Jyväskylä University Faculty of Mathematics and Science

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Kreatif dan antarabangsa: Fakulti Matematik dan Sains

Selamat datang ke Fakulti Sains! Fakulti Matematik dan Sains menjalankan penyelidikan yang terkenal di peringkat antarabangsa dan menyediakan pengajaran peringkat tinggi dalam semua bidang matematik dan sains yang diwakilinya. Di Fakulti, idea-idea baru dikembangkan dan dikongsi bersama dengan komuniti dan pakar yang akan membina masa depan di kedua-dua Finland dan di luar negara berpendidikan.

Dunia memerlukan pakar untuk menyelesaikan masalah esok. Di peringkat global, terdapat keperluan yang semakin meningkat untuk pakar dalam bidang sains. Keprihatinan tentang keadaan alam sekitar dan keinginan untuk membina masa depan yang mampan adalah membawa pelajar-pelajar matematik dan sains bersama-sama. Kami akan memainkan peranan aktif dalam pembangunan matematik dan sains di Finland.

Kami menawarkan spektrum penyelidikan pelbagai disiplin yang luas, dengan beberapa kumpulan penyelidikan yang terkemuka di dunia. Kami mempunyai infrastruktur penyelidikan yang besar untuk penyelidikan eksperimen dan teori. Kami mempunyai guru dan penyelidik yang terbaik, belum lagi kemudahan moden dan kampus antarabangsa dan padat.

Maklumat am

Fakulti Matematik dan Sains Alam ditubuhkan pada tahun 1965 dan merupakan Fakulti tertua dan terbesar di Universiti. Ia mempunyai empat Jabatan yang terletak di kampus Mattilanniemi dan Ylistönrinne. Kawasan Mattilanniemi dan Ylistönrinne telah dirancang dengan teliti dan mereka mempunyai ciri-ciri unik mereka sendiri. Sekurang-kurangnya 2300 pelajar didaftarkan di fakulti. Bilangan kakitangan adalah kira-kira 560.

Terdapat empat Jabatan yang berpusat di Fakulti Matematik dan Sains:

  • Jabatan Sains Biologi dan Alam Sekitar
  • Jabatan Fizik
  • Jabatan Kimia
  • Jabatan Matematik dan Statistik

Juga, kami mempunyai tiga Pusat Penyelidikan:

  • Makmal Pemecut
  • Pusat Nanoscience
  • Stesen Penyelidikan Konnevesi

Lokasi

Jyväskylä

The Faculty of Mathematics and Science

Alamat
University of Jyväskylä
Ylistönrinne (YN), Survontie 9 C

FI-40014 Jyväskylä, Finland

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami