Wuhan University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Wuhan University (WHU) adalah universiti nasional yang komprehensif dan utama di bawah pentadbiran Kementerian Pendidikan. Ia juga merupakan salah satu universiti "Projek 211" dan "Projek 985" dengan sokongan penuh dalam pembinaan dan pembangunan dari pemerintah pusat dan tempatan China.

Sejarah Wuhan University dapat ditelusuri kembali ke Institut Ziqiang, yang didirikan pada tahun 1893 oleh Zhang Zhidong, gabenor Provinsi Hubei dan Provinsi Hunan ketika itu pada akhir Dinasti Qing. Dalam proses pembangunan dan evolusi, institut ini menukar namanya beberapa kali sebelum akhirnya dinobatkan sebagai Universiti Nasional Wuhan pada tahun 1928. Merupakan salah satu universiti nasional komprehensif terawal di China moden. Pada akhir tahun 1946, universiti ini telah menubuhkan 6 kolej, iaitu kolej seni liberal, undang-undang, sains, kejuruteraan, pertanian dan perubatan. Pada tahun 2000, penggabungan bekas Wuhan University , Wuhan University Kejuruteraan Hidraulik dan Elektrik Wuhan, Universiti Teknikal Ukur dan Pemetaan Wuhan, dan Universiti Perubatan Hubei diumumkan, yang mengantar era baru dalam 100 tahun pembangunannya.

Selama satu abad yang lalu, Wuhan University telah membina kompleks seni bina elegan dengan kesederhanaan primitif yang menyatu dengan sempurna gaya seni bina timur dengan gaya barat. Ia dihormati sebagai "Universiti Terindah di China." Tambahan pula, penumpukan humanistik Centennial Wuhan University menjadi moto ringkasnya, iaitu, "Peningkatan Diri, Ketekunan, Pencari Kebenaran & Inovasi."

Sejak penubuhannya, Wuhan University telah mengembangkan lebih dari 300 ribu bakat profesional dalam pelbagai pekerjaan, di antaranya terdapat lebih dari 100 ahli Akademi Sains Cina dan Akademi Kejuruteraan Cina. Mereka telah memberikan sumbangan besar dalam pembangunan nasional dan kemajuan sosial. Pencapaian luar biasa Wuhan University telah memenangi reputasi antarabangsa yang luas. Pada tahun 1999, jurnal Science yang terkenal di dunia menyenaraikan Wuhan University sebagai salah satu institusi pengajian tinggi yang paling terkenal di China.

Pengembangan adalah pertukaran dan kerjasama antarabangsa Wuhan University dalam beberapa tahun kebelakangan. Ia telah menjalin hubungan kerjasama dengan lebih daripada 415 universiti dan institusi penyelidikan di lebih dari 45 negara dan wilayah.

Kini Wuhan University berusaha untuk membentuk dirinya menjadi universiti penyelidikan komprehensif bertaraf dunia di dalam dan luar negara.

Lokasi

Wuhan

Alamat
430072 Wuhan, Hubei, China

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Pada masa ini tidak ada program untuk dipaparkan

Sila menapis carian di atas, lihat kategori popular kami di bawah atau melakukan carian kata kunci.


... or simply by choosing your degree: