pertama ini pada tahun 1977 adalah untuk mencari tanah untuk mendirikan kemudahan universiti tetap dengan memulakan prosedur pengambilalihan 350 hektar tanah. Perlu dinyatakan, pada ketika ini, sokongan besar masyarakat setempat mengenai hal ini.

Pada tahun 1984, ahli fakulti pertama dilantik. Semasa tahun akademik 1984-85, Jabatan Kejuruteraan Pengeluaran dan Pengurusan mula menjalankan program pendidikannya dan mengakuinya 120 pelajar pertama bersama Jabatan Sains. Jabatan Kejuruteraan Sumber Mineral pada tahun 1987-88 dan Jabatan Kejuruteraan Elektronik dan Komputer pada tahun 1990-91. Selepas itu, dan selepas Universiti menjadi bebas, Jabatan Kejuruteraan Kimia menjadi Jabatan Kejuruteraan Alam Sekitar dan mengakui pelajar pertama pada tahun 1997. Akhirnya, pada tahun 2004, Jabatan Kejuruteraan Seni Bina telah ditubuhkan dan menyambut murid-muridnya yang pertama. Pada bulan September 1989, Jawatankuasa Eksekutif baru, yang dipimpin oleh Profesor Universiti Teknikal Kebangsaan Athens Encik Ioannis Tegopoulos bersama-sama dengan Profesor Technical University of Crete Encik Antonis Foskolos dan Encik Joachim Gryspolakis sebagai naib presiden, memutuskan untuk mengubah orientasi perancangan ruang pengembangan universiti. Dasar yang dilaksanakan membolehkan perumahan semua jabatan akademik di dalam kampus Akrotiri, yang menawarkan kemungkinan untuk mendirikan dewan kuliah, makmal dan infrastruktur yang sesuai yang dikehendaki oleh Universiti Teknikal.

Sejak tahun 1993, Technical University of Crete telah membuat kemajuan yang berterusan dan ketara. Kualiti tinggi kakitangan fakulti, rakan saintifik dan kakitangan pentadbiran dan teknikal menjamin pertumbuhan masa hadapan Universiti. Kampus ini sememangnya salah satu yang terbaik di Greece, dengan dewan kuliah moden dan kemudahan penyelidikan, perpustakaan, dewan pelajar kediaman, restoran dan kawasan rekreasi. Jabatan baru dijadualkan untuk masa depan dan pada masa yang sama, sumbangan Technical University of Crete dalam penyelidikan secara umum dihargai, kerana Institusi kini diiktiraf sebagai salah satu institusi penyelidikan yang paling berprestij di Greece dengan beratus-ratus program penyelidikan sedang berjalan . Technical University of Crete kini diiktiraf sebagai institusi pendidikan dan penyelidikan di Greece dan antarabangsa dan oleh itu dapat membayangkan dengan keyakinan yang besar masa depannya.

Matlamat Masa Depan

  • Penekanan pada menyediakan pendidikan berkualiti tinggi (TUC kadar pengangguran siswazah antara 3
  • Mengendalikan penyelidikan inovatif ( Technical University of Crete adalah salah satu daripada dua universiti paling aktif di negara ini dengan jumlah hasil penyelidikan tertinggi)
  • Penciptaan Kutub Inovasi Serantau dan Taman Teknologi
  • Usaha untuk menyokong inovasi (melalui inkubator)
  • Pertubuhan seminar untuk penjanaan teknologi dan inovasi
  • Kerjasama dengan pihak berkuasa tempatan dalam menyelesaikan alam sekitar

Kampus

Kampus itu tidak diragukan lagi di tengah-tengah TUC: pelajar, profesor, juruteknik makmal, pekerja pentadbiran, semua bertemu di kampus setiap hari. Titik rujukan umum semua pelajar adalah Perpustakaan, IT

Lokasi

Chania

Alamat
Technical University of Crete
University Campus, Akrotiri
73100 Chania
GREECE

731 00 Chania, Chania, Yunani

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami