Université Catholique de Bukavu

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Université Catholique de Bukavu (UCB) Asbl adalah salah satu universiti terbesar di Republik Demokratik Kongo . Terletak di ibukota wilayah Kivu Selatan , wilayah timur negara Patrice Emery Lumumba, undang-undang persendirian universiti ini dicipta pada 21 November 1989 dengan keputusan Tuan Yang Terutama Monsignor Aloys MULINDWA Mutabesha, Uskup Agung dari Bukavu.

Menurut Kanun Kanun Kanun, dalam Kanunnya 807 hingga 814 dan Perlembagaan Apostolik Ex Corde Ecclesiae pada 15 Ogos 1990 tentang Universiti Katolik dan Institusi Tinggi, UCB bersinar dengan pembentukannya dengan tujuan sosial yang primordial di rantau Kivu , dengan rangkaian sekolah menengah yang menyediakan pelajar terbaik. Secara sah, ia beroperasi atas dasar keputusan N ° ESURS / CABMIN / 1231/91 dari Menteri Pengajian Tinggi, Universiti dan Penyelidikan Saintifik; Pesanan No. ESURS / CABMIN / A5 / 175/95 yang diluluskan dan diiktiraf diploma yang dikeluarkan olehnya; Keputusan terakhir perjanjian n ° 06/106 ditandatangani oleh Presiden Republik pada 12 Jun 2006. Université Catholique de Bukavu saat ini salah satu dari sedikit di negara ini, yang diberi kuasa untuk menganjurkan pembentukan dalam siklus ketiga yang lebih banyak pada keputusan Kementerian Pengajian Tinggi, Universiti dan Penyelidikan Ilmiah N ° 020 dari 02 April 2008.

Dengan undang-undang, Université Catholique de Bukavu mengejar objektif utama berikut:

  • Untuk menganjurkan pendidikan sains universiti dalam semua bentuknya, dengan tujuan untuk mempromosikan kader-kader intelektual Kongo dan menyumbang kepada pembangunan sosio-ekonomi negara dan khususnya dari Wilayah Kivu Selatan;
  • Melaksanakan penyelidikan saintifik dan penerbitan kajian saintifik dalam semua mata pelajaran;
  • Mewujudkan kerjasama ilmiah nasional dan antarabangsa untuk memastikan pembangunan saintifik disesuaikan dengan keperluan dan budaya rakyat Congo;
  • Untuk membawa murid-murid muda untuk memahami masalah masyarakat, untuk membantu menyelesaikannya dan secara aktif menyumbang kepada integrasi harmoni budaya Congo ke dalam tamadun sejagat;
  • Mengatur pendidikan tinggi dalam sains dan teknologi dan menjalankan penyelidikan saintifik dan penerbitan kajian saintifik dengan kerjasama institusi pendidikan dan penyelidikan lain di dalam dan luar negara;
  • Menyumbang kepada pembangunan Provinsi dan Negara dengan menyediakan kepakarannya.etk

Université Catholique de Bukavu menganjurkan pendidikan berkualiti melalui Fakulti Ekonomi dan Pengurusan ( Pengurusan Kewangan, Ekonomi Luar Bandar, Perusahaan Kecil dan Sederhana), Undang-Undang (Awam, Swasta dan Kehakiman, Ekonomi), Perubatan (Umum , Pembedahan dan Penyerahan, Pengkhususan dalam Perubatan, Pediatrik, Pembedahan dan Ginekologi), Sains Pertanian (Phytotechnics and Sciences), Sains ( Sains Komputer), Sains Sosial . Fakulti Seni Bina dan Urbanisme akan beroperasi dari tahun akademik 2017-2018.

Tiga ribu dan empat puluh enam (3046) pelajar didaftarkan dalam semua kitaran untuk tahun akademik 2016-2017, termasuk seribu lapan ratus dua puluh tujuh (1827) lelaki dan seribu dua ratus dan sembilan belas (1219) wanita. Kakitangan akademik, saintifik yang berkembang selama bertahun-tahun menyediakan latihan sepenuh masa. Pekerja pentadbiran, teknikal dan mahir menyumbang kepada objektif asas Universiti.

Ia kini mempunyai infrastruktur yang sentiasa bertambah baik untuk mencari kualiti yang berterusan dalam perkhidmatannya. Pelajaran diajar di kampus Hospital Rujukan Umum Bugabo , Kalambo , Karhale dan Bukavu , di mana amfiteater Fakulti Perubatan terletak . Stok bergulir disesuaikan dengan pengangkutan kakitangan dan pelajar, pengkomputeran umum sistemnya, pembukaan latihannya tanpa sebarang diskriminasi kepada warga negara dan warga asing dan pengurusan berasaskan hasil menjadikan mereka institusi rujukan di Wilayah dan Negara.

Rangka kerja latihan yang memenuhi syarat-syarat operasi pendidikan universiti membolehkan pelajar belajar lebih baik dalam pembelajaran teoretikal dan praktikal. Sebuah pusat komputer di perkhidmatan percuma pelajar dan kakitangan, perpustakaan lebih daripada 38,295 jilid, Hospital Rujukan Umum Provinsi Bukavu yang diuruskan oleh Université Catholique de Bukavu , Pusat Kecemerlangan untuk latihan dalam perkhidmatan kakitangan awam dibiayai secara bersama oleh Bank Dunia dan Kerajaan Kongo, ladang 100 ha di Kavumu dan 60 ha di Mulume-Munene, seluas 80 ha di mana kampus Kalambo dibina secara progresif adalah rujukan untuk UCB.

CEGEC (Pusat Kajian dan Latihan untuk Pengurusan Konflik dan Pencegahan di Wilayah Tasik Afrika - Fakulti Undang-Undang), CEGEMI (Pusat Penyelidikan dan Kepakaran dalam Pengurusan Sektor Perlombongan), CERDHO (Pusat Penyelidikan Hak Asasi Manusia dan Undang-Undang Kemanusiaan Antarabangsa), CEFOSAR (Pusat Pengajian dan Latihan dalam Kesihatan Reproduktif), CREBAC (Pusat Bioetika), CAPPA (Pusat Sokongan Hak Asasi Manusia dan Undang-Undang Kemanusiaan Antarabangsa) promosi pengeluaran pertanian), LEAD (Makmal Ekonomi Gunaan untuk Pembangunan), SME-Start Cell (Pengurusan Cell dalam Perusahaan Kecil dan Sederhana), ITADES (Institut Rawatan dan Analisis Data Statistik) ), ... membentuk pusat penyelidikan serantau dan antarabangsa dan bidang penyelidikan dan pembelajaran

Ahli Persekutuan Antarabangsa Universiti Katolik (FIUC) , Badan Universiti Francophonie (AUF) , Persatuan Universiti Afrika (AUA ), Persatuan Universiti dan Institut-institusi Tinggi Katolik Afrika dan Madagascar (ASUNICAM) , Université Catholique de Bukavu mempunyai beberapa rakan di peringkat tempatan, serantau dan antarabangsa seperti IITA, CIALCA dan RUFORUM.

Super Lacus Ac Montes Splendens, Université Catholique de Bukavu telah bersinar selama dua puluh tujuh tahun di atas Tasik Kivu yang megah dan bukit-bukit di atasnya. Bangga dengan buah-buahan semasa beliau dalam setiap bidang, baik di rumah dan di luar negara, dia meneruskan pencariannya untuk pendidikan universiti yang berkualiti untuk menjaga dia di barisan hadapan.

Dalam usaha untuk mencapai kecemerlangan, yang terbaik belum datang!

Kampus kami

Université Catholique de Bukavu menganjurkan ajarannya di empat kampus termasuk Bugabo, Karhale, Kalambo dan Hospital Umum Rujukan Wilayah Bukavu.

Kampus Bugabo

etk Di bukit Bugabo, bangunan mewah yang penuh dengan sejarah yang kini menempatkan Pentadbiran Pusat termasuk pejabat Rektor, Pembantu Rektor, Ketua Pentadbir dan Perpustakaan Pusat. Dalam bahagian lampiran yang baru diubah suai ini mengendalikan Pusat Kecemerlangan untuk latihan pegawai Negeri serta kursus pascasiswazah dalam Undang-Undang dan Ekonomi. Di zaman dahulu, Chapel - St Teresa - dan kerusi Sekolah Penyelaras Sekolah Katolik yang kemudian memutuskan bahawa Keuskupan Agung memutuskan untuk berpindah sehingga pada penghasilannya pada tahun 1989, Universiti dapat mengatur ajarannya di sana.

Kampus Karhale

1 Lebih sedikit lagi ialah Kampus Karhale di bukit nama yang sama. Bekas makmal perubatan Wilayah, bangunan ini terdiri daripada dua tingkat dan sebuah rumah darat Fakulti Agronomi dan rumah untuk pelajar. Kata Dr. André Lurhuma Zirhimw'ubahan Lab, dalam ingatan doktor dan penyelidik pakar ini dalam pembedahan dan melahirkan anak yang meninggal pada bulan Jun 1995; bangunan ini termasuk bilik darjah, makmal penyelidikan dalam agronomi dan lampiran, sebuah amfiteater mengalu-alukan pelajar tahun pertama dalam bidang agronomi dan perubatan.

Amfiteater Stanislas Haumont

2 Ia didirikan di konsesi Hospital Rujukan Umum Daerah Bukavu merupakan tapak pembelajaran yang lain. Fakulti Perubatan beroperasi di sana dan menggunakan HGPRB, yang dikendalikan oleh Université Catholique de Bukavu , sebagai hospital pengajaran aplikasi. Profesor yang mengajar kursus di Fakulti juga terlibat dalam pentadbiran penjagaan di hospital ini kepentingan daerah.

Kampus Kalambo3 Tapak Kalambo terdiri dari 80 hektar dan mewakili masa depan Université Catholique de Bukavu diselesaikan sepenuhnya pada hari-hari mendatang. Terletak kira-kira dua puluh kilometer dari bandar Bukavu, di atas bukit yang menghadap ke Lake Kivu, tapak pembinaan yang besar sedang dijalankan. Dari segi kompleks universiti yang akan dibina, sudah ada dua bangunan utama yang menempatkan Fakulti Ekonomi, Undang-Undang dan Sains, yang telah dipasang sejak tahun akademik 2013-2014; rumah pelajar dan makmal agronomi bekerjasama dengan IITA.

Lokasi

Bukavu

Alamat
Bugabo 02, Av. de la Mission, Commune de Kadutu Bukavu RD Congo
Bukavu, Selatan-Kivu, Republik Demokratik Congo

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami