Yunnan University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

云南大学 telah ditubuhkan pada tahun 1922, apabila tanah persendirian Universiti timur, pada tahun 1934 menukar namanya kepada Wilayah 云南大学 , pada tahun 1938 ditukar kepada National 云南大学 , ia adalah salah satu sempadan barat China awal ditubuhkan universiti menyeluruh. Pada tahun 1937, ahli matematik yang terkenal, pendidik Xiong Qinglai sebagai presiden, sebilangan besar ulama terkenal diupah untuk mengajar sekolah, pembangunan sekolah tinggi telah meletakkan asas akademik yang kukuh dan titik permulaan, mewujudkan cemerlang masa yang pertama dalam sejarah sekolah awan yang besar. 1940-an, 云南大学 telah berkembang menjadi salah termasuk seni liberal, undang-undang, sains, kejuruteraan, pertanian, perubatan dan bidang-bidang lain, termasuk lebih besar di universiti-universiti terkenal Cina yang berpengaruh antarabangsa. Pada tahun 1946, "Encyclopaedia Britannica" dengan 云南大学 sebagai salah satu daripada 15 universiti yang paling berpengaruh di China di dunia.

Jabatan lima puluhan pelarasan, mengetepikan 云南大学 beberapa fakulti penting dan tersendiri, seperti penerbangan, sivil, undang-undang, dan kereta api lain yang dikecualikan daripada Beijing Institut Aeronautik diperbadankan, Universiti Sichuan, Barat Daya Universiti Sains Politik dan Undang-Undang, Institut Railway Changsha, dan lain-lain kolej dan universiti, kejuruteraan, perubatan, pertanian dan sebagainya mempunyai sekolah bebas, dan secara beransur-ansur berkembang menjadi Kunming University, Universiti perubatan Kunming, Universiti pertanian Yunnan, Perhutanan Universiti Barat Daya dan kolej dan universiti lain hari ini. Pada tahun 1958, 云南大学 telah diletakkan di bawah pengurusan Wilayah Yunnan oleh Kementerian Central Pengajian Tinggi. Pada tahun 1978, 云南大学 oleh Majlis Negeri sebagai salah satu daripada 88 universiti utama di negara ini.

Selepas pembaharuan, 云南大学 telah mencapai kemajuan besar. Pada tahun 1996 kumpulan pertama termasuk dalam "211 Projek" negara universiti utama pada tahun 2001 termasuk tumpuan pembangunan barat ke atas institusi bangunan, Kementerian Pendidikan dan pada tahun 2004 menjadi tumpuan Kerajaan Yunnan Rakyat Provinsi untuk membina sebuah universiti pada tahun 2006, sebanyak penilaian Pengajaran Prasiswazah 19 penunjuk menengah semua diklasifikasikan sebagai a, dinamakan sekolah tertunggak ijazah pengajaran, Kementerian Pelajaran, pada tahun 2012 "pembinaan infrastruktur kolej kejuruteraan Midwest" kebangsaan dan "untuk meningkatkan kekuatan keseluruhan projek Midwest Universities" sekolah, pada tahun 2017 9 bulan, kumpulan pertama 42 Cina ke dalam barisan kolej pembinaan universiti bertaraf dunia.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, 云南大学 inisiatif untuk mengintegrasikan ke dalam strategi kebangsaan, dan secara aktif berkhidmat kepada pembangunan ekonomi dan sosial Yunnan, ikut "terbuka kerjasama, integrasi dan inovasi, penyelarasan bersama-sama dipaparkan pembangunan" Sekolah pemikiran, selaras dengan keperluan umum "titik permulaan yang tinggi, tidak konvensional, melompat-gaya" kepada pembinaan garis utama universiti bertaraf dunia, pembinaan konotasi sebagai kunci kepada reformasi institusi sebagai kuasa memandu untuk melindungi kerja ideologi dan politik bangunan parti, pelaksanaan strategi inovasi bersepadu, strategi sumber manusia sekolah kuat, strategi pembangunan bukan seimbang, untuk membina sebuah strategik dan kerjasama strategi pengantarabangsaan, usaha-usaha untuk menggalakkan "orang pokok pokok merancang", " 云南大学 perkhidmatan pelan tindakan Yunnan" pada tahap yang baru dan kekuatan keseluruhan tahap keseluruhan. 云南大学 telah menjadi begitu etnologi, biologi, sumber khas pembangunan dan perlindungan alam sekitar, serta isu-isu sempadan dan Asia Tenggara, Asia Selatan, Pengajian Antarabangsa adalah ciri-ciri canggih, sastera, sejarah, falsafah, ekonomi, undang-undang, pendidikan, sains, kejuruteraan, pertanian , perubatan, pengurusan, seni dan disiplin lain lebih lengkap, kakitangan intensif utama negara universiti menyeluruh. Subjek terkini Ulasan Kementerian Pelajaran, etnologi sekolah, ekologi, kedudukan No. 2, No. 6 sains politik, biologi kedudukan No. 9. Mikrobiologi, kimia, botani dan zoologi ESI untuk memasukkan bahagian global 1%.

Universiti ini mempunyai 26 kolej, 13 institut penyelidikan, jabatan pengajaran awam, hospital bergabung dengan Sekolah Siswazah. Terdapat 94 program sarjana muda, 12 khusus ciri kebangsaan, kebangsaan profesional projek pembaharuan menyeluruh pilot 2, kursus kualiti kebangsaan 10, National Kursus Cemerlang tiga perkongsian sumber, kualiti video kebangsaan kelas terbuka 6, model pendidikan dwibahasa negara kursus 4, Kementerian kursus yang berkualiti Pendidikan -IBM, Kementerian Pendidikan -Intel kursus yang berkualiti, Kementerian Pendidikan -IBM profesional projek pembaharuan menyeluruh 2, dengan etnologi, ekologi, sejarah khusus, mikrobiologi empat utama negara disiplin, 52 disiplin utama wilayah; mempunyai 13 disiplin kedoktoran peringkat, 91 ijazah kedoktoran dua disiplin yang diberi kuasa, 14 stesen penyelidikan pasca kedoktoran, disiplin peringkat ijazah 38 sarjana yang diberi kuasa, 206 ijazah sarjana dua disiplin kebenaran ijazah, kebenaran ijazah 22 sarjana. Terdapat empat asas latihan kebangsaan, Demonstrasi Pusat Kebangsaan Eksperimen Pengajaran 4, Kecemerlangan projek nasional jurutera latihan 3, permohonan kebangsaan, kecemerlangan undang-undang yang kompleks dalam vokasional asas latihan kakitangan pendidikan, latihan bakat negara inovasi mod eksperimen Daerah 4 Sekolah perisian dan negara teladan. A asas penyelidikan utama negara Kemanusiaan dan Sains Sosial, budaya asas pendidikan kualiti kebangsaan untuk pelajar kolej, Pusat Penyelidikan Industri Kebudayaan Negara, saintifik pusat penyelidikan penasihat kebangsaan membuat keputusan, "China-Afrika Think Tank 1010 Partner Program" Central Africa institusi akademik pasangan, pusat-pusat penyelidikan wilayah, tujuh asas penyelidikan utama Yunnan Province Falsafah dan Sains sosial. 1 Laboratory Negeri Kunci, sebuah makmal bersama antarabangsa, institusi Transfer demonstrasi Teknologi Negara, 2 Makmal Utama Kementerian Pendidikan, tujuh wilayah-peringkat makmal utama, 2 wilayah-peringkat berteknologi tinggi bakat inovatif asas latihan, empat bersama pusat-pusat penyelidikan antarabangsa wilayah, 4 pusat wilayah penyelidikan kejuruteraan, 4 makmal kejuruteraan wilayah, 5 wilayah pusat bersama inovasi, Linux latihan teknologi negara dan Lanjutan.

云南大学 kakitangan yang sedia ada 2956 orang, termasuk jawatan profesional dan teknikal 2474 orang, 337 jawatan pengurusan, 145 pekerja dan pekerjaan perkhidmatan. jawatan profesional dan teknikal dalam pengajaran dan penyelidikan kakitangan 1901 orang, dengan 436 orang berada di tajuk tinggi, menyumbang 22.9% daripada tenaga pengajar dan penyelidikan, dan 832 jawatan kanan, mencakupi 43.8% daripada pengajaran dan kakitangan penyelidikan. Pada masa ini, pengajaran dan penyelidikan mempunyai doktor falsafah dalam 1083, mencakupi 57% daripada guru-guru, tuan 984, mencakupi 51.7% daripada guru.

Sekolah bersungguh-sungguh melaksanakan strategi bagi memperkukuh universiti, peningkatan pesat dalam kakitangan peringkat tinggi. Sedia ada ahli akademik 6 orang (termasuk dua bekerja, kerusi, asing), negara "orang merancang" projek-projek inovatif telah dipilih oleh tiga negara "Seribu Bakat Program" Youth 3 projek yang dipilih oleh Kementerian Pelajaran, "Cheung Kong Scholar" Profesor 5 orang, Profesor 1, cemerlang pemenang Dana Sains Pemuda lapan orang, Sains Asli Foundation kebangsaan tertunggak pemenang Dana Sains Pemuda dua orang, negara "orang merancang" yang membawa bakat 4 orang, negara "orang merancang" bakat-bakat muda Program sokongan calon yang dipilih 2 orang, negara "orang merancang" guru 1 orang, ketua saintis dari "973" projek 4, anugerah guru negara empat orang, satu jabatan "berjuta-juta projek bakat" telah dipilih oleh enam orang, propaganda tuan budaya dan "sekumpulan empat" projek bakat dipilih oleh satu orang, guru model negara, Kementerian Pendidikan "Program untuk bakat yang sangat baik abad baru", "abad Program latihan bakat" dan "guru University Skim pembiayaan "telah dipilih oleh 14 orang, Kementerian Pendidikan" muda Anugerah guru universiti cemerlang "pemenang 1 orang, Jawatankuasa ijazah Majlis Negeri disiplin tiga orang," sains Yunnan dan bakat terkemuka teknologi "5 "Yunling Scholar" 13 "Yunling mengajar guru" 4, "China Anugerah Saintis Belia Wanita Ke-10" pemenang 1 orang, Wilayah Yunnan merancang untuk memperkenalkan profesional teknologi high-end calon yang dipilih 13 orang, Yunnan Province, pengenalan peringkat tinggi di luar negara membantah pelan latihan bakat calon yang dipilih 14 orang, pemimpin akademik dan teknologi pertengahan umur di Wilayah Yunnan, inovasi dan kakitangan 114 orang teknologi, wilayah pemimpin akademik dan teknologi pertengahan umur tempahan kakitangan, wilayah yang "bakat inovasi teknologi," 31 orang, Yunnan universiti pemimpin penyelidikan Pengajaran 20 orang, 25 orang guru mengajar di Wilayah Yunnan, Wilayah Yunnan, 20 kolej dan universiti bengkel guru, pasukan pengajaran negara 4, pasukan pengajaran 11 wilayah-peringkat, Kementerian Pendidikan pasukan inovasi 1, 12 pasukan inovasi wilayah-peringkat, Wilayah Yunnan pasukan inovasi sains dan teknologi tujuh kolej dan universiti, Yunnan Province, Falsafah dan sains inovasi sosial pasukan 15, orang awam kebangsaan ruang untuk dua.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, sekolah ini telah menjadi tuan rumah negara "973 Program" 2, "863" Project 4, Projek Air Negeri dua projek utama, satu program penyelidikan dan pembangunan utama negara, Program Sokongan Teknologi Negara 2, Yayasan Sains Sosial Negara tender dan Kementerian Pengajian Kemanusiaan dan sains sosial projek penyelidikan utama 10. Beliau memenangi Anugerah Kebangsaan Sains Semula Jadi, National College of Kemanusiaan dan Sains Sosial anugerah pencapaian cemerlang, Sains dan Teknologi Anugerah Kemajuan dan banyak anugerah negara lain. Terdapat 10 kertas kerja yang diterbitkan dalam jurnal akademik dalam dunia terkenal "Nature", "Sains". Sekolah ini menjadi tuan rumah "depan ideologi", " 云南大学 Journal" artikel, Sains Semula Jadi dan jurnal akademik yang lain, di mana "depan ideologi" pertama kali muncul di salah satu daripada sebelas jenis Kementerian Periodicals Pelajaran dari "Projek."

Sekolah secara aktif memberikan perkhidmatan kepada pembangunan ekonomi dan sosial negara dan serantau. "Xi Jinping untuk bercakap tentang mentadbir negara" Burma lima negara, bahasa diterjemahkan dan diterbitkan kerja-kerja dengan lancar, "Laut China Selatan peta lama penyelidikan" dalam jenis asas bagi pertikaian kedaulatan Laut China Selatan, "Yangzonghai arsenik pencemaran", "keselamatan ekologi merentas sempadan dan sungai antarabangsa penyelidikan "dan perkhidmatan langsung yang lain untuk penyelidikan saintifik untuk menyelesaikan masalah praktikal utama;" talian paip minyak dan gas China-Myanmar, "laporan koridor Silk Road South dan pencapaian ekonomi yang lain meningkat sebagai negara membuat keputusan utama;" pemulihan ekologi dan pencemaran pengurusan sungai "," menghadapi Dianchi Lake Basin siasatan pencemaran dan kawalan "dan penyelidikan yang lain telah membuat sumbangan penting dalam tadbir urus tasik tanah tinggi.

Sekolah meliputi kawasan seluas 4551,84 ekar, yang terletak di kampus dan kampus East Lu Chenggong, kawasan bangunan awam sebanyak 100 juta meter persegi; pengajaran dan peralatan penyelidikan bernilai aset 5.29 bilion yuan, koleksi perpustakaan lebih daripada 3.43 juta. Sekolah ini adalah China Pendidikan dan Rangkaian Penyelidikan (CERNET), Yunnan unit nod induk.

Menghadapi masa depan, 云南大学 akan terus berpegang pada "satu ratus Huize, dunia katolik" semangat awan, kerjasama terbuka, integrasi dan inovasi, untuk menangani sukar, terus maju dan meningkatkan latihan kakitangan, penyelidikan saintifik, perkhidmatan sosial dan warisan budaya dan kemampuan untuk berinovasi, dengan seberapa segera yang mungkin ke dalam bertapak di sempadan barat daya, Asia Selatan, Asia Tenggara yang antarabangsa universiti penyelidikan bertaraf dunia menyeluruh.

Lokasi

Kunming

Alamat
Room 314-319, Mingyuan Building, Chenggong Campus, Yunnan University

South Section, East Outer Ring Road, Chenggong District

650500 Kunming, Yunnan, China

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami