Silliman University

Pengenalan

Baca keterangan rasmiSemua universiti terkemuka di negara ini akan menawarkan pendidikan berkualiti. Silliman tidak berbeza. Tetapi ketika ia bergabung dengan pangkat universiti-universiti terkemuka di Filipina, ia dihargai oleh karunia lokasi yang melengkapi pelengkap alam semulajadi untuk pembelajaran akademik - satu ciri yang menetapkan Silliman selain dari yang lain.

Dihiasi dengan lebih daripada 300 pokok akasia, kampus Silliman secara unik memeluk antara pemandangan pergunungan Cuernos de Negros di latar belakangnya dan lautan Visayan di hadapannya. Kampus 62 hektar menawarkan pelbagai jenis sayuran di mana hubungan peribadi dipupuk, pemakanan rohani dipermudahkan, dan konsep kehidupan pelajar berkualiti ditakrifkan semula.

Universiti Silliman adalah kebudayaan dan agama. Daripada populasi keseluruhannya lebih daripada 9,000, lebih dari 300 pelajar antarabangsa dari 23 negara yang berbeza. Gabungannya dengan United Church of Christ di Filipina sebagai universiti Protestan tidak pernah menjadi halangan untuk menjalankan kebebasan beragama. Majoriti pelajar Silliman adalah orang Katolik Rom dan sebilangan besar orang Islam dari Mindanao.

Universiti ini terletak di bandar Dumaguete yang menawan, yang dikenali sebagai ' City of Gentle People ,' satu jam perjalanan dengan pesawat dari Manila dan empat jam perjalanan dengan bot dari Cebu. Silliman bertumbuh di sebuah bandar di mana strip restoran menawarkan makanan yang baik di sepanjang boulevard dan di mana semua keperluan pelajar adalah hanya batu membuang. Semasa menawarkan persekitaran percutian persaraan yang diingini, bandar ini tidak ditinggalkan oleh kemajuan. Anda boleh menemui perkembangan infrastruktur dan perniagaan yang berkembang sebagai menyokong konsep "Universiti Bandar" di bandar ini.

Kehidupan kampus berkisar moto Via, Veritas, Vita (Kristus adalah Jalan, Kebenaran, Kehidupan). Ia adalah misi Silliman untuk membangunkan seluruh orang dalam konteks Kristian dan dalam persekitaran yang kukuh. Pelajar dijangka meletakkan pendidikan mereka untuk bekerja dalam perkhidmatan kepada orang lain - satu lagi tanda yang membezakan Silliman dari institusi pengajian tinggi lain.

Ia juga kehidupan kampus kediaman yang kondusif yang membezakan Silliman University selain universiti terkemuka lain di Filipina. 12 asrama biasa dan koperasi menyediakan rumah jauh dari rumah untuk pelajar Silliman yang datang dari luar Dumaguete. Di asrama, pelajar tergolong dalam keluarga, sebahagian daripada masyarakat Silliman yang lebih besar. Berasal dari rasa masyarakat ini adalah "Roh Silliman" - suasana kedekatan pribadi, kehangatan, persahabatan, dan keprihatinan.

Kepelbagaian Institusi

Silliman adalah salah satu daripada institusi pengajian tinggi pilihan di negara yang diberi status autonomi oleh Suruhanjaya Pendidikan Tinggi. Agensi pemerintah yang sama juga telah menunjuk Silliman sebagai Pusat Kecemerlangan Pendidikan Pendidikan Kejururawatan dan Pendidikan Guru dan Pusat Pengembangan Biologi, Pendidikan Teknologi Maklumat dan Perakaunan.

Dengan sokongan dari Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat , Silliman adalah Pusat Kecemerlangan Pengurusan Sumber Pantai . Program pengurusan sumber pantai yang berasaskan komuniti telah mengilhami pengiktirafan Pulau Apo di luar bandar Dauin sebagai salah satu tempat menyelam terbaik di dunia.

Sama seperti universiti terkemuka lain, program akademik Silliman menjalani penilaian secara tetap oleh mana-mana tiga agensi pengiktirafan: Persatuan Akreditasi Filipina Sekolah, Kolej dan Universiti, Persatuan Sekolah, Kolej dan Universiti-Agensi Akreditasi, Inc, dan Persatuan Pendidikan Teologi dalam Asia Tenggara.

Ia mengekalkan hubungan dengan penyelidikan kolaboratif dan fakulti dan pertukaran pelajar dengan universiti di Amerika Syarikat dan Asia, di samping gabungan kuat dengan Lembaga Pertubuhan Pendidikan Kristian Bersatu di Asia (UBCHEA) dan organisasi pembangunan antarabangsa. Program pertukaran pelajar yang paling lama adalah dengan tiga universiti Jepun: Universiti Kristian Antarabangsa, Universiti Ferris, dan Universiti Shikoku Gakuin.

Lokasi

Dumaguete

Alamat
Hibbard Avenue
6200 Dumaguete, Central Visayas, Filipina

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami