Estonian Academy of Arts

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Estonian Academy of Arts , yang ditubuhkan pada tahun 1914, adalah satu-satunya universiti awam di Estonia yang menawarkan pendidikan tinggi dalam seni halus, reka bentuk, seni bina, media, kajian visual, budaya seni, warisan budaya dan pemuliharaan. Terletak di ibu kota, Tallinn, ia adalah institusi kajian dan penyelidikan aktif dan pusat inovasi nasional terkemuka dalam budaya visual. Kajian dilakukan di bangunan baru kami dengan persekitaran yang inovatif dan memberi inspirasi .

Hampir 1,200 pelajar kini mendaftar di Estonian Academy of Arts dan diajar oleh 89 profesor, profesor bersekutu, guru dan pensyarah dari Estonia dan luar negara. Kumpulan kecil pelajar yang dipilih dengan teliti memungkinkan pendekatan yang lebih peribadi, satu-satu untuk pengajaran dan suasana seperti keluarga, dekat dan EKA membanggakan diri dengan nisbah pelajar-profesor yang rendah.

EKA menawarkan enam program Master yang diajar dalam Bahasa Inggeris: Animasi, Seni Kontemporari, Reka Bentuk & Kraf, Reka Bentuk Grafik, Reka Bentuk Interaksi, dan Kajian Bandar. (Dalam Reka Bentuk & Kerajinan, pelajar memilih pengkhususan: seramik, seni gelas dan reka bentuk, perhiasan dan pandai besi, reka bentuk tekstil, seni kulit dan reka bentuk atau reka bentuk fesyen.) Di samping itu, terdapat program Master dalam Reka Bentuk & Teknologi Masa Depan yang ditawarkan bersama dengan Universiti Teknologi Tallinn, serta program Sarjana dalam Sastera, Budaya Visual dan Kajian Filem yang ditawarkan bersama dengan Universiti Tallinn. Semua program Master adalah dua tahun (120 ECTS).

Kami juga menawarkan program Sarjana Muda dalam Grafik Media (diajar dalam bahasa Rusia) dan dua program doktor sepenuh masa antarabangsa - Seni dan Reka Bentuk dan Arkitek dan Perancangan Bandar .

EKA mendorong inovasi dan eksperimen, dan pelajar dapat mengambil modul dan bengkel di luar pengkhususan mereka. Ada idea? Cuba ia! Anda akan dapati kekurangan karenah yang menyegarkan di sini. Mereka yang belajar di EKA segera menemui pelbagai kemungkinan.

Kami menjemput anda untuk menyertai kami!

SEJARAH

Sejak permulaan abad ke-20, Estonian Academy of Arts telah menjadi pusat penting pendidikan seni Estonia. Persatuan Seni Estonia mengasaskan Sekolah Seni Terapan Tallinn pada tahun 1914, yang menawarkan pendidikan umum dan latihan profesional dalam bidang seni dan kerajinan.

Apabila merancang kurikulum, Stieglitz sekolah seni St. Petersburg - yang tertumpu pada mengajar kemahiran teknikal dan praktikal - digunakan sebagai model. Pada tahun 1924 sekolah itu menjadi Sekolah Seni Gunaan Negeri, yang menyediakan pendidikan dalam semua disiplin tradisional seni yang digunakan, dan disiplin seni visual telah ditambah ke programnya pada tahun 1930-an. Pada tahun 1932 sekolah berpindah ke jenis sekolah pelbagai peringkat baru, dan menjadi mungkin untuk memohon diploma pakar atau artis yang digunakan.

Sekolah itu dinamakan semula sebagai Sekolah Seni Perindustrian Negeri pada tahun 1938. Pada tahun 1944 sekolah itu dinamakan semula Institut Seni Terapan Negeri Tallinn dari ESSR. Sebagai hasil pemusatan sistem pendidikan seni pada tahun 1951, semua kajian telah dipindahkan dari Tartu ke Tallinn, kajian seni bina telah ditambah, dan nama itu ditukar kepada Institut Seni Negeri SSR Estonian (SAIE, singkatan Estonia ERKI). Pada tahun 1989, ERKI ditukar nama kepada Tallinn Art University, dan sejak tahun 1995 namanya telah menjadi Estonian Academy of Arts .

HUBUNGAN ANTARABANGSA

Tujuan Akademi adalah di tengah-tengah kehidupan yang berlaku. Oleh itu, perhatian diberikan kepada masyarakat dan dunia profesional dalam istilah yang luas.

EKA mempunyai hubungan erat dan perjanjian kerjasama dengan lebih dari 100 universiti antarabangsa dan banyak rangkaian antarabangsa, di mana pertukaran pelajar dan fakulti dapat dirundingkan dan peluang magang dapat diperluas. EKA adalah ahli CUMULUS (Persatuan Universiti dan Kolej Seni, Reka Bentuk dan Media Antarabangsa); EAAE (Persatuan Eropah untuk Pendidikan Senibina); ELIA (Liga Institut Kesenian Eropah), dan melalui NORDPLUS adalah ahli banyak rangkaian profesional.

Sejak tahun 1999, EKA telah menjadi anggota Program Pembelajaran Sepanjang Hayat Suruhanjaya Eropah untuk Pendidikan Tinggi, Erasmus, di mana lebih daripada 100 perjanjian pertukaran dua hala telah ditandatangani. Sebagai tambahan kepada program Erasmus, Estonian Academy of Arts telah mengadakan kontrak pertukaran dan kerjasama pelajar dan fakulti dengan sepuluh universiti seni yang diiktiraf di peringkat antarabangsa di luar Kesatuan Eropah.

Hubungan tetap dan sengit dikekalkan dengan dunia luar akademik melalui pameran dan karya penerbitan, melalui penganjuran banyak acara, dan bekerjasama dengan perniagaan dan institusi awam.

Hubungan asing, fakulti dan pertukaran pelajar, nasihat mengenai peluang perantisan asing, dan maklumat pemberian diselaraskan oleh Pejabat Perhubungan Antarabangsa.

KERJASAMA DAN KELEMBAPAN

EKA bekerjasama dengan universiti, institusi budaya, persatuan seni, badan pemerintah tempatan, dan perniagaan di Estonia dan luar negara.

Estonian Academy of Arts bekerjasama dengan banyak perniagaan Estonia dan antarabangsa dalam bidang sains dan pembangunan. Rakan kongsi berbeza-beza bergantung kepada bidang pengkhususan, dan Akademi dapat menawarkan pelbagai perkhidmatan dari penyelidikan dan analisis untuk mewujudkan prototaip.

Jabatan Pembangunan adalah penghubung antara pendidikan dan perniagaan. Perkhidmatan dan penyelesaian yang menyokong aktiviti utama EKA dikerjakan, memberikan nasihat undang-undang dan keusahawanan kepada staf dan perniagaan untuk menjalankan projek kolaborasi dengan jabatan Akademi. Jabatan Pembangunan berinteraksi secara aktif dengan perniagaan di Estonia dan luar negara dan menjalankan projek bersama. Ramai pelajar menyelesaikan tugas reka bentuk untuk syarikat Estonia di sektor awam dan swasta dan mengambil bahagian dalam pertandingan antarabangsa dan tempatan semasa mereka belajar.

Jabatan Pembangunan mengatur latihan dalam bidang keusahawanan, hak harta intelek, perancangan kerjaya, magang antarabangsa, dan pengurusan projek. Pelajar dinasihatkan untuk membuat rancangan perniagaan, dan terdapat banyak sumber yang tersedia untuk perniagaan spin-off EKA (syarikat yang diasaskan oleh pelajar semasa mereka belajar). Jabatan ini menyelaraskan projek pembangunan antara jabatan dan, jika perlu, melaksanakan projek sains dan pembangunan. Jabatan Pembangunan menguruskan projek bersama atau kerjasama EKA tempatan dan antarabangsa.

140679_eu_structural_and_investment_funds_horizontal.jpg

Lokasi

Tallinn

Alamat
Estonian Academy of Arts,
Põhja pst 7, Tallinn

10412 Tallinn, Harju County, Estonia

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami