Estonian Academy Of Music And Theatre

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Misi Akademi Muzik dan Teater Estonia adalah untuk menyumbang kepada pembangunan masyarakat Estonia berpusatkan manusia, penyebaran pemikiran kreatif dan pemeliharaan bahasa dan budaya Estonia melalui pendidikan di bidang muzik dan teater dan promosi kerja kreatif dan penyelidikan.

EAMT menghargai pemeliharaan nilai-nilai asal budaya kebangsaan Estonia dan mengekalkan tradisi akademik pendidikan muzik dan teater Eropah, sambil terbuka kepada perkembangan terbaru dalam dunia muzik dan teater.

EAMT adalah universiti muzik dan drama awam, menawarkan pendidikan tinggi dalam semua bidang utama muzik dan teater melalui program sarjana muda, tuan dan doktoral. Walaupun dengan kira-kira 700 pelajar EAMT adalah yang terkecil di antara enam universiti awam Estonia dan institusi pengajian tinggi peringkat universiti, di peringkat antarabangsa ia boleh dibandingkan dengan akademi muzik dan teater bersaiz sederhana.

Program sarjana muda menyediakan latihan untuk para vokalis dan instrumentalis, serta konduktor, komposer, ahli muzik, guru muzik dan jurutera yang baik. Program Sarjana juga menawarkan pendidikan dan latihan tambahan dalam muzik ruang, iringan, penambahbaikan kontemporari dan pengurusan budaya. Kurikulum untuk pemuzik menumpukan pada persembahan solo, ensemble dan orkestra atau opera; teori muzik dan sejarah, serta bidang-bidang lain dalam kemanusiaan juga dikaji. Ia juga mungkin untuk mendapatkan kelayakan pengajaran.

Sejarah ringkas Akademi Muzik dan Teater Estonia

Seperti di negara-negara Eropah yang lain, pendidikan muzik di Estonia secara historis dikaitkan dengan aktiviti universiti dan gereja. Sudah pada akhir abad ke-19, terdapat beberapa sekolah muzik swasta yang menyediakan pendidikan pakar dalam pelbagai instrumen.

Pada tahun 1919, apabila dua institusi muzik pendidikan bebas yang ditubuhkan di Tallinn dan Tartu, dianggap sebagai permulaan pendidikan muzik yang lebih tinggi di Estonia. Sekolah Muzik Tartu Tinggi menjadi institusi pendidikan muzik menengah yang kuat, yang kini dikenali sebagai Sekolah Muzik Heino Eller.

The Tallinn High School Music yang dianggap sebagai pendahulu EAMT semasa ditubuhkan oleh Jabatan Muzik dari "Estonia" Society, dengan upacara pembukaan yang berlangsung pada 28 September 1919, di Dewan Konsert Estonia. Dari 1919-1923, Pengetua sekolah itu adalah Mihkel Lüdig.

Pada tahun 1923 institusi ini dinamakan semula sebagai Tallinn Conservatoire. Pada tahun 1925, pentadbir sekolah mengguna pakai peraturan baru, dan selaras dengan perubahan ini sekolah memilih fakulti profesor: R. Böcke, A. Kapp, J. Paulsen, P. Ramul dan A. Topman. Bersama-sama dengan A. dan Th. Lemba dan J. Tamm, yang sebelum ini menerima profesor mereka dari St Petersburg Conservatoire, Tallinn Conservatoire kini mempunyai 8 profesor. Angka-angka kemudian akan meningkat. Sepuluh pelajar pertama lulus pada tahun 1925. Tahap akademik Conservatoire boleh dikatakan agak tinggi, kerana kebanyakan pelajarnya menyertai pertandingan antarabangsa pada tahun 1930-an. Yang paling berjaya ialah Tiit Kuusik, yang dianugerahkan hadiah pertama di Pertandingan Nyanyian Antarabangsa di Vienna pada tahun 1938.

Pada mulanya sebuah institusi swasta, Conservatoire menjadi dinasionalisasi pada tahun 1935. Pada tahun 1938 Sekolah Drama Negeri telah dibuka.

Pendudukan Soviet, yang bermula pada tahun 1940, tidak gagal mempengaruhi Conservatoire. Matlamatnya adalah untuk membawa sistem pendidikan muzik selaras dengan pandangan yang berlaku semasa Kesatuan Soviet. Penyusunan semula kurikulum disusuli dengan segera. Satu contoh perubahan ini ialah penghapusan muzik gereja sebagai bidang pengkhususan; lebih-lebih lagi, pengajaran subjek berorientasikan politik bermula.

Berikutan ketibaan kuasa pendudukan Jerman, Conservatoire berjuang untuk memulihkan aktiviti pengajarannya sebelum ini. J. Aavik, yang telah kembali ke jawatan Kepala Sekolah, berusaha untuk merekrut sebanyak mungkin bekas pengajar akademik. Walau bagaimanapun, realiti perang dengan ketara menghalang proses kajian. Semasa serangan udara 9 Mac, 1944, bangunan Konservatoire, serta kebanyakan peralatannya, hampir hancur sepenuhnya. Pada bulan November 1944, selepas perubahan kuasa, Conservatoire dibuka semula. Sebuah rumah di 3 Kaarli Avenue dipilih sebagai rumah sementara Conservatoire. Pada tahun 1950, mesyuarat pleno Jawatankuasa Komuniti Parti Komunis VIII berlangsung dengan keputusan yang buruk bagi kakitangan Conservatoire. Ramai pensyarah yang terpaksa meninggalkan sebab ideologi; tiga dari mereka - A. Karindi, R. Päts, dan T. Vettik - ditangkap dan dikirim ke kem buruh.

Persekitaran kreatif Conservatoire mula melihat kebangkitan semula pada pertengahan 1950-an. Beberapa pensyarah yang telah "tidak hadir sementara" dapat kembali. Pada tahun 1957, Fakulti Drama ditubuhkan di Conservatoire, dengan Voldemar Panso menjadi ketua pertamanya. Fakulti Drama dibuka di bangunan bekas Toomkool di Toompea. Pada tahun 1970-an, kelas organ, yang telah ditutup pada tahun 1950, telah dibuka semula. Pada tahun 1971, satu program untuk melatih guru muzik untuk bekerja dalam sistem sekolah yang komprehensif telah diteruskan. Bilangan pelajar yang menghadiri Conservatoire meningkat dengan ketara. Venno Laul, yang dilantik sebagai rektor pada tahun 1982, membangkitkan lagi idea membina kemudahan sekolah baru. Beliau terus mengawasi fasa reka bentuk projek; kerja pembinaan sebenar menjadi tanggungjawab rektor yang akan datang.

Pada tahun 1989, sebelum ulang tahun ke 70 sekolah itu, nama mantannya - "Tallinn Conservatoire" - telah dipulihkan. Empat tahun kemudian sekolah tersebut dinamakan semula sebagai "Akademi Muzik Estonian" (Eesti Muusikaakadeemia). Perubahan ini dianggap perlu kerana di Eropah, "konservatori" lebih sering merujuk kepada institusi pendidikan muzik menengah.

Sepanjang tahun 1987-1993 pengubahsuaian dan pembinaan semula yang banyak berlaku di bangunan Fakulti Drama, yang membolehkan fakulti untuk mula menggunakan bangunan dua tingkat di Toompea. Pada tahun 1995 Fakulti Drama telah dinamakan semula sebagai Sekolah Teater Tinggi.

Pada tahun 1992 Prof. Peep Lassmann dipilih sebagai rektor. Pembaharuan struktur kajian yang luas telah diperkenalkan dan sekolah mengadopsi sistem pembelajaran berasaskan subjek. Kajian Ijazah telah diperkenalkan oleh pelajar yang membolehkan program empat tahun akan mendapat ijazah sarjana muda. Pada tahun 1993, program ijazah sarjana dua tahun telah ditambah. Pada tahun 1996 program doktoral selama empat tahun dalam bidang muzik telah diperkenalkan, sedangkan pada tahun 2000 kurikulum khusus direka bentuk untuk para pemain dan komposer. Pada tahun 2006, satu program baru untuk seni dramatik telah ditambah, yang juga mempunyai penekanan yang kreatif.

Pada tahun 1999, Akademi Muzik Estonia akhirnya diberikan apa yang telah menunggu selama 55 tahun yang lalu - bangunan baru di pusat Tallinn. Setakat ini, ia adalah salah satu bangunan konservatori terbaik dan paling moden di dunia, terutama berkaitan dengan fungsi dan penyelesaian teknologinya.

Di bangunan baru EAM terdapat 7 500 meter persegi ruang guna yang direka dan dibina terutamanya untuk penubuhan pendidikan muzik yang lebih tinggi. Terdapat 60 bilik darjah ditambah 14 bilik latihan di mana kelas boleh diadakan. Sebutan khas harus dibuat dari ruang dewan kecil EAMT, tempat duduk 130-200, kelas koir digabungkan dengan auditorium besar untuk 77 pelajar, bilik audition untuk 40 orang dengan organ baroque baru, studio opera, makmal muzik elektronik dan studio rakaman, perpustakaan dengan kemudahan komputer, dan dewan makan pelajar. Bangunan ini memenuhi keperluan akustik tertinggi, membanggakan bilik-bilik kalis bunyi dengan pilihan untuk menyesuaikan mana-mana akustik bilik tertentu ada dengan menambahkan atau membuang panel dinding.

Hari ini EAMT adalah kemudahan pembelajaran dan penyelidikan yang berdaya saing di peringkat antarabangsa. Kebanyakan ahli muzik Estonia telah terlibat dengan EAMT sama ada melalui pengajian mereka sendiri atau melalui pengajaran. Para alumni terkenal kami termasuklah penyusun Arvo Pärt dan Erkki-Sven Tüür, pianis Peep Lassmann dan Kalle Randalu, serta konduktor Olari Elts, Tõnu Kaljuste, Eri Klas, Vello Pähn dan Arvo Volmer. Kebanyakan pelakon dan pengarah di teater Estonia juga alumni Sekolah Drama kami. Nama akademi - Akademi Muzik dan Teater Estonia - telah diterima pakai pada tahun 2005.

Lokasi

Tallinn

Alamat
Estonian Academy Of Music And Theatre
Tatari 13,

10116 Tallinn, Harju County, Estonia

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami