University of Rijeka Department of Mathematics

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Tentang kita

Jabatan Matematik di Rijeka ditubuhkan pada tahun 1960 sebagai jabatan di Fakulti Sains Pendidikan (sejak tahun 1998 Fakulti Falsafah), yang akan menjadi salah satu daripada empat fakulti penubuhan Universiti Rijeka pada tahun 1973.

Jabatan Matematik, sebagai institusi yang berasingan dan jabatan universiti moden, ditubuhkan pada 1 April 2008, berdasarkan keputusan Penubuhan Jabatan Universiti, yang diluluskan oleh Senat Universiti Rijeka pada 17 Disember 2007. Jabatan Matematik bersama-sama dengan bekas pekerja Fakulti Kemanusiaan dan Sains Sosial mempunyai kecenderungan untuk mengumpulkan ahli matematik lain dari Universiti Constituents dari University of Rijeka. Oleh itu, program pembelajaran kitaran pertama dalam matematik dan program pembelajaran kitaran kedua dalam matematik dan sains komputer menjadi kajian Universiti Rijeka yang dianjurkan dan dijalankan oleh Jabatan Matematik.

Ia terletak di sebuah bangunan baru di Kampus Universiti dengan banyak pejabat, ruang kelas dan ruang makmal, dilengkapi dengan komputer dan peralatan lain. Terdapat 29 penyelidik, profesor, dan pembantu, yang terdiri daripada tiga kumpulan penyelidikan: kumpulan teori algebra dan nombor, kumpulan matematik diskret, dan kumpulan analisis matematik.128667_photo-of-woman-using-laptop-3194518.jpg

Misi dan visi Jabatan Matematik

Misi Jabatan Matematik adalah pengembangan karya ilmiah dan profesional dalam bidang matematik dan kebimbangan mengenai sumber daya manusia dalam matematik di University of Rijeka. Jabatan Matematik menganjurkan dan menjalankan kajian dalam matematik dan mengambil bahagian dalam organisasi dan menjalankan program pengajian di konstituen lain di Universiti. Jabatan Matematik menyumbang kepada pembangunan Universiti dan masyarakat sambil berusaha ke arah kecemerlangan yang diiktiraf di peringkat nasional dan antarabangsa dalam aktiviti penyelidikan dan pengajaran.

Visi Jabatan Matematik adalah kedudukan strategik sebagai institusi sains dan pendidikan yang diiktiraf dan diterima di peringkat antarabangsa serta komponen aktif bidang pendidikan dan bidang pengajian tinggi Croatia dan Eropah yang mendidik para profesional yang berkualiti dan profesional yang diiktiraf di peringkat antarabangsa serta menjalankan pengiktirafan di peringkat antarabangsa penyelidikan.

Lokasi

Rijeka

Alamat
Ulica Radmile Matejčić 2, Rijeka
Rijeka, Primorje-Gorski Kotar County, Croatia

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami